Πώς έφτασε ο ΑΣ Άρης να έχει το 30% των μετοχών της ΠΑΕ

Πριν από λίγες μέρες και εν μέσω της επενδυτολογίας, το PRESSARIS είχε δημοσιεύσει αναλυτικά το μετοχολόγιο της ΠΑΕ Άρης. Μεγαλομέτοχοι είναι ΚΜΑ και ΑΣ, κατέχοντας από περίπου 30% των μετοχών.

Χθες σε συνέντευξή του ο Θωμάς Γιώτας τόνισε μεταξύ άλλων για το ποσοστό του Ερασιτέχνη ότι: «Όταν ο Α.Σ. έχει το 30% και πλέον των μετοχών της Π.Α.Ε., δεν τον αφορά τι συμβαίνει σ’ αυτήν; Εγώ πιστεύω ότι τον αφορά. Ανεξαρτήτως αυτού, δε θεωρώ ότι θα έπρεπε ο Α.Σ. να έχει αυτό το ποσοστό και κακώς πήρε μετοχές πλέον του 10% που κατείχε».

Πώς όμως έφτασε να κατέχει ο Ερασιτέχνης το 30%;

Σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να του καταβάλει η ΠΑΕ 15% των εισπράξεων κάθε αγώνα από τα εισιτήρια για την χρήση του γηπέδου και 10% για τη χρήση του σήματος. Σε ότι αφορά τη χρήση του γηπέδου, η αρχική προϋπόθεση ήταν να αναλαμβάνει ο Α.Σ.  τη συντήρηση του γηπέδου. ΔΕΗ, μισθούς υπαλλήλων, συντήρηση χόρτου κ.λ.π. συνθέτουν ένα ποσό το οποίο σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς σημαίνει κόστος 400-500.000 ευρώ ετησίως!

Τυπικά λοιπόν, η ΠΑΕ θα έπρεπε να καταβάλλει το 10+15% των εισπράξεων και ο ΑΣ να αναλάβει όλο το παραπάνω κόστος.

Με βάση την πρακτική όμως αποδείχθηκε -εδώ και πολλά χρόνια-  ότι ο ΑΣ δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της συντήρησης του γηπέδου και όπως σχεδόν σε όλες τις ΠΑΕ προτιμήθηκε κάτι πιο εφαρμόσιμο. Η ΠΑΕ ανέλαβε τη συντήρηση του γηπέδου, αποδίδοντας μόνο το 10% των εισπράξεων.

Και φτάσαμε στην οκταετία 2004-2012, όπου οι διοικήσεις του Άρη, κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και για να καλυφθούν οι ζημίες που ήταν μεγαλύτερες από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, εφάρμοσαν… δημιουργική λογιστική.

Με απλά λόγια αναγνωρίστηκε σε συγκεκριμένες χρήσεις το 15% ως οφειλή (ένα λογιστικό τρικ, πλασματική επί της ουσίας) της ΠΑΕ προς τον ΑΣ και αυτή μετοχοποιήθηκε.

Ετσι έφτασε ο Ερασιτέχνης να αυξήσει το ποσοστό του και να έχει ένα επιπλέον 20% των μετοχών, συν το 10% που έχει εσαεί βάσει νόμου.

To Top