Π.Σαράκης: «Η κυβέρνηση εκβιάζεται για να μην εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού στου Ρέντη»

Ο δικηγόρος και βουλευτής Επικρατείας με την «Ελληνική Λύση» Παύλος Σαράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη «Δίκη στο Open», ανέφερε πως «η κυβέρνηση εκβιάζεται για να μην εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας του αστυνομικού στου Ρέντη».

Παράλληλα, μίλησε για όλα όσα αλλάζουν στην ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και για την εισαγγελική έρευνα για το κύκλωμα στοιχηματισμού.

Μάλιστα, τόνισε πως «Είμαστε η ντροπή της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου».

Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Σαράκης:

Για το θέμα της διαιτησίας: «Υπάρχουν πολλές παθογένειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια από αυτές είναι ότι υπάρχει η χειραγώγηση των διαιτητών και των Ενώσεων από τους παράγοντες, ουσιαστικά κάποιους από την Big 4. Κανένας ιδιοκτήτης δεν δέχεται να χάνει η ομάδα του.

Επειδή το ποδόσφαιρο είναι το ομορφότερο άθλημα και το αγαπά η κοινωνία, θα πρέπει να το προστατεύσουμε και θα πρέπει οι Έλληνες διαιτητές να επανέλθουν στην ενεργό δράση και να διαιτητεύουν τα πιο σημαντικά παιχνίδια γιατί μιλάμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφού πρώτα όμως το απαλλάξουμε από τις παθογένειες.

Θα πρέπει να υπάρξει ανεξαρτησία και να είναι βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης, όχι μόνο της αθλητικής, όταν υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος προσπαθεί να χειραγωγήσει έναν διαιτητή. Δεν μιλάω για τον αθλητικό γιατί γίνονται ενέργειες σε βάρος των διαιτητών όπως σωματικές βλάβες, είτε τοποθετήσεις βομβών, να γίνονται καρτέρια. Αυτά μόνο ο ποινικός δικαστής μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Για τη μη εξιχνίαση χτυπημάτων στους διαιτητές: «Η πολιτεία ανέχεται βρώμικες καταστάσεις. Θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα για να έρθει εκείνη η πολιτική βούληση η οποία θα τραβήξει όχι φρένο αλλά χειρόφρενο.

Δεν θα εξιχνιαστεί καμία υπόθεση γιατί υπάρχει συγκάλυψη από το πολιτικό σύστημα διότι οι επιχειρηματίες οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ επηρεάζουν το επιχειρείν στη χώρα και για να το κάνουν αυτό πρέπει να έχουν και τους πολιτικούς μαζί τους.

Είναι χορηγοί του πολιτικού συστήματος. Λέω κάτι που δεν γνωρίζει η κοινωνία; Δεν ξέρει ποια είναι η διαπλοκή της οικονομικής ελίτ με την πολιτική εξουσία;

Αν είχαμε μια πολιτική εξουσία οι πολιτικοί της οποίας θα πίστευαν ότι η εξουσία τους εκπορεύεται από την κοινωνία και όχι από τους διάφορους χορηγούς οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, αν είχαμε μια πολιτική εξουσία που ήθελε την τάξη μέσα στην κοινωνία, τότε ακριβώς θα είχαμε και την τιμωρία όλων εκείνων οι οποίοι θα βρώμιζαν το ποδόσφαιρο με τέτοιες ενέργειες. Είναι δυνατόν να μπαίνουν βόμβες στους διαιτητές για να τους τρομοκρατήσουν και να μην υπάρχουν συλλήψεις;».

Ο κ. Σαράκης πρόσθεσε: «Σε ποια άλλη χώρα θα έβγαιναν κάποιοι από μια μεγάλη ΠΑΕ και θα αντάλλασσαν κουβέντες για μαφίες; Στην Ισπανία; Θα τολμούσε ποτέ το περιβάλλον της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ Μαδρίτης να λέει ότι είναι μαφιόζοι οι πολιτικοί; Αυτό το επίπεδο ξέρετε ποιοι το έχουν; Αυτοί που μιλάνε την ίδια γλώσσα μεταξύ τους.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα και ευθύνονται όμως και οι πολίτες που τα ανέχονται. Γιατί και οι οπαδοί της ομάδας θέλουν τον παράγοντα της ομάδας τους να εφαρμόζει τέτοιες τακτικές».

