Πρόμπιερζ στο arisfc.gr: «Είμαι τύπος που πολεμάω μέχρι τέλους!» (video)

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως προπονητής του Άρη παραχώρησε ο Μίχαλ Πρόμπιερζ στον επίσημο δικτυακό τόπο της ΠΑΕ, αποκαλύπτοντας τις σκέψεις και τα όνειρά του για την ομάδα. Διαβάστε τη χορταστική συνέντευξη και δείτε το βίντεο διάρκειας 26 λεπτών, με όσα είπε ο Πολωνός τεχνικός στο arisfc.gr…

Καταρχήν θα θέλαμε να μας πείτε τις εντυπώσεις σας από την παρουσία σας αυτές τις δύο εβδομάδες στον Άρη και την Θεσσαλονίκη…
Καλησπέρα. Καταρχάς οι πρώτες μέρες είναι με πάρα πολύ δουλειά και αυτές τις μέρες το μόνο που έχω δει είναι το Ρύσιο το γήπεδο και το ξενοδοχείο.

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα σας από τον Άρη και από το υλικό που έχει η ομάδα;
Καταρχάς την στιγμή που δέχθηκα την πρόταση από τον Άρη είχα στο μυαλό μου τον αριθμό των παιχτών που παίξαμε όταν ήμουν στην Γιαγκελόνια και είδα τώρα πόσοι νέοι παίκτες έχουν προστεθεί στο ρόστερ της ομάδας και σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε καλύτερα τον αριθμό των παικτών. Ένιωσα έκπληξη για τον τόσο μεγάλο αριθμό. Σκέφτηκα πως θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των παικτών αλλά στην συνέχεια διαπίστωσα ότι υπάρχουν αρκετά ποιοτικοί παίκτες. Τον Φατί για παράδειγμα τον γνώριζα από την Τουλόν και τον είχα δει σε κάποιους αγώνες αλλά και όταν έπαιζε στην Ρώμη. Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα με την ομάδα απλά θα πρέπει αρχικά να τους ωθήσω και να τους πείσω για την δουλειά που πρέπει να γίνει και για να μπορέσω να περάσω στους παίκτες την δική μου φιλοσοφία σε κάθε ομάδα που εργάστηκα θέλω να εργάζομαι με παίκτες οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να ρθουν σε μένα και με οτιδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί όταν δίνουν τα πάντα για την ομάδα είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω των οποιοδήποτε παίκτη και να τα δώσουμε όλα για την ομάδα. Όταν ένας παίκτης δεν τα δίνει όλα για την ομάδα τότε θα έχει πρόβλημα και μαζί μου.

Ένα ζήτημα που υπήρχε στον Άρη ήταν αυτό της πειθαρχίας όποιος και να ήταν ο προπονητής. Η φήμη που σας συνοδεύει είναι ότι δίνετε πολύ μεγάλη βάση σε αυτό το θέμα. Οι προκάτοχοι σας δεν κατάφεραν να το ελέγξουν…
Δεν θέλω να πω για άλλους προπονητές τι προβλήματα αντιμετώπισαν. Είναι προσωπική μου αρχή να μην μιλάω για παλαιότερους προπονητές. Εγώ θέλω να γνωρίζω τι γίνεται στην δική μου την ομάδα. Και πειθαρχία πρέπει να υπάρχει τόσο εντός όσο και εκτός ομάδας. Επειδή στην ομάδα υπάρχει μία ιδιαιτερότητα ότι υπάρχουν αρκετοί ξένοι παίκτες και επειδή και εμείς είμαστε νέοι θα κάνουμε την προσπάθεια να μάθουμε ελληνικά και όλοι οι παίκτες επιβάλλεται να συνεννοούμαστε στα ελληνικά.

Παίζει ρόλο δηλαδή αυτό στην πειθαρχία;
Γενικά αφορά όλους τους τομείς σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας αλλά είναι και ευκολότερο για τους παίκτες να συνεννοούνται σε μία γλώσσα. Και δεν είναι κάτι που είναι εφικτό να το καταφέρουμε μέσα σε διάστημα ενός μήνας. Αλλά στην πορεία θα προσπαθήσουμε να το καταφέρουμε. Πολύ βασικό είναι οι νεαροί παίκτες ώστε να μπορεί να πάρει ο καθένας την ευκαιρία που του αρμόζει. Όταν βλέπω ότι ένας παίκτης εργάζεται σωστά τότε θα πάρει την ευκαιρία.

