“Πόλεμος” μέσω ανακοινώσεων μεταξύ Αυγενάκη και ΕΟΚ

Το μεσημέρι της Δευτέρας (24/5) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με αναφορά του προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών κατήγγειλε την ύπαρξη εικονικών αντιδικιών της ΕΟΚ και σωματείων της.

Ο κ. Αυγενάκης καταγγέλλει παραπλάνηση των δικαστικών λειτουργών, μέσω εικονικών αντιδικιών σωματείων του μπάσκετ σε συμπαιγνία με την προσωρινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης υπό την προεδρία του Γιώργου Βασιλακόπουλου, για έκδοση προσωρινών διαταγών συμμετοχής των σωματείων στις εκλογές της ΕΟΚ, παρότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4726/2020.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τονίζει πως “σωματεία που δεν πληρούν τους όρους του νόμου 4726/2020 και επομένως δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες αρχαιρεσίες, σε συμπαιγνία με την ως άνω αθλητική Ομοσπονδία (ΕΟΚ), προσφεύγουν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ακολουθώντας τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Επικαλούνται ότι στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, δυνάμει απόφασης αναρμόδιου κατά το καταστατικό της Ομοσπονδίας οργάνου της και συγκεκριμένα δυνάμει απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι του αποκλειστικά αρμόδιου Διοικητικού Συμβουλίου της και αφού ζητούν την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της κατά το καταστατικό αναρμόδιας Εκτελεστικής Επιτροπής, ζητούν επιπλέον και την έκδοση προσωρινής διαταγής, η οποία επιτρέπει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο των επικείμενων αρχαιρεσιών της ομοσπονδίας.

Η συζήτηση των σχετικών αιτημάτων περί εκδόσεως προσωρινής διαταγής διεξάγεται με όρους εικονικής αντιδικίας μεταξύ των αιτούντων σωματείων και της «αντιδίκου» τους αθλητικής Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να εκδίδονται προσωρινές διαταγές, που -καταστρατηγώντας τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας- αλλοιώνουν και νοθεύουν την εκλογική διαδικασία”.

Ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει πως “αυτές οι μεθοδεύσεις κατατείνουν σε καταστρατήγηση δικονομικών, ουσιαστικών και καταστατικών διατάξεων και σε κατάχρηση του θεσμού της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας”.

Σε άλλο σημείο της αναφοράς επισημαίνει ότι “με απόλυτο σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη και την ανεξάρτητη λειτουργία της, ως πολιτικός προϊστάμενος ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου χώρου, όπως είναι ο Αθλητισμός, αισθάνθηκα την ανάγκη να αναδείξω και να καταγγείλω μία κατάσταση που υπονομεύει την αξιοπιστία των θεσμών, λοιδορώντας ένα νομικό πλαίσιο, που αγκαλιάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των αθλητικών ομοσπονδιών και εφαρμόστηκε πρόσφατα με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια στις αρχαιρεσίες, που ανέδειξαν τις νέες διοικήσεις τους».

Η απάντηση της ΕΟΚ άργησε λίγες ώρες, αλλά ήρθε, χαρακτηρίζοντας τον Λευτέρη Αυγενάκη επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

“Την ίδια ημέρα που με δικαστική απόφαση διορίστηκε εκ νέου η προσωρινή διοίκηση στην Ε.Ο.Κ., σε πείσμα πολλών μεταξύ άλλων και του Υπουργείου Αθλητισμού, ο Υπουργός κ. Αυγενάκης θυμήθηκε να στραφεί κατά των σωματείων μας.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους του δημοκρατικούς φορείς να καταδικάσουν απερίφραστα την προκλητική, υβριστική και συκοφαντική δήλωση του Υπουργού κ. Αυγενάκη, που στρέφεται πρωτίστως κατά των συνταγματικώς ανεξάρτητων δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών αποφάσεων τους. Ο κ. Υπουργός καθίσταται πλέον επικίνδυνος όχι μόνον για τον αθλητισμό αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία.

Τα αθλητικά σωματεία, που έχουν προ μηνών δικαιωθεί δικαστικώς, διεκδίκησαν νόμιμα το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για το εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην επικείμενη Γ.Σ. Μήπως ο κ. Υπουργός με νέα «τροπολογία» του θα καταργήσει και το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη;

Ένας χαρακτηρισμός αξίζει στον κ. Υπουργό: ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ”.

To Top