Πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ, τηλεφώνημα σε Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικοινωνία ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί εάν η μεταξύ τους επικοινωνία έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης ή σήμερα νωρίς το πρωί. Οι δύο ηγέτες, όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, τον τουρισμό, την Covid-19 και τις διμερείς σχέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αγκελα Μέρκελ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι ενώ αναμενόταν το ερευνητικό πλοίο να αποπλεύσει χθες το βράδυ από τον τουρκικό ναύσταθμο, αυτό δεν είχε συμβεί έως σήμερα το πρωί, γεγονός που μάλλον οφείλεται στη γερμανική παρέμβαση, χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να συμβεί αργότερα εντός της ημέρας.

Η παρέμβαση της Αγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστική η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα. Χθες, ο κ. Μάας είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε πως «η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία, διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο».

Πηγή: kathimerini.gr

To Top