Ο Άρης έχει μπροστά του ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο ΟΦΗ είναι αρκετά φορμαρισμένος και μάλιστα είναι ένα εκτός έδρας ματς και ο κόσμος περιμένει τη νίκη φυσικά…
Ήδη ισχύει ότι ο κόσμος περιμένει εδώ και 7 αγωνιστικές μία νίκη και μπορώ να καταλάβω τον κόσμο και ο Άρης επιβάλλεται να κερδίσει. Εγώ δεν έχω κάποιον φόβο έστω και μετά από μία προπόνηση να κάτσω στον πάγκο και ειδικά σε ένα ματς σαν αυτό με τον Ολυμπιακό. Και μετά από δύο εβδομάδες σκληρής δουλειάς τα πράγματα με τον ΟΦΗ θα ναι πολύ καλύτερα. Δεν είμαι μάγος αλλά το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στον κόσμο είναι ότι η ομάδα θα μάχεται από το πρώτο λεπτό μέχρι το 90ο.

Είχατε πει μετά το ματς με τον Ολυμπιακό ότι θα δουλέψετε πολύ στις στημένες φάσεις. Φαντάζομαι το κάνατε αυτό μέσα στις δύο εβδομάδες. Περιμένετε βελτίωση; Είδατε βελτίωση μέσα από τις προπονήσεις;
Μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά ελπίζω ότι θα το δούμε στο γήπεδο.

Άρα περιμένουμε να το δούμε μέσα στο γήπεδο…
Όλος ο κόσμος περιμένει να δει βελτίωση. Όχι μόνο εμείς. Όλοι περιμένουμε να δούμε βελτίωση στα επόμενα παιχνίδια.

Ο στόχος του Άρη παραδοσιακά είναι να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις, το μίνιμουμ να βγαίνει στην Ευρώπη και πάντα κυνηγάει και το κύπελλο…
Όταν έρχεσαι αργότερα σε μια ομάδα είναι πολύ εύκολο να πεις ότι ένας στόχος δεν είναι εφικτός. Εγώ είμαι τύπος που πολεμάω κάθε πράγμα μέχρι που θα ξέρω ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Όσο θα έχουμε μαθηματικές ελπίδες, εμείς θα τα δίνουμε όλα, θα παλεύουμε μέχρι το τέλος.

Ο Άρης έχει πάει σε τέσσερις τελικούς κυπέλλου χωρίς να το κερδίσει. Εσείς με μια χαμηλότερου βεληνεκούς ομάδα τα καταφέρατε στην Πολωνία… Είναι κάτι που θέλει πολύ ο κόσμος, έναν τίτλο.
Είναι πολλοί οι φίλαθλοι του Άρη, που θα σκέφτονται ότι φέραμε έναν προπονητή από την Πολωνία, πως μπορεί να βοηθήσει αυτό την ομάδα; Το γεγονός ότι και εγώ πήγα στη Γιαγκελόνια, επί 90 χρόνια δεν κέρδισαν τίποτα. Έπαιζαν για την παραμοινή και για την άνοδο. Η ομάδα έπαιξε δύο χρονιές στην Ευρώπη με μένα. Ήρθα εδώ γιατί ξέρω τι θέλω να κάνω και αυτό που θέλω να κάνω, θέλω να το δει ο κόσμος μέσα στο γήπεδο και όχι να το λέω.

Πως είναι η συνεργασία μέχρι τώρα με τη διοίκηση της ομάδας;
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε μιλήσει για πολλά πράγματα, πολλές λεπτομέρειες και αυτά που συμφωνήσαμε, τα έχουμε κάνει. Όπως ισχύει για όλους τους προπονητές όταν φεύγουν από κάποια ομάδα, όταν θα γίνει αυτό, θα γίνει με καλό τρόπο, θα δώσουμε τα χέρια, σαν φίλοι.

Έχετε ήδη κάνει μια αντικατάσταση, στον προπονητή τερματοφυλάκων. Πόσο πιστεύετε τους δικούς σας συνεργάτες και αν είναι αρκετοί αυτοί να κάνετε καλά τη δουλειά σας;
Εγώ είμαι άνθρωπος που με όποιον συνεργάζομαι του δίνω ευκαιρία. Δεν μιλάω πολύ, αλλά παρατηρώ τι γίνεται. Ψάχνω να βρω ανθρώπους που επιζητούν την επιτυχία και γι’ αυτούς δίνω τα πάντα. Ετσι προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το τεχνικό επιτελείο του Άρη, για να φέρουμε τον Άρη εκεί που του αρμόζει.

Θέλετε να μας πείτε δύο πράγματα για τους συνεργάτες σας;
Όσον αφορά τον βοηθό μου, συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, ήταν μαζί μου στη Γιαγκελόνια και ενδιάμεσα ήταν και βοηθός προπονητή στην Εθνική Πολωνίας. Αν και είναι νεαρός σε ηλικία, έχει μεγάλη εμπειρία από τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για τον προπονητή τερματοφυλάκων, παρόλο που είναι και αυτός νεαρός, ήταν πολλά χρόνια στη Βίσλα Κρακοβίας, την πρωταθλήτρια Πολωνίας και συνεργαζόμασταν τους τελευταίους δύο μήνες.