Αν η δικαιοσύνη έχει ρόλο σε όλα αυτά που συμβαίνουν: «Επειδή πάλι θα πούμε για τις παθογένειες που έχει το πολιτικό, το επιχειρηματικό, το αθλητικό μας σύστημα είναι ότι δεν υπάρχει ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη.

Και όταν διορίζεται η ηγεσία από την εκάστοτε κυβέρνηση, αυτή είναι στην πραγματικότητα η εξουσία που διορίζει. Δεν υπάρχει εκείνο το σύστημα που θα συμμετέχουν στην επιλογή της ηγεσίας των δικαστών και εκπρόσωποι των δικαστών, που γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι άξιος και ποιος δεν είναι.

Αν ρωτήσετε τους ίδιους τους Αρεοπαγίτες, όχι δημόσια αλλά σε μια off the record συζήτηση, υπάρχει κάποιος σοβαρός ανάμεσά τους που θα δηλώσει ότι είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη; Οι ίδιοι οι Αρεοπαγίτες λένε την αλήθεια στις μεταξύ τους συζητήσεις, ξέρουμε ποια είναι η πραγματικότητα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Τι μήνυμα περνάει η δικαιοσύνη στους διαιτητές, στους ποδοσφαιριστές και στους παράγοντες όταν εδώ και τρεις μήνες δεν γίνεται τίποτα στην υπόθεση του Ρέντη: «Μα βγαίνει η κυβέρνηση και αντί να φωτίσει το συγκεκριμένο γεγονός και να εντοπίσει τους δράστες, τι έκανε; Τιμώρησε όλους τους φιλάθλους. Είπε “απαγορεύεται όλοι σας να πάτε στα γήπεδα”, δηλαδή “πέταξε την μπάλα στην κερκίδα”.

Όταν υπάρχει συγκάλυψη, είπε “όλοι ευθύνεστε”, έκανε μία ενέργεια, άλλαξε και τους υπουργούς αυτοί που ήταν αρμόδιοι να εξιχνιάσουν το έγκλημα και τελικά δε μιλάει κανείς.

Πού ποντάρει η κυβέρνηση; Στην ασθενή μνήμη της κοινωνίας. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες φημιζόμαστε ότι έχουμε ασθενή μνήμη, ξεχνάμε πάρα πολύ γρήγορα το τι κακό μας συμβαίνει.

Ο δικαστής θέλει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, δε θέλει να είναι ανήσυχος. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει γι αυτό πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά. Δεν μπορεί να αλλάξει μόνο το ποδόσφαιρο και να μην αλλάξουν οι υπόλοιποι τομείς της δημόσιας ζωής. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα στην πατρίδα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στη γωνία ακριβώς για το κράτος δικαίου.

Είμαστε η ντροπή της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου. Άρα είτε πρόκειται για τον αθλητισμό, είτε για την καθημερινότητά μας, ειτε για τον δημόσιο βίο, δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Και περιμένετε να το βρούμε στο ποδόσφαιρο;».

Για το θέμα με τις κάμερες και την ταυτοπροσωπία: «Μα κάμερες είχαμε. Τι συνέβαινε όμως. Θόλωναν τις κάμερες και τις εικόνες, τις έστελνε στην Εισαγγελία η Αστυνομία, τάχα ότι έκανε έργο, σε συνεννόηση με τις ΠΑΕ. Παίζανε.. τις κουμπάρες μεταξύ τους.

Η βούληση ήταν, ότι δε θέλανε να αποκαλυφθούν οι οργανωτές, οι οργανωμένοι στρατοί των ομάδων, οι οποίοι έχουν πρόσωπα που σχετίζονται άμεσα με τους ιδιοκτήτες των ομάδων, είναι υπό την προστασία τους, διότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι που έχουν τον ρόλο του “νταβατζή”.

Δηλαδή θέλουν να χειραγωγούν τους οπαδούς και τους χρησιμοποιούν για άλλα συμφέροντα. Και έχουμε αυτά τα σκηνικά βίας.

Η πολιτεία που θέλει να πολεμήσει τη βία πιάνει αυτούς τους «νταβατζήδες» των οπαδών και τους κλείνει στη φυλακή. Αλλά όταν υπήρχε το περιστατικό του Φιλόπουλου, γιατί είμαι μέσα στη δικαστική πιάτσα, έπαιρνε ο μεγαλοεπιχειρηματίας και έλεγε “αυτόν όχι”. Και οι αστυνομικοί εκτελούσαν.

