Σίμτσακ: “Σημαντικό κομμάτι της ομάδας ο Οκάρο, ο κόουτς Πρίφτης έχει πολλά να δώσει στο μπάσκετ”

Ο Βασίλης Σίμτσακ μίλησε για τους στόχους της Ούνιξ Καζάν στην VTB League και το EuroCup, για τον Οκάρο Γουάιτ και φυσικά για τον Δημήτρη Πρίφτη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρώην παίκτης του Άρη και νυν συνεργάτης του Πρίφτη στην Ούνιξ σε συνέντευξή του στο superbasket.gr:

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ούνικς Καζάν για την VTB League; Θεωρείτε εφικτό στόχο την πρόκριση στους τελικούς της διοργάνωσης;

Σχετικά με τους στόχους της Ούνικς Καζάν στην VTB League, θέλουμε στο τέλος όταν με το καλό θα έρθει η ώρα των playoffs να βρισκόμαστε στην τετράδα. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί φέτος όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί και ειδικότερα αυτές που βρίσκονται πιο κάτω στην βαθμολογία. Από εκεί και πέρα, αφού καταφέρουμε αυτόν τον σκοπό, μετά θα προσπαθήσουμε ανάλογα με το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα της έδρας και με ποια ομάδα θα διασταυρωθούμε, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να μπορέσουμε και εμείς με την σειρά μας, να πετύχουμε κάτι καλό και ένα βήμα παραπάνω από την προηγούμενη χρονιά που τερματίσαμε τρίτοι.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Ούνικς Καζάν για το EuroCup; Θα ήθελα να μου σχολιάσετε με λίγα λόγια τις ομάδες που θα αντιμετωπίσετε στους ομίλους…

Όσον αφορά το EuroCup, είναι μια πολύ περίεργη διοργάνωση φέτος, σχετικά με τα ταξίδια και τις συνθήκες, με τις οποίες πραγματοποιείται. Πάρα πολλές ομάδες, όπως και εμείς, έχουν χτυπηθεί από τον κορονοιό, έχουν παίξει χωρίς βασικούς παίκτες, παιχνίδια αναβάλλονται, είναι μια πολύ περίεργη διοργάνωση. Ενώ ειδικά όταν και σε αυτήν αφαιρέσεις και τον κόσμο, που κάποιες ομάδες το είχαν ως ένα πολύ μεγάλο έξτρα στο πλευρό τους, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ αμφίρροπη και θα έχει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.

Όσον αφορά το δικό μας όμιλο, κατά την προσωπική μου άποψη νομίζω είναι πιο δύσκολος από όλους. Καμία ομάδα δεν ξεχωρίζει αν εξαιρέσεις της Μπανταλόνα, η οποία μέχρι στιγμής έχει 5-0 στον όμιλο, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων και η πρόκριση θα παίζεται μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

simtsak.jpg

Θα ήθελα να μας πείτε την άποψη σας για την φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αλλά και τις κινήσεις της Ούνικς…

Όσον αφορά τις μεταγραφές, πιστεύω ότι η ομάδα έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε πάρει παίκτες με αρκετό επιθετικό ταλέντο. Αλλά από την άλλη, επειδή έχουμε αλλάξει αρκετά πράγματα στην ομάδα, συν ότι ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει προετοιμασία λόγω του κορονοιού και δεν έχουμε παίξει καθόλου φιλικά παιχνίδια, είμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής, το να γνωρίσουμε τους παίκτες, το να γνωριστούν μεταξυ τους και όλο αυτό γίνεται, υπό την πίεση των αποτελεσμάτων του EuroCup και της VTB League.

Οπότε, όπως καταλαβαίνεις είναι λίγο δύσκολο, αλλά τα παιδιά κάνουν τρομερή προσπάθεια. Τον λίγο χρόνο που έχουμε για προπονήσεις, προσπαθούμε να τον εκμεταλλευτούμε στο έπακρο. Ενώ έχουμε τον χρόνο εναντίον μας, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος για τον τρόπο που προχωράμε. Πιστεύω ότι την κανονική Ούνικς θα την δούμε πολύ πιο αργότερα, γιατί η ομάδα δεν έκανε προετοιμασία και δεν έχει βρεθεί όλη μαζί ακόμη.