Μιλήσατε για τους νεαρούς παίκτες. Ο Άρης έχει ποντάρει πολλά σε αυτούς. Η Κ-20 ήταν πέρσι πρωταθλήτρια και περιμένει και ο κόσμος να δει αυτά τα παιδιά να μπουν και να παίζουν…
Έχω την πρόθεση να δουλεύω και να προωθώ νέους παίκτες, αλλά είναι η κατάσταση στην ομάδα τέτοια που είναι τέτοια, έχω σαν προτεραιότητα ναι μεν να τους προωθήσω, αλλά να υπάρχει και το αποτέλεσμα για την ομάδα. Όταν βλέπω ένας παίκτης βελτιώνεται, δεν θα έχω κανέναν ενδοιασμό να τον προωθήσω. Δεν μετράει για μένα ποιος είναι νέος ή έμπειρος, αλλά η απόδοσή του μέσα στο γήπεδο.

Είναι λίγο πρώιμο, αλλά πάντα συνηθίζεται όταν έρχεται ένας προπονητής σε μια ομάδα να έχει κάποιους καλούς μεταγραφικούς στόχους μέσα στο μυαλό του, και οικονομικούς πολλές φορές. Έχετε σκεφτεί κάτι τέτοιο για Πολωνούς;
Προέχει κυρίως να αξιολογήσουμε αυτούς τους παίκτες που έχουμε εδώ. Ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα τον επόμενο καιρό, ώστε να μην κάνουμε σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρουν όλοι την ευκαιρία τους κι αν την εκμεταλλευτούν, θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον τώρα που η Εθνική θα παίξει και στα γήπεδα της πατρίδας σας στο EURO;
Μου δόθηκε η δυνατότητα να δω όλα τα παιχνίδια τελευταία και είδα αρκετούς παίκτες με πολύ καλή ποιότητα, αλλά βλέπω ότι οι καλύτεροι παίκτες που διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο αγωνίζονται στο εξωτετικό. Και εδώ υφίσταται το ίδιο πρόβλημα, όπως στην Πολωνία. Κάθε ομάδα έχει πολλούς ξένους στο ρόστερ της και αυτό είναι εις βάρος των νέων παικτών, γιατί δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Βέβαια, ο καθένας απαιτεί την επιτυχία άμεσα και είναι δεδομένο ότι χωρίς ξένους δεν μπορείς να έχεις επιτυχία. Αυτή τη διαχείριση κάνουν σχεδόν όλες οι ομάδες στον κόσμο.

Η σχέση σας με τους διαιτητές ποια είναι;
Από τα αγαπημένα μου θέματα… Σε όλα τα μέρη ισχύει το ίδιο για τους διαιτητές. Κάποια φορά μπορείς να συνεννοηθείς. Το θέμα είναι ότι αν βάλεις ένα γκολ παραπάνω είσαι εσύ ο νικητής. Έαχω ένα πλεονέκτημα που δεν καταλαβαίνω ελληνικά.

Η σχέση σας με τον Τύπο;
Δεν έχω κανένα δισταγμό να μιλήσω, είμαι ανοικτός άνθρωπος, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δίνω μεγάλη αξία είναι καλά προετοιμασμένοι οι δημοσιογράφοι, γιατί ειδάλλως σπαταλούν τον χρόνο μου και εγώ τον δικό τους. Υπήρχε ένα παράδειγμα, όταν κάποιος με ρώτησε για έναν παίκτη που δεν υπήρχε στην ομάδα εδώ και δύο χρόνια.

Στον ελεύθερο χρόνο σας τι σας αρέσει να κάνετε;
Μπορώ να ρωτήσω τι είναι ελεύθερος χρόνος; Τις τελευταίες δυο ελεύθερες μέρες μου τις πέρασα στο αεροπλάνο. Έπρεπε να επιστρέψω στην Πολωνία για κάποιες προσωπικές μου υποθέσεις, για την οικογένειά μου, έχω και έναν πολύ άρρωστο πατέρα, αλλά κατανόησα ότι έχω έρθει σε έναν καλό σύλλογο και δεν έχω καμιά αντίρρηση που είμαι εδώ.

Έχετε κάποιο χόμπι;
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία, να παίζω τένις… Για περισσότερα πράγματα δυστυχώς δεν έχω χρόνο.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του Άρη;
Το μόνο που θέλω να πω είναι να σταθούν πίσω μας, να μας πουν καλή επιτυχία και εμείς θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε. Ελπίζω να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον ΟΦΗ και σε μερικούς μήνες να κάνουμε τη συνέντευξη στα ελληνικά.

Η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Μίχαλ Πρόμπιερζ στο arisfc.gr:

{youtube}Aqh2BHNqsJg|640|360|1{/youtube}

 

To Top