«Πρώτο κουδούνι» στα σχολεία : Τι θα ισχύσει για μάσκες, απουσίες, κρούσματα

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου για όλους τους μαθητές.

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων ημερών η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας μία σειρά από μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν και ενδεχομένως επικαιροποιηθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Το υπουργείο Παιδείας μετά από συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου για όλους τους μαθητές.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση προκρίνει την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία και τη χρήση μάσκας.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας , καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν θα μπορούν οι μικροί μαθητές να πειθαρχήσουν και να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο.

Μείζον ζήτημα αποτελεί και ο συγχρωτισμός εντός των τάξεων, αφού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη.

Τι θα ισχύσει για απουσίες και τηλεκπαίδευση

«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές» σημείωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας το πρωί στο MEGA.

Αυτό που μένει, πρόσθεσε, είναι να διευκρινιστεί είναι από ποια ηλικία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τη μάσκα.

Η επιτροπή έχει επίσης αποφασίσει «διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμό των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας αυτής».

Ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο, ενώ θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απουσίες και μεταφορά μαθητών

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί. Επιπλέον, όπως είπε, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες θα γίνεται αυστηρά με την χρήση μάσκας από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς.

«Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Τηλεκπαίδευση υπό όρους

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

«Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

Το πρωτόκολλο για τον εντοπισμό κρουσμάτων σε σχολεία

Όσο πλησιάζουμε στην έναρξη των σχολείων, ένα άλλο ζήτημα που έρχεται στο προσκήνιο είναι τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που εντοπίζονται κρούσματα κοροναϊού στη σχολική κοινότητα.

«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά» ανέφερε ο λοιμωξιολογός Νίκος Σύψας.

Πρόσθεσε μιλώντας στο Open ότι υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά.

«Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

« Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Τόνισε ακόμη πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από ποια τάξη θα χρησιμοποιείται η μάσκα. «Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας» είπε.

Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά τεστ και δωρεάν μάσκες 

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς να υπάρχει μείωση στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση.

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Παιδείας και Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός, σημείωσαν ότι το άνοιγμα των σχολείων με όλους τους μαθητές και χωρίς επιπλέον μέτρα, με τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα, μπορεί να αποβεί καταστροφικό.

Οι δύο πρώην υπουργοί καταγγέλλουν «προφανή υποτίμηση του κινδύνου στο όνομα ενός κυβερνητικού success story που ήδη έχει καταρρεύσει» και «υποκριτική επίκληση της δημόσιας Υγείας από τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, στο βαθμό που αυτό δεν συνοδεύεται από μέτρα υγειονομικής θωράκισης ευαίσθητων τομέων της κοινωνικής ζωής όπως η εκπαίδευση».

«Σε αντίθεση με την τακτική του υποδιπλασιασμού των τμημάτων στα σχολεία και της εκ περιτροπής διδασκαλίας κατά το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων τον Μάιο και των Ιούνιο, όταν υπήρχε σημαντική υποχώρηση της πανδημίας, τώρα, που καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον ιό, σχεδιάζεται διδασκαλία σε πλήρη σύνθεση» αναφέρουν, σημειώνοντας πως σε «αίθουσες 20-30 τετραγωνικών» θα είναι «στοιβαγμένοι 25 μαθητές, όταν παντού (καταστήματα, συγκοινωνίες, γραφεία, εστίαση) επιβάλλονται -και σωστά- αποστάσεις».

Οι δύο βουλευτές τονίζουν εξάλλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο, κατέθεσε τις προτάσεις του για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», μεταξύ των οποίων είναι: έκτακτο κονδύλι από τον προϋπολογισμό για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αυξημένα τεστ για εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών, δωρεάν μάσκες στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των WC με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τάξεις 10-12 μαθητών.

To Top