ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πώς πήραν το όνομά τους 10 ελληνικά γήπεδα;

Από το «Απόστολος Νικολαΐδης» και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» μέχρι το «Κλεάνθης Βικελίδης» και τα «Δύο Αοράκια».

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε δει από κοντά κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα ή αγώνα μπάσκετ σε κάποιο μεγάλο στάδιο ή γυμναστήριο της χώρας. Πολλά από αυτά τα γήπεδα έχουν πάρει το όνομά τους από προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, της επανάστασης και των γραμμάτων, ενώ σε κάποια έχουν δοθεί ονόματα πρώην αθλητών που έχουν συνδεθεί ιστορικά με τις συγκεκριμένες ομάδες και αθλητικούς συλλόγους.

Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης» © INTIME SPORTS/Χρήστος Ντουντούμης

Ας δούμε πώς πήραν το όνομά τους δέκα στάδια και γυμναστήρια της χώρας που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται από μεγάλες ομάδες της χώρας, χωρίς να ξεχνάμε γήπεδα σαν το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» που έχει γκρεμιστεί και ετοιμάζεται στη θέση του το νέο στολίδι της ΑΕΚ, το φιλόξενο γήπεδο «Γεώργιος Καμάρας» στη Ριζούπολη κ.ά.

Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης» (Αθήνα)
Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» αποτελεί το συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίων (ολυμπιακό στάδιο, ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο, ποδηλατοδρόμιο, κλειστό και ανοιχτό κολυμβητήριο, κέντρο αντισφαίρισης κ.α.) που φιλοξένησε την πλειοψηφία αγώνων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Βρίσκεται στο Μαρούσι, στην περιοχή της Καλογρέζας, με το Ολυμπιακό Στάδιο των 72.000 θέσεων να φιλοξενεί μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου και ποδοσφαίρου (τρεις τελικούς πρωταθλητριών Ευρώπης και Τσάμπιονς Λιγκ μάλιστα). Τα τελευταία χρόνια, το Ολυμπιακό Στάδιο είναι η έδρα των ομάδων ποδοσφαίρου της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1980. Το όνομα του εθνικού ήρωα και μαραθωνοδρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, Σπύρου Λούη (1873-1940), δόθηκε στο Ο.Α.Κ.Α.

Ο.Α.Κ.Α. «Σπύρος Λούης» © INTIME SPORTS/Δημήτρης Μπιρνταχάς

Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» (Αθήνα)
Ή αλλιώς και «Λεωφόρος», είναι η ιστορική έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (με τα πολλά πήγαινε-έλα στο Ολυμπιακό Στάδιο), ενώ πάντοτε στα «σπλάχνα» του θα λειτουργούν και θα προπονούνται τα ερασιτεχνικά τμήματα του ομίλου. Έχει χωρητικότητα 16.000 θέσεων. Το όνομα «Απόστολος Νικολαΐδης» δόθηκε το 1981, τιμώντας έτσι τον ιστορικό παράγοντα του ελληνικού αθλητισμού και πολυαθλητή του συλλόγου.

«Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος» © INTIME SPORTS/Δημήτρης Κωτσάκης

«Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος» © INTIME SPORTS/Δημήτρης Κωτσάκης

Ειδική αναφορά κάνουμε και στο Κλειστό Γυμναστήριο «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος» που στεγάζεται μέσα στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», συγκεκριμένα κάτω από τις θύρες 6-7. Ήταν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (1959) και έχει χωρητικότητα 1.500 θέσεων. Για δεκαετίες έδρα των τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ του Παναθηναϊκού, συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σαν έδρα της ομάδας μπάσκετ γυναικών του συλλόγου. Γνωστό και σαν «Τάφος του Ινδού» λόγω της καθόδου … προς τα κάτω, πήρε το όνομά του από τον Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο, αδέλφια και ιστορικοί πρόεδροι της ομάδας μπάσκετ και του ερασιτέχνη.

Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (Πειραιάς)
Το Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι από τα πιο σύγχρονα στάδια ποδοσφαίρου στο Νέο Φάληρο του Πειραιά και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού (και της Εθνικής ομάδας ανά διαστήματα). Φέρει το ονοματεπώνυμο του γνωστού αρχιστρατήγου (1782-1827) της Επανάστασης του 1821, σε ανάμνηση του θανάτου του μετά από μάχη σε παραπλήσια τοποθεσία. Το 2004 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του, με σημερινή χωρητικότητα στους 32.115 θεατές. Έχει υπάρξει και έδρα του Εθνικού Πειραιώς. Στην ανατολική πλευρά του γηπέδου έχει ανεγερθεί μνημείο με χαραγμένα σε μαρμάρινη πλάκα τα ονόματα των 21 θυμάτων της τραγωδίας της «Θύρας 7» στις 8 Φεβρουαρίου 1981.

Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» © INTIME SPORTS/Γιώργος Ματθαίος

Αλεξάνδρειο Μέλαθρο – Σάλα «Νίκος Γκάλης» (Θεσσαλονίκη)
Γνωστό και ως Παλέ ντε Σπορ, το γήπεδο που έπαιζε η ομάδα του Άρη και μάθαινε σε όλη την Ελλάδα τι σημαίνει μπάσκετ. Συνεχίζει να είναι η έδρα του Άρη και έχει χωρητικότητα 5.138 θεατές. Στις 7 Μαΐου του 2013 ο Άρης τιμάει τον μεγάλο Νίκο Γκάλη, με τη φανέλα του να ανεβαίνει για πάντα στην οροφή του Αλεξανδρείου Μελάθρου και η σάλα του γηπέδου να παίρνει το όνομά του.

