Πύρινη κόλαση στον Έβρο – Μεγάλη φωτιά στη Λέσβο (videos)

Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά που ξεκίνησε από το φράγμα της Λύρας στον Έβρο, η οποία επεκτάθηκε μέσα σε ένα 24ωρο στον μεγάλο πυρήνα του δάσους της Δαδιάς.

Τα πύρινα μέτωπα πλέον είναι πάρα πολλά και σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία όπου δεν μπορούν να πλησιάσουν οχήματα της πυροσβεστικής πάρα των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλουν.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 68 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι του στρατού.

«Ζητάμε περισσότερα εναέρια μέσα για να σβήσει η φωτιά. Δεν φτάνουν αυτά που έχουμε. Προσωπικά χθες στο συντονιστικό πρότεινα να μας βοηθήσουν και οι γύρω χώρες καθώς καίγεται ένα δάσος που είναι μοναδικό σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει στο ThessToday.gr ο αντιδήμαρχος Τυχερού, κ. Δημήτρης Δαρούσης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ThessToday.gr το συντονιστικό για την δασική πυρκαγιά της Δαδιάς αποφάσισε να συνδράμουν σήμερα υλοτόμοι οι οποίοι με στοχευμένες παρεμβάσεις θα προσπαθήσουν με κοπές δέντρων να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς όπως και να δημιουργήσουν μεγαλύτερες αντιπυρικές ζώνες. Ήδη, από εχθές το βράδυ ενεργεί μια ομάδα ενώ σήμερα αναμένεται να καταφθάσουν ακόμη 30 άτομα.

Παράλληλα, το τοπικό είναι αποπνικτικό είναι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στα γύρω χωριά που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο του μεγάλου πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί έως και την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων.

Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Βατερά στην Λέσβο προχώρησε η Πυροσβεστική το πρωί του Σαββάτου (23/7) έπειτα από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή.

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το πρωί του Σαββάτου λόγω φωτιάς που ξέσπασε στη Λέσβο και πιο συγκεκριμένα πάνω από τον οικισμό Βατερά στην περιοχή Πολιχνίτου σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα.

Ο οικισμός των Βατερών δεν απειλείται, ενώ όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής, είναι αρκετά ψιλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού, αλλά καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το συντονιστικό της Πυροσβεστικής σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησαν για προληπτικούς λόγους την εκκένωση του οικισμού.

Στην περιοχή επιχειρούν τόσο επίγεια όσο κι εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, επιχειρούν ένα Mi 8 και 2 PZL, ενώ δόθηκε εντολή για 2 CL415 από Ελευσίνα, καθώς και στα 3 Tractors της Αγχιάλου.

To Top