Πόλεμος στο Ισραήλ: Σχεδόν 3.700 νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ (video)

Τους 2.383 νεκρούς έχει φτάσει ο απολογισμός των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στην Λωρίδα της Γάζας ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα σε 1.300 ανέρχονται οι νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως σκότωσαν στη Γάζα άλλον έναν ύποπτο ως οργανωτή των μεγάλης κλίμακας επιθέσεων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Ο Μπιλάλ Αλ Κέντρα, διοικητής των μονάδων της Χαμάς στη Χαν Γιούνις, σκοτώθηκε σε αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισράηλ (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, IDF).

Άλλοι τρομοκράτες της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ σκοτώθηκαν επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση.

Γιατί καθυστερεί η χερσαία επίθεση

Παράλληλα όλα δείχνουν έτοιμα για τη χερσαία επίθεση που θα εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται πως το τελεσίγραφο του Ισραήλ προς τους αμάχους της Γάζας να εγκαταλείψουν την περιοχή προς νότο έληξε στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου (14.10.2023) και έκτοτε η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιο κοντά από ποτέ.

Σύμφωνα με τους New York Times οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας για αρκετές ημέρες λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Η χερσαία επίθεση υποτίθεται ότι θα άρχιζε αυτό το σαββατοκύριακο, όμως αναβλήθηκε, εν μέρει εξαιτίας του συννεφιασμένου ουρανού, ο οποίος θα δυσκόλευε τους ισραηλινούς πιλότους και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματικούς, τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε ένα πόλεμο μέσα σε πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Χαμάς θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Η Χαμάς σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.

Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.

To Top