Αλεξάνδρειο Μέλαθρο – Σάλα «Νίκος Γκάλης» © INTIME SPORTS/Κώστας Μιχαλόπουλος

Ιβανώφειο Κλειστό Γυμναστήριο (Θεσσαλονίκη)
Από τις all-time-classic έδρες, το Ιβανώφειο είναι το γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή και άλλων τμημάτων του ερασιτέχνη. Βρίσκεται πολύ κοντά στο μεγαλύτερο ανοιχτό γήπεδο Καυτανζόγλειο και έχει χωρητικότητα 2.500 θέσεων. Έλαβε το όνομά του από τον Γεώργιο Ιβάνωφ (1911-1943), πρωταθλητή κολύμβησης του Ηρακλή και ήρωα της Αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή το 1943. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο Γ.Σ. Ηρακλής και η Πολωνική πρεσβεία κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του, με την αναβίωση τον κολυμβητικών αγώνων «Ιβανώφεια» να διεξάγονται το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου.

Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (Θεσσαλονίκη)
Η ιστορική έδρα της ομάδας ποδοσφαίρου του Ηρακλή Θεσσαλονίκης από το 1960, που τη χρησιμοποιεί σχεδόν από την πρώτη μέρα που εγκαινιάστηκε το στάδιο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έχει χωρητικότητα 27.700 θέσεων αλλά ανά καιρούς έχει κόψει και πάνω από 40.000 εισιτήρια… Χρησιμοποιείται και για μεγάλους αγώνες στίβου και για διεθνείς και εθνικές αθλητικές διοργανώσεις και meeting. Πήρε το όνομά του από τον Λυσίμαχο Καυτανζόγλου, με το γήπεδο να φτιάχνεται μετά από δωρεά του ομώνυμου ιδρύματος. Ο Λυσίμαχος Καυτανζόγλου (1811-1885) υπήρξε διπλωμάτης και νομικός από τη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας του, Λύσανδρος Καυτανζόγλου, ήταν ο αρχιτέκτονας ιστορικών κτιρίων όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Αρσάκειο.

Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο © INTIME SPORTS

Κλειστό Γυμναστήριο «Σοφία Μπεφόν» (Παλαιό Φάληρο)
Το νεόκτιστο 1.200 θέσεων γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου είναι η φετινή έδρα των ομάδων μπάσκετ του Πανιωνίου αλλά και του Ιωνικού Νικαίας, αμφότεροι με γήπεδα που δεν κάλυπταν τις ανάγκες της Basket League ή βρίσκονται σε ανακατασκευή. Η Σοφία Μπεφόν ήταν μία 35χρονη γιατρός, κάτοικος του Παλαιού Φαληρού, που έχασε άδικα τη ζωή της το 2001 μετά από δυστύχημα με ελικόπτερο κατά τη διακομιδή ενός ασθενούς από την Πάτμο. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να χαθεί επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου. Μαζί με τη Σοφία Μπεφόν, έχασαν τη ζωή τους ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι, ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης και ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος.

Γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» (Θεσσαλονίκη)
Η ιστορική ποδοσφαιρική έδρα του Άρη, γνωστή και ως Χαριλάου λόγω της περιοχής που βρίσκεται. To «Κλεάνθης Βικελίδης» μετά από διάφορες ανακατασκευές, θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας, με χωρητικότητα 24.800 θεατές. Το 2004 δόθηκε το όνομα «Κλεάνθης Βικελίδης» στο γήπεδο τιμώντας έτσι τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή και προπονητή του Άρη που είχε και το προσωνύμιο «Μακεδονικό Τανκ».

«Κλεάνθης Βικελίδης» © INTIME SPORTS/Δημήτρης Τοσίδης

Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου «Δύο Αοράκια» (Ηράκλειο, Κρήτη)
Ένα πανέμορφο γήπεδο χωρητικότητας 5.222 θέσεων, όπου τελευταία διεξάγεται σταθερά ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ αλλά και πολλοί αγώνες της Εθνικής ομάδας. Βρίσκεται στο Δήμο Νέας Αλικαρνασσού, ανατολικά του Ηρακλείου και κοντά στο αεροδρόμιο. Για πολλούς ακούγεται παράξενο το όνομα «Δύο Αοράκια» για ένα γήπεδο, όνομα που προέρχεται από τους δύο λόφους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Εκεί, το 1972 εκτυλίχθηκε και ένα ιστορικό γεγονός για τη σύγχρονη Ελλάδα. Στις 25 Αυγούστου 1972, στη θέση «Δύο Αοράκια», είχαμε την τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ελλάδα. Ήταν ο Βασίλης Λυμπέρης, υπεύθυνος για το θάνατο της γυναίκας του, της πεθεράς του και των δύο μικρών παιδιών του στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου.

Γήπεδο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» (Ηράκλειο Κρήτης)
Tο γήπεδο του OΦH βρίσκεται στην περιοχή «Καμίνια» του Ηρακλείου και είναι γνωστό στο ευρύ κοινό με το προσωνύμιο «Γεντί Κουλέ» που σημαίνει «επτά κάστρα» στα τουρκικά, οι δύο φυλακές-φρούρια που υπήρχαν επί τουρκοκρατίας σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη. Τώρα πώς δόθηκε σε γήπεδο της Κρήτης αυτό το προσωνύμιο, μάλλον οι αντίπαλες ομάδες ένιωθαν «φυλακισμένες» εκεί. Η ακριβής χωρητικότητα του γηπέδου του ΟΦΗ είναι 9.088 θέσεις. Πήρε το όνομα «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» προς τιμή του πρώην παράγοντα του συλλόγου που απεβίωσε το 1996.

«Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» © ΟΦΗ
Πηγή: athensvoice.gr

To Top