ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς ο Άρης μπορεί να φτάσει στη… γη της επαγγελίας

Ο πρώτος αγώνας με τη Μακάμπι είναι παρελθόν , με τον ΑΡΗ πληγωμένο από το αποτέλεσμα του. Το 2-0 είναι δύσκολο σκορ για να ανατραπεί αλλά φυσικά όχι απαγορευτικό.

Οι ελπίδες που υπάρχουν προέρχονται από το γεγονός ότι η ομάδα δεν έδειξε πολλά απ’ αυτά που μπορεί να κάνει. Η ποιότητα της είναι δεδομένη , μένει ο τρόπος που θα βγει ομαδικά, μέσα στο γήπεδο. Όσα στραβά έγιναν στο Τελ Αβίβ ήταν απόρροια του αιφνιδιασμού , με τον τρόπο παιχνιδιού των ισραηλινών, σε συνδυασμό με τα πολλά αβίαστα λάθη των παικτών του ΑΡΗ.

Λάθη που «φωτογράφισαν» την έλλειψη ετοιμότητας για ένα τέτοιο παιχνίδι. Η καλή απόδοση του Κουέστα ήταν η μόνη άξιας αναφοράς ,που σημειωτέον πρέπει να συνεχιστεί στο δεύτερο παιχνίδι, εφόσον χρειαστεί. Οι ομάδες χτίζονται από τον τερματοφύλακα και ο ίδιος έδειξε έτοιμος να πάρει την ευθύνη για τη θέση του.

Από κει και πέρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τους υπόλοιπους. Προέκυψε το δεύτερο παιχνίδι να λέγεται «ειδικών συνθηκών» γιατί το σκορ πρόκρισης πρέπει να είναι με τουλάχιστον  τρία γκολ διαφορά και πάνω. Δύσκολο κουίζ για δυνατούς λύτες. Αυτό που σκεφτόμουν μετά το τέλος του πρώτου αγώνα ήταν πως είναι δυνατόν μια ομάδα σαν την Μακάμπι να παίζει τέτοιο παιχνίδι Αύγουστο μήνα. Με τόσο τρέξιμο, ταχύτητα, δύναμη. Λογικά στους αγώνες του πρωταθλήματος θα πρέπει να πετάνε. Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Εκτός πια αν είναι τόσο καλή ομάδα ώστε στο μεταξύ μας παιχνίδι να έβγαλε ποιότητα που δεν ξέραμε ότι υπάρχει.

-Ο ΑΡΗΣ είναι πιο διαβασμένος πλέον μετά απ’ όσα έζησε στο Ισραήλ. Το θέμα είναι ότι οι αλλαγές που μπορεί να γίνουν είναι στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Εκεί έχουμε εναλλακτικές και μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Σε άμυνα και κέντρο θα παίξουν οι ίδιοι. Αυτή τη φορά πιστεύω να παίξουν όμως. Πραγματικά. Να τρέξουν, να κόψουν, να πιέσουν,  να σπρώξουν, να καλύψουν. Έλλειψε πάρα πολύ η καλή απόδοση των δύο κεντρικών χαφ,  ήταν ο αδύναμος κρίκος του πρώτου παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι δύο φάνηκαν να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης της κακής απόδοσης. Δεν είδα όμως να κάνουν κάτι καλύτερο και οι Μαντσίνι-Ιτούρμπε –Ματέο σε θέματα καλύψεων, ούτε τον κόουτς επεμβαίνει στο παιχνίδι με εσωτερικές αλλαγές. Πίστεψε προφανώς στο πλάνο του και περίμενε να του βγει. Δεκτό. Δείγμα αυτοπεποίθησης. Τα κεντρικό αμυντικό δίδυμο μας είχε συνηθίσει σε καλύτερες εμφανίσεις. Υπάρχουν φάσεις που αναρωτιέσαι πως έγιναν χωρίς την επέμβαση του αμυντικού, π.χ. όταν ο παίκτης της Μακάμπι περνάει το Φαμπιάνο πάνω στη γραμμή του άουτ   ή το χάσιμο της μπάλας του Μπράμπετς που δεν μπορούσε να βάλει πλάτη στον επιθετικό και έγινε η φάση του τετ-α-τετ που εξουδετέρωσε ο Κουέστα. Ήταν μια βραδιά που σε κανένα σημείο της  δεν είχες την εντύπωση ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η φάση του Καμάτσο , αν γινόταν γκολ, θα ελάφρυνε το κλίμα του επαναληπτικού που πάλι όμως θα ήταν Γολγοθάς.

– Τι γίνεται τώρα που θέλουμε πρόκριση; Πρώτον δεν πτοούμαστε και ανεβάζουμε την πίστη μας στα ουράνια. Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Είτε εύκολα είτε δύσκολα. Δεύτερον κάνουμε ένα sold out , γιατί μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλο γιατί. Τρίτον στηρίζουμε κάθε προσπάθεια. Κόσμος , προπονητής, παίκτες γίνονται ένα , μια γροθιά που θα σκέφτεται μόνο πως θα ξεπεράσει το εμπόδιο που λέγεται Μακάμπι. Η ομάδα μας φέτος έχει στόχους , δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα μειώσουμε την προσπάθεια.

– Για ενδεκάδες και τακτικές οι συζητήσεις είναι πολλές. Η προσέγγιση θα γίνει σε επιθετικό τέμπο γιατί δε γίνεται αλλιώς. Τρία γκολ δεν μπαίνουν από την άμυνα. Μόνο που η απειλή των επιθετικών αντιπάλων είναι σοβαρή και χρειάζεται λύσεις. Οπότε αναγκαστικά  οι έντεκα πρέπει να καταλάβουν ότι θα αμυνθούν και θα επιτεθούν.

Η παρουσία του Γκρέι είναι απαραίτητη. Από κει και πέρα θεωρώ τον Πάλμα σίγουρο για δεύτερο επιθετικό. Η θέση του Μανού Γκαρθία είναι αυτή που θα δώσει την επιθετικότητα που χρειαζόμαστε. Αν τοποθετηθεί πίσω από τους δύο κυνηγούς θα πάμε σε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στην ομάδα. Δηλαδή στο κέντρο Ντουκουρέ-Μπαντού-Μαντσίνι με τέσσερις στην άμυνα. Υπάρχει η περίπτωση να παίξει στα άκρα και να συγκλίνει στον άξονα οπότε  θα έχουμε Ιτούρμπε στα ένα άκρο, Μανού στο άλλο και δύο επιθετικούς. Μου μοιάζει ευάλωτο αμυντικά αλλά οπωσδήποτε χρειάζεται ρίσκο ο συγκεκριμένος αγώνας.

Ο Πάλμα μπορεί να λύσει το γρίφο παίζοντας στο πλάι και δώσει χώρο στο Μανού Γκαρθία να αναπτύξει το παιχνίδι. Τότε θα έχουμε Γκρέι με Πάλμα μέσα στην περιοχή, με Μανού και Μαντσίνι ή Καμάτσο να έρχεται από το άλλο άκρο. Όλα όμως θα εξαρτώνται από την καλή αμυντική λειτουργία μας. Αν δεν περνάει η μπάλα από το κέντρο , τότε θα έχουμε πίεση ψηλά και θα κυνηγάμε κάποιο λάθος της άμυνας τους.

–  Υπάρχουν πολλά σενάρια για την ενδεκάδα. Το καλύτερο είναι αυτό που θα φέρει την πρόκριση.   Ευκαιρία για τον ΑΡΗ να κάνει «Γη της Επαγγελίας» του , το Χαριλάου.

To Top