Πρόταση – “βόμβα” για διακοπή της Ευρωλίγκα και εθνικά πρωταθλήματα ως τον Φεβρουάριο!

Η Ευρωλίγκα αναμένεται να προτείνει διακοπή της διοργάνωσής της ως τον Φεβρουάριο, ώστε μέχρι τότε να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να “σωθεί” η σεζόν από τον κορωνοϊό.

‘Οπως αναφέρει ο Σωτήρης Βετάκης στο sdna.gr “το 2ο κύμα της πανδημίας μπορεί να μην έχει ακόμη κορυφωθεί αλλά η Ευρώπη έχει μπει στο «κόκκινο» (συγκριτικά με τις ΗΠΑ πλέον η κατάσταση στην ήπειρο μας είναι χειρότερη). Τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται και οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά του θανατηφόρου ιού λαμβάνοντας νέα, μέτρα, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας με όσα θα ισχύσουν το πρωί της Τρίτης (3/11, 06:00).

Η έξαρση της πανδημίας είναι πλέον κατανοητό σε όλους πως θα επηρεάσει τα πάντα και τους πάντες. Μέσα σε αυτούς προφανώς και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, που αποδεικνύεται πιο ευάλωτο από κάθε άλλο άθλημα (κλειστά γήπεδα, άθλημα επαφών, παιχνίδι με τα χέρια).

Με την απειλή να διακοπούν τα πρωταθλήματα να βρίσκεται στην εξώπορτα, η Ευρωλίγκα -που όπως έχει σημειωθεί είναι η λίγκα τα πρωταθλήματα της οποίας (Euroleague και EuroCup) που κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλα λόγω «γεωγραφίας», διαφορετικών περιοριστικών μέτρων ανά χώρα και πιεσμένου προγράμματος- ανέλαβε πρωτοβουλία και όπως αποκάλυψε το σερβικό site «Mozzartsport» έχει καλέσει σε τηλεδιάσκεψη για την Πέμπτη τις εθνικές λίγκες.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι η (απειλητική) κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό, ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις και ανεύρεση εναλλακτικού σεναρίου. Άλλωστε στην Ευρωλίγκα έχουν αναβληθεί ήδη 8 αγώνες και στο EuroCup άλλα έξι, το σύνολο 14 ματς.

Φαίνεται λοιπόν πως η Ευρωλίγκα, που όπως έχει δηλώσει ο Ζόρντι Μπερτομέου έχει κάποια εναλλακτικά σχέδια για το plan B, έχει επιλέξει ως επικρατέστερο σενάριο τη διχοτόμηση της σεζόν, προκειμένου οι ομάδες τη μισή αγωνιστική περίοδο να αφοσιωθούν στις εγχώριες διοργανώσεις και την άλλη μισή αγωνιστική περίοδο να συμμετάσχουν στις διεθνείς διοργανώσεις.

Κοινώς για 3-4 μήνες μόνο εθνικό πρωτάθλημα και εθνικό κύπελλο και για 3-4 μήνες Ευρωλίγκα, EuroCup, BCL, όπως είχε αναφερθεί από τούτη τη γωνιά στις 13 Οκτωβρίου.

Τούτο προϋποθέτει συναίνεση όχι μόνο μεταξύ της ECA και των 11 λιγκών που έχουν ομάδες στις δύο διοργανώσεις, αλλά ακόμη και από τη FIBA που έχει και εκείνη διοργανώσεις, με κορυφαία το BCL και θα πρέπει να συμφωνήσει. Πάντως λέγεται πως είναι ενήμερη για τις σκέψεις του Μπερτομέου.

Αρχικά το θέμα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πρόταση, θα συζητηθεί την Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη που προκάλεσε η Ευρωλίγκα. Μάλιστα στο στρατηγείο της στη Βαρκελώνη ήθελαν να διοργάνωναν τη συνάντηση από κοντά, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το πρόβλημα του κορονοϊού και θα γίνει ιντερνετικά.

Σύμφωνα με τις ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague και το EuroCup στην τηλεδιάσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν δια εκπροσώπων τους, 11 λίγκες, όπως καταγράφονται στους παρακάτω δύο πίνακες, με την ελληνική να εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Σταύρος Δουβής.

Euroleague 

ACB (Ισπανία): Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Βαλένθια

Lega Basket (Ιταλία): Αρμάνι Μιλάνο

Bundesliga (Γερμανία): Άλμπα,Μπάγερν

Basket League (Ελλάδα): Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

VTB League: ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Ζενίτ

Basketball Super Ligi (Τουρκία):  Έφες, Φενέρμπαχτσε

Winner Sal League (Ισραήλ): Μακάμπι

LNB (Γαλλία): Βιλερμπάν

LKL (Λιθουανία): Ζαλγκίρις Κάουνας

ABA League: Ερυθρός Αστέρας

EuroCup

ACB (Ισπανία): Γκραν Κανάρια, Μπανταλόνα, Ανδόρα, Μάλαγα

Lega Basket (Ιταλία): Τρέντο,Μπρέσια,Βενέτσια,Βίρτους

Bundesliga (Γερμανία): Ουλμ

Basket League (Ελλάδα): Προμηθέας

VTB League: Λοκομοτίβ, Ούνιξ

Basketball Super Ligi (Τουρκία): Μπαχτσέσεχιρ, Μπούρσασπορ

LNB (Γαλλία): Μονακό,Μπουλόν,Μπουργκ,Ναντέρ)

LKL (Λιθουανία): Λιετκαμπέλις

ABA League: Μπουντουτσνόστ, Τσεντεβίτα, Μορναρ, Παρτίζαν

Euromillions PBL (Βέλγιο): Αντβέρπ

Αν κι εφόσον συμφωνηθεί να εφαρμοστεί το σενάριο για 50-50 της σεζόν, το πιθανότερο είναι να διακοπούν λόγω της έξαρσης τα διεθνή πρωταθλήματα για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των ομάδων και να διεξαχθούν πρώτα τα εθνικά πρωταθλήματα και τα εθνικά κύπελλα. Αφού ολοκληρωθούν αυτά να διεξαχθούν τα διεθνή πρωταθλήματα, έχοντας πλέον οι διοργανώτριες αρχές και την επιλογή της «φούσκας» αλά ΝΒΑ.

Θεωρώ πως είναι πιθανότερο και γιατί ακολουθεί κορύφωση των κρουσμάτων, του αριθμού διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων, αλλά και γιατί καλύπτει τις ομάδες που δεν έχουν διεθνείς διοργανώσεις.

Επομένως αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μια μερίδα που θα ευνοηθεί οικονομικά αλλά και μια ομάδα που θα βρεθεί στον «αέρα»! Αυτή θα είναι ο Ολυμπιακός που χωρίς συμμετοχή σε Α1 και Κύπελλο θα πρέπει να βρει τρόπο να συντηρηθεί αγωνιστικά μέχρι να επιστρέψει η δράση στην Ευρωλίγκα! Εφικτό; Πως άραγε;

Σε ότι αφορά τις ομάδες που θα ευνοηθούν, προφανώς θα είναι οι ομάδες των 11 λιγκών που δεν έχουν ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για τις οποίες θα συρρικνωθεί η σεζόν σε 3-4 μήνες και προφανώς θα μπουν στη διαδικασία να επαναδιαπραγματευτούν με τους παίκτες τους τα συμβόλαια στα οποία άπαντες έχουν φροντίσει να μπουν όροι σχετικοί με την πανδημία και τα προβλήματα που μπορεί να επιφέρει”.

To Top