Πρώτο θέμα στους New York Times ο Γκάλης και η γιορτή του Άρη! “O… Τζόρνταν της Ελλάδας”! (photos)

Το PRESSARIS είχε παρουσιάσει τον δημοσιογράφο των New York Times, Κεν Μαγκουάιρ και την πρόθεσή του να γράψει ένα άρθρο για τον Νίκο Γκάλη και την τιμητική εκδήλωση του Άρη. Ο Μαγκουάιρ ήρθε στην Θεσσαλονίκη και χθες δημοσιεύθηκε το άρθρο του για όλα όσα έζησε ο ίδιος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης! “Προσκυνητής σε ένα εμφατικό αντίο, 19 χρόνια μετά”, είναι ο τίτλος του άρθρου, που είναι πρώτο θέμα στην κορυφαία εφημερίδα των ΗΠΑ!

Ο Μαγκουάιρ φιλοξενεί δηλώσεις και του Νίκου Γκάλη αναφορικά με την στιγμή που πήρε την απόφαση το 1979 να αφήσει το Νιου Τζέρσεϊ για την Θεσσαλονίκη. “Δεν ήξερα τότε ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Το μυαλό μου ήταν στο ΝΒΑ”, είπε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Γκάλης, που έγινε “ο Μάικλ Τζόρνταν της Ελλάδας, αφού ο τραυματισμός του στο πόδι μείωσε τις πιθανότητές του να μπει στο ρόστερ των Σέλτικς”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο.

Γίνεται αναφορά σε όλα όσα έγιναν την περασμένη Τρίτη στο Αλεξάνδρειο. “Μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές. Αυτό όλο είναι τόσο μικρό. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο”, είπε στους Τάιμς ο Παναγιώτης Κώστας, ένας 33χρονος φίλαθλος του Άρη που ήρθε από μακριά.

Ο Αντώνης Ασημακόπουλος τόνισε πως “είναι η εθνική μας περηφάνια. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε τόσο στενά μαζί, ειδικά όταν πετυχαίνουμε κάτι”.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε όσα πέτυχε με τον Γκάλη πρωταγωνιστή η Εθνική ομάδα του 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Ο νομικός Γρηγόρης Ιωαννίδης δήλωσε πως “ο Νίκος Γκάλης έδωσε σε πολύ κόσμο έναν λόγο ύπαρξης. Οι άνθρωποι του χρωστούν πολλά. Το μπάσκετ πριν το 1987 ήταν ένα άθλημα. Αμέσως μετά έγινε συνήθεια. Το αθλητικό μάρκετινγκ έγινε σπουδαίο, όλοι ήθελαν να διαφημιστούν”.

Δηλώσεις και του Όντι Νόρις: “Ο Νικ για μένα ήταν πάντα ο κρυφός μου ήρωας. Η παρουσία του, η προσωπικότητά του, η ενέργεια που έβγαζε στο παιχνίδι, τα πράγματα που μπορούσε να κάνει στο παρκέ, δεν τα βλέπεις συχνά”.

Ο Γκάλης μίλησε και για το φιλικό της Εθνικής ομάδας με το Νορθ Καρολάινα το 1983 όταν αντιμετώπισε τον Τζόρνταν! “Σκόραρα πολλούς πόντους, δεν θυμάμαι πόσους. Άλλαζαν συνέχεια στα σκριν, μάρκαραν όλοι όλους”, είπε ο Γκάλης για εκείνον τον αγώνα, αλλά αναφέρθηκε και στην μέρα που έφυγε από τον Άρη: “Είπα στον πρόεδρο ότι θέλω να παίξω (και όχι να γίνω προπονητής). Θυμάμαι έφυγα από το γραφείο του κλαίγοντας, γιατί 12 χρόνια έπαιζα εκεί. Είχα την πρόταση του Παναθηναϊκού και την αποδέχτηκα. Ήταν μια μεγάλη απόφαση”.

 

To Top