Σε ποιο άλλο κράτος θα γινόντουσαν αυτά; Θα του ‘πιαναν το τηλέφωνο και θα έβγαζαν ανακοίνωση ότι μας πήρε ο τάδε τηλέφωνο και μας έλεγε ποιον να συλλάβουμε και ποιον όχι. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτός ο επιχειρηματίας που ήθελε να καλύψει έναν από τους “νταβατζήδες” του οργανωμένου στρατού που είχε.

Διότι υπάρχουν επιχειρηματίες που αγαπούν την ομάδα και υπηρετούν μια ιδέα αλλά κάποιοι άλλοι παίρνουν ομάδες για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα;

Ο επιχειρηματίας είναι εν ζωή και ήταν αυτός που επηρέαζε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, έριχνε κυβερνήσεις. Παλαιότερα. Που προωθούσε οικονομικά συμφέροντα.

Δεν τα ξέρανε; Ο κόσμος κατάλαβε ποιος ήταν. Τότε δεν πρωταγωνιστούσε ο Ρουμπέτης σε εκείνα τα επεισόδια; Καταδικάστηκε, πήρε μια μικρή ποινή και έκανε καριέρα με συμβόλαια θανάτου.

Γιατί πρέπει να ξέρουν οι φίλαθλοι ποιοι έχουν εισχωρήσει μέσα στις ομάδες. Είναι δολοφόνοι. Άρα ο επιχειρηματίας που χαϊδεύει τέτοιους δολοφόνους, το κάνει γιατί αντλεί από αυτή τη δραστηριότητα των «νταβατζήδων» για να εκφοβίζει πρόσωπα του δημοσίου βίου».

Αν αυτοί οι «νταβατζήδες» των χούλιγκανς «αναβαθμίστηκαν» και κατέχουν και παραγοντικούς θώκους: «Αυτή τη στιγμή είναι μέρος του βρώμικου συστήματος. Και η πολιτεία κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Είναι ποτέ δυνατόν να παίρνεις τον αγράμματο, τον νταή, και να τον βάζεις σε ένα οργανωτικό πόστο μιας ΠΑΕ ή ένα μέρος του σωματείου άλλης δραστηριότητας και η πολιτεία να λέει γιατί τον βάλανε;

Δεν καταλαβαίνει η πολιτεία ότι είναι αντάλλαγμα και του δίνει έναν δημόσιο ρόλο για να νομιμοποιήσουν όλα αυτά που συμβαίνουν από πίσω; Αυτοί που τότε ήταν χούλιγκανς, σήμερα έχουν μετεξελιχθεί και έχουν πάρει πόστα. Δηλαδή, έχουν γίνει παράγοντες του αθλητικού δημόσιου βίου».

Για τα επεισόδια στον Ρέντη: «Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί στο προηγούμενο ακριβώς παιχνίδι οι αστυνομικοί είχαν πετάξει δακρυγόνα στους οπαδούς του Ολυμπιακού. Και αυτοί πήραν τον νόμο στα χέρια τους και έστησαν καρτέρι με ναυτικές φωτοβολίδες στον αστυνομικό ο οποίος εκπροσωπεί το κράτος.

Τα έβαλαν με το κράτος. Και αντί να έρθει το κράτος και να βρει τους δράστες, “πέταξε την μπάλα στην κερκίδα”. Απαγόρευσε σε όλους τους φιλάθλους να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο. Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων.

Ένα τέτοιο έγκλημα που δεν εξιχνιάζεται σε πρώτο χρόνο έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξιχνιαστεί μετά από χρόνια. Ο χρόνος είναι αρκετός για να σβήσουν ίχνη και να κλείσουν στόματα».

Γιατί πέρασε ο χρόνος στην υπόθεση του Ρέντη, από αμέλεια, αδιαφορία ή επιτηδευμένα:

«Οι αστυνομικοί ήθελαν να βρουν στοιχεία. Όμως δεν υπήρχε βούληση από το κράτος, από την πολιτική εξουσία. Γιατί δεν ήθελαν οι κυβερνώντες; Γιατί βγαίνει μπροστά κάποιος και λέει “με πειράζετε; Αν με πειράζετε, εγώ θα πω για σας γιατί ξέρω για σας”».

Αν υπάρχει Έλληνας επιχειρηματίας με τόση δύναμη ώστε να εκβιάζει το κράτος:

«Οι Έλληνες επιχειρηματίες τι κάνουν; Διαπλέκεται η οικονομική ελίτ της πατρίδας μας με την οικονομική εξουσία. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Για μένα μετράει το αποτέλεσμα. Δε βλέπω τις συλλήψεις εκείνων των οποίων οργάνωσαν αυτήν την ενέδρα.

