Σίμτσακ, η αποκάλυψη του σκάουτερ της Ούνιξ!

Μια καινούρια καριέρα ξεκινάει από τη φετινή σεζόν ο Βασίλης Σίμτσακ, ο οποίος μέσα σε ένα καλοκαίρι έγινε από παίκτης… προπονητής στο πλευρό του Δημήτρη Πρίφτη στην Ούνιξ Καζάν.

Οι δυο τους συνυπήρξαν με την ιδιότητα παίκτη – προπονητή για μια τριετία στον Άρη (2014-17) αλλά και σε άλλες ομάδες νωρίτερα, έχοντας δημιουργήσει στενούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια. Ο 37χρονος πρώην παίκτης και νυν μέλος του τεχνικού τιμ της Ούνιξ μίλησε στο gazzetta.gr για το νέο του αυτό ξεκίνημα:

Ποια ήταν πιο εύκολη απόφαση. Αυτή να σταματήσεις το μπάσκετ ή αυτή να ασχοληθείς με την προπονητική;

Δεν είχα σκοπό να σταματήσω το μπάσκετ έτσι απότομα. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σα σκέψη στο μυαλό μου, αλλά όχι σε προχωρημένο στάδιο. Αποφάσισα να βάλω τέλος στην καριέρα μου όταν μου εμφανίστηκε η ευκαιρία της Ούνιξ. Πιστεύω πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αλλάξω θέση από παίκτης να γίνω προπονητής.

Ανέκαθεν μου άρεσε. Από μικρό παιδί όταν κατάλαβα πόσο μου άρεσε το μπάσκετ ήθελα να ασχοληθώ με την προπονητική. Είμαι ευλογημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία και θέλω να προχωρήσω βήμα βήμα.

Δεν έχει προλάβει να… σκοτώσεις τον παίκτη από μέσα σου, φαντάζομαι…

Κι όμως έχω προλάβει. Δε μου λείπει καθόλου. Τους βλέπω να κάνουν προπόνηση και δεν περνάει από το μυαλό να μπω κι εγώ. Δεν τους ζηλεύω καθόλου. Ίσα ίσα νιώθω και πιο ανακουφισμένος. Χαίρομαι που είμαι σε αυτό το πόστο.

Στο Καζάν δε θα έχεις την οικογένειά σου μαζί. Το είχες σαν πρόβλημα στο μυαλό σου;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και ήδη μου λείπουν. Το καλό όμως είναι πως η οικογένειά μου από την πρώτη στιγμή μου εξήγησε πως θα με υποστήριζε. Θέλει να κάνω αυτό που αγαπάω και για αυτό είμαστε ευτυχισμένοι.

Τι αρμοδιότητες σου έχει δώσει ο κόουτς;

Έχω αναλάβει το σκάουτινγκ των αντιπάλων μας στο Eurocup. Κάνω όλο το βίντεο για παίκτες και ομάδα. Στην προπόνηση μου δίνει ελευθερία ως ένα βαθμό ενώ ακούει την άποψή μου. Με τον κόουτς γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, υπάρχει η αγάπη κι η άνεση μεταξύ μας, αλά εγώ πρέπει να είμαι τυπικός ώστε να του ανταποδώσω την ευκαιρία που μου έδωσε.

Στην Ελλάδα είμαστε κακοπροαίρετοι. Πολλοί λένε ότι ο Πρίφτης σου έκανε χάρη που σε πήρε…

Δεν έχω τέτοια προβλήματα. Και σαν παίκτης είχα ακούσει πάρα πολλά. Εγώ κάνω αυτό που πραγματικά αγαπώ, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει και στο τέλος η πορεία θα δείξει ποιος έχει δίκιο.

Στις κορυφαίες ομάδες της VTB υπάρχουν τρεις Έλληνες προπονητές. Ο Ιτούδης, ο Μπαρτζώκας και ο Πρίφτης. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για το ελληνικό μπάσκετ;

Είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουν καταφέρει να περάσουν τη δική τους φιλοσοφία στο ρωσικό μπάσκετ. Έχουν βελτιώσει πολλά πράγματα και όσα έχουν μάθει τα μεταφέρουν με ωραίο τρόπο. Οι γηγενείς παίκτες ανταποκρίνονται περίφημα. Ελπίζω να συνεχιστεί, όχι μόνο στην VTB αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η προπονητική και το μπάσκετ είναι στο dna του Έλληνα. Κάποτε ήταν οι Γιουγκοσλάβοι. Τώρα είμαστε εμείς. Πρέπει να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.

Τι προτιμάς; Παίκτης ή προπονητής;

Δεν είναι υπερβολή αυτό που θα σου πω. Είμαι καθαρά υπέρ του προπονητή από τότε που έπαιζα κιόλας και θα σου πω το λόγο. Αυτά που ήθελα να κάνω ως παίκτης δε μπορούσα να τα κάνω γιατί ήμουν ατάλαντος. Τώρα αυτά που σκέφτομαι κάποιοι άλλοι μπορούν να τα κάνουν γιατί διαθέτουν το ταλέντο και τις ικανότητες. Σαν παίκτης είχα πολλές σκέψεις, αλλά δε μπορούσα να τις κάνω. Πλέον οι σκέψεις μου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από άλλα παιδιά.

To Top