Ρυθμίζει το «μνημόνιο 1», παλεύει για το… «μνημόνιο 2» ο Άρης!

 Ο Άρης, η διοικούσα, όλη η κιτρινόμαυρη οικογένεια παλεύει για τη μάχη της επιβίωσης. Στο πνεύμα των ημερών θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τους κίτρινους σε μια διαρκή μάχη για να τακτοποιήσει τα δικά του… μνημόνια.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το «μνημόνιο 1», το οποίο μετά τις χθεσινές εξελίξεις βρίσκεται στην φάση της ρύθμισης, προκειμένου να μην χαθούν ρυθμίσεις των παλαιότερων χρόνων.

«Μνημόνιο 1»: Την 1η Νοεμβρίου η κίτρινη ΠΑΕ είχε εκπληρώσει ένα μεγάλο μέρος από την οφειλή της για την ρύθμιση Ορφανού (περίπου 35.000 ευρώ) και είχε υποσχεθεί ότι εντός των επόμενων ημερών θα ήταν συνεπής και στην ζωτικής σημασίας υπόθεση για το άρθρο 44.

Μετά από περίπου δυο βδομάδες αποδείχθηκε συνεπής και κατέβαλλε την Τετάρτη ένα ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποτελούν τη δόση (75.000 ευρώ) για να «σωθεί» το άρθρο 44, αλλά και την πλήρη τακτοποίηση της ρύμισης Ορφανού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επόμενη δόση για το άρθρο 44 είναι τον ερχόμενο Απρίλιο. Οι κίτρινοι έκλεισαν θετικά δυο ζωτικής σημασία μέτωπα, σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους, μετά από πράγματι μεγάλη προσπάθεια.

Το θέμα της εφορίας είναι ανοιχτό. Η ΠΑΕ δεν είχε τα χρήματα της δόσης (250.000 ευρώ)  για να είναι συνεπής, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει προγραμματισμένη η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στην οποία αναμένεται η επιμήκυνση των δόσεων, ποντάρουν ότι και το θέμα αυτό θα έχει χάπι εντ.

 Μνημόνιο 2: Βρίσκεται σε εξέλιξη το θέμα αυτό. Μπορεί το δικαστήριο να έδωσε αναβολή για τις 11 Ιανουαρίου σε ότι αφορά την συζήτηση της υπαγωγής στο άρθρο 99, αλλά οι επαφές και οι συζητήσεις με τους πιστωτές της ΠΑΕ συνεχίζονται.

Ήδη με το δημόσιο, φαίνεται πώς έγινε μια μεγάλη προσπάθεια και το τελευταίο έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών στην εφορία αφήνει φως στο τούνελ.

Από κει και πέρα συνεχίζονται οι επαφές με τους άλλους πιστωτές προκειμένου να προχωρήσουν σε «κούρεμα» των χρεών. Μέλη της ΠΑΕ, της Κοινωνίας Μελών Άρη αλλά και νομικοί προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πιστωτές ώστε να συναινέσουν σε διακανονισμό, αφού για την υπαγωγή στο άρθρο 99 απαιτείται τουλάχιστον το 60%. Στην περίπτωση του Άρη, μεγαλύτερος πιστωτής είναι το Δημόσιο με ποσοστό 55%, ενώ το ΙΚΑ 5%.

Από την ΠΑΕ θέλουν να μεγαλώσουν την «πίτα» των πιστωτών που θα συμφωνήσουν ισχυροποιώντας έτσι τη διαπραγματευτική τους θέση.

Δύσκολη προσπάθεια, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα την επιβίωση των κίτρινων. Και μια που αναφερόμαστε σε μνημόνιο. Στόχος του Άρη είναι να μπει σε μια διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του, σε ρεαλιστική και εφικτή βάση και όχι να κυνηγάει χίμαιρες, ούτε τη διαγραφή των οφειλών αυτών.

To Top