ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτο βήμα για το Champions League του… μπάσκετ!

Σε καλό κλίμα η πρώτη συνάντηση FIBA-Ευρωλίγκας (παρουσία Ολυμπιακού και Βασιλακόπουλου). Πρόταση για ένα Champions League του μπάσκετ κατέθεσε η παγκόσμια ομοσπονδία, επιφυλάχθηκε η άλλη πλευρά.

Μετά από πολύωρη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της FIBA στη Γενεύη, η συνάντηση με την Ευρωλίγκα δεν έβγαλε είδηση, αλλά φαίνεται πως έγινε το πρώτο βήμα για μια λύση που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές και προπαντός για το καλό του μπάσκετ, όπως μετέδωσε το sport-fm.gr.

Η παγκόσμια ομοσπονδία πρότεινε τη δημιουργία ενός Champions League του μπάσκετ, που θα διοικείται εξ ημισείας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, τη FIBA και επενδυτές. Μάλιστα, οι ομάδες θα έχουν δύναμη στις αποφάσεις που θα αφορούν στους κανονισμούς και το financial fair play. Η νέα διοργάνωση, το πλάνο της οποίας αναλύθηκε, προβλέπει συνολικά ετήσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ (για φέτος προβλέπεται να μοιραστούν 18 εκατ. ευρώ), ενώ παρουσιάστηκε και ένα πλάνο για τη διεξαγωγή της, με πρόταση να περιλαμβάνει 16 ομάδες, οκτώ με εγγυημένα συμβόλαια (ανάμεσά τους Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), όπως αναλύθηκε το πλάνο προ ημερών από την ίδια τη FIBA.

Στόχος της νέας κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, εκτός φυσικά από αυξημένα έσοδα των ομάδων, είναι να έχει ένα… ευέλικτο καλεντάρι, προκειμένου να εφαρμοστούν από το 2017 τα προκριματικά για τις εθνικές ομάδες. Ενδεικτικά, η FIBA για το Μουντομπάσκετ του 2019 προτείνει τις εξής ημερομηνίες: 20-28/11/2017, 19-27/2/2018, 26/6-3/8/2018, 17-25/9/2018, 26/11-4/12/2018 και 18-26/2/2019.

Η FIBA πρότεινε ένα πλάνο μετάβασης από την Ευρωλίγκα στη νέα διοργάνωση, που σχεδιάζεται με ορίζοντα εκκίνησης τη σεζόν 2016/17.

Η πλευρά της Ευρωλίγκας δεσμεύτηκε να απαντήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξει γενική συνέλευση των μετόχων της στη Βαρκελώνη, ενώ μετά από αυτή θα υπάρξει νέο ραντεβού των δύο πλευρών, πριν το τέλος του χρόνου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της FIBA και πρόεδρος της FIBA Europe Τουργκάι Ντεμιρέλ, ο γενικός γραμματέας της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν, ο επικεφαλής της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου, ο πρόεδρος της ΕΟΚ και υπεύθυνος σχεδιασμού του πρότζεκτ Γιώργος Βασιλακόπουλος, αλλά και εκπρόσωποι τεσσάρων κορυφαίων συλλόγων: ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Σκινδήλιας, από τη Μακάμπι οι Σιμόν Μιζράχι και Ντέιβιντ Φέντερμαν, από τη Φενέρμπαχτσε ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι και από τη Ρεάλ Μαδρίτης οι Χουάν Κάρλος Σάντσεθ και Λάζαρο Καράσκο. Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία του Έρικ Τοχίρ, που εκτός από μέλος της κεντρικής επιτροπής της FIBA είναι και πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής Ίντερ. Επίσης παρόν ήταν το μέλος της ΔΟΕ και αντιπρόεδρος του NBC Άλεξ Τζιλάντι.

Η FIBA στην επίσημη ενημέρωσή της κάνει λόγο για «… ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της ενότητας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με θετικό πνεύμα και σαφή στόχο όλες οι πλευρές να συνεργαστούν αρμονικά για την ανάπτυξη του αθλήματος στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω τους 15 χρόνια εντάσεων».

Το νέο μοντέλο που προτείνει η FIBA:

Αρχικά, θα υπάρξουν οκτώ εγγυημένες θέσεις ανάμεσα στις 16 ομάδες όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Φενέρμπαχτσε.

Επίσης, θα υπάρξουν τέσσερις ακόμη εγγυημένες θέσεις για τους πρωταθλητές των Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Λιθουανίας. Οι τέσσερις εναπομείνασες θέσεις θα συμπληρωθούν μέσω προκριματικού γύρου που θα συμμετέχουν ομάδες από 28 εθνικά πρωταθλήματα. Οι 16 ομάδες θα παίζουν όλες με όλες από δύο φορές, σαν πρωτάθλημα, με τις οκτώ πρώτες να περνούν στα play offs.

Η μορφή των συγκεκριμένων playoffs θα κρίνεται στις δύο νίκες (best of three games), με τους νικητές να συμμετέχουν σε Final 4.

To Top