Γιατί πρόκειται για ενέδρα, βγήκαν έξω για να χτυπήσουν αστυνομικούς. Και είχαν όπλα που ήταν θανατηφόρα όπως αποδείχτηκε. Η ναυτική φωτοβολίδα είναι όπλο, είναι ρουκέτα. Τον σκότωσαν τον αστυνομικό σε ενέδρα.

Ο 18χρονος ευθύνεται; Όχι. Εδώ έπρεπε να εντοπίσουν τους οργανωτές. Και οι οργανωτές έχουν σχέσεις με τους οικονομικούς παράγοντες που ελέγχουν τις ομάδες. Και βγήκε η κυβέρνηση και “πέταξε την μπάλα στην κερκίδα”, είπε απαγορεύονται οι φίλαθλοι. Και είπε και το άλλο ψέμα ότι δεν είχαν κάμερες.

Κάμερες είχαν, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να συλλαμβάνουν κάθε φορά τους δράστες παράνομων ενεργειών που γινόντουσαν είτε στο γήπεδο είτε στον χώρο που κατέγραφαν οι κάμερες».

Για την αποκάλυψη της εκπομπής για τις συνομιλίες για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού:

«Θα βγάλουν τίποτα “πεθαμένους” από τη Super League 2. Να ξέρετε, συνήθως από τα τηλέφωνα δε μιλάνε. Είναι ένα βήμα μπροστά οι παράνομοι. Υπήρχε και μια άλλη έρευνα πριν από χρόνια, το Koriopolis. Αθωώθηκαν όλοι. Και ο αθλητικός εισαγγελέας θέλει να παρουσιάσει έργο, και η οικονομική αστυνομία θέλει να παρουσιάσει έργο, εγώ σας λέω ότι αν ασκηθούν διώξεις θα είναι τίποτα Β’ και Γ’ Εθνική».

Αν είναι προνομιακό πεδίο πολιτικής η αποκάλυψη σκανδάλων στο ποδόσφαιρο: «Θα διαφωνήσω. Όταν ακούνε για το ποδόσφαιρο, αγχώνονται. Διότι είναι όλοι τους φίλοι τους. Δεν είναι προνομιακό πεδίο γιατί αυτοί που πρωταγωνιστούν στο ποδόσφαιρο είναι από τους βασικούς υποστηρικτές τους.

Αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να “σπάσει αυγά”. Ποια είναι η αγωνία της κυβέρνησης; Βγαίνουν οι φίλοι-επιχειρηματιες της κυβέρνησης και φωνάζουν. Και τα έχει χαμένα γιατί είναι υποστηρικτές της. Ο κ. εισαγγελέας ακούει τους «αντίλαλους», τα «πνεύματα». Ακούει που του λένε “ηρέμησε”. Στην Ελλάδα ζούμε.

Για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα, η αλυσίδα είναι: να ξεκινήσει ο λαός και εκεί που πάει και γίνεται «ραγιάς» με την ψήφο του και φέρνει τους ίδιους και τους ίδιους, αυτές τις οικογένειες που μας κυβερνάνε εδώ και 200 χρόνια, οι οποίοι έχουν πλουτίσει, έχουν θησαυρίσει, έχουν πιει το αίμα του κόσμου, χωρίς να έχουν δουλέψει ποτέ και είναι πάμπλουτοι, και όλη αυτή τη διεφθαρμένη οικονομική ελίτ και πει “θα φέρουμε νέα πρόσωπα, ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι και αγαπούν την πατρίδα και δεν έχουν ανάγκη να φάνε και να κλέψουνε”. Τότε θα αλλάξει η πατρίδα μας και θα γίνουν όλα αυτά τα πράγματα που λέτε».

Για την άλλη αποκάλυψη της εκπομπή περί της κατάργησης των τακτικών δικαστών από την αθλητική δικαιοσύνη: «Οι συνταξιούχοι δικαστές που θα έρθουν χρειάζεται να έχουν εξειδίκευση και γνώσεις πάνω στον αθλητισμό για να μπορέσουν να εκδικάσουν υποθέσεις. Αλίμονο να είναι κάποιος δικαστής, να έχει την εξουσία και να μην έχει τις αναγκαίες νομικές και αθλητικές γνώσεις. Διότι είναι ένας άλλος κόσμος.

Για να δικάσεις και να απονείμεις δικαιοσύνη, θα πρέπει να έχεις αντίληψη όλων των συμβάντων που κινούνται γύρω από τον αθλητισμό».

 

To Top