Αδιαμφισβήτητα μια μεταγραφή της Ούνικς που έκανε αίσθηση στην Ελλάδα είναι αυτή του Οκάρο Γουάιτ, με τον οποίο ήσασταν συμπαίκτες στον Άρη. Θέλω να μας μιλήσετε για αυτήν την κίνηση σας και να μας πείτε πώς θεωρείτε ότι θα βοηθήσει την ομάδα του Καζάν την νέα αγωνιστική σεζόν;

Ο Οκάρο Γουάιτ πιστεύω είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ομάδα μας. Ήταν μια πάρα πολύ καλή μεταγραφή. Βέβαια με αρκετά μεγάλο ρίσκο, αλλά επειδή όλο το σταφ γνωρίζει τον Οκάρο σαν χαρακτήρα και σαν παιδί, ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί παρά την απουσία του από τους αγωνιστικούς χώρους σχεδόν για δύο χρόνια. Eίναι ένα παιδί με πάρα πολλή όρεξη, με μεγάλο κίνητρο, να πετύχει τα πράγματα, τα οποία ονειρεύεται. Είμαστε σίγουροι ότι χρόνο με το χρόνο και αυτός θα μπορέσει να μας βοηθήσει και εμάς, αλλά και να αποδείξει σε όλους ποιος πραγματικά είναι.

Elb1rLqXgAYUy9s12345_1.jpg

Πως ήταν οι μέρες της προετοιμασίας; Σε τι επικεντρωθήκατε στα φιλικά παιχνίδια;  Τι θεωρείτε πως δουλέψατε περισσότερο;

Είμαστε από τις ομάδες που “χτυπήθηκαν” από τον κορονοιό κατά την διάρκεια της προετοιμασίας και ουσιαστικά, από τον ενάμιση μήνα, παίξαμε δύο φιλικά και πήγαμε κατευθείαν στα παιχνίδια, χωρίς ολόκληρη την ομάδα.

Είναι κάτι το οποίο έχει φανεί και στα πρώτα παιχνίδια, ειδικά στα θέματα επικοινωνίας και στην άμυνα και στην επίθεση και ελπίζουμε αυτό με την πάροδο του χρόνου, να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, το ότι δεν κατάφερε η ομάδα να δουλέψει σε νορμάλ συνθήκες, όλοι μαζί.

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και για την χημεία που υπάρχει ανάμεσα στο σύνολο…

Η φιλοσοφία της ομάδας είναι αυτή που έχει στο μυαλό του ο κόουτς Πρίφτης, δηλαδή μια ομάδα πάρα πολύ σκληρή στην άμυνα και στην επίθεση. Θέλει να γίνεται το απλό, που για μένα είναι το πιο δύσκολο, να βρίσκουμε τον ελεύθερο παίκτη, να εμπιστευόμαστε τον συμπαίκτη. Από εκεί και πέρα υπάρχει πολύ μεγάλο επιθετικό ταλέντο, για να το ξεδιπλώσουμε στο παρκέ. Αν μπορέσουμε και μοιράσουμε την μπάλα, υπάρχει ταχύτητα στην πάσα, τότε ο αντίπαλος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πάρα πολλούς παίκτες, με αποτέλεσμα να γίνει πιο εύκολη και η δική μας δουλειά στην επίθεση. Από εκεί και πέρα στην άμυνα, είναι θέμα συνεργασιών, θέμα επικοινωνίας, θέμα θέλησης και χρόνο με το χρόνο, θέλουμε να βρούμε τον χρόνο να μπορέσουμε να παίξουμε σαν ομάδα.

094334.jpg

Τα ματς γίνονται είτε κεκλεισμένων των θυρών είτε σε ορισμένα γήπεδα με λίγο κόσμο. Αυτό θεωρείτε ότι θα επηρεάσει την απόδοση των παικτών;

Σίγουρα, η απουσία του κόσμου παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Αν και εμείς στο Καζάν, είμαστε τυχεροί γιατί τα εντός έδρα παιχνίδια διεξάγονται κανονικά, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στις κερκίδες, αλλά και εμείς όταν ταξιδεύουμε για το EuroCup και παίζουμε χωρίς κόσμο είναι τελείως διαφορετικό. Σίγουρα κάποιοι παίκτες, οι οποίοι έχουν μάθει να παίζουν με την ώθηση του κόσμου, αλλά και οι ομάδες, σαν σύνολο, θα χάσουν λίγο από αυτήν την ώθηση και από αυτήν την δύναμη. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν παίκτες που δεν μπορούν να παίζουν κάτω από τεράστια πίεση και πιστεύω ότι θα τους βοηθήσει πάρα πολύ να απελευθερωθούνε και να παίξουν πιο ελεύθερα, κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν, όταν βρίσκονται υπό τεράστια πίεση σε πάρα πολύ δύσκολες έδρες.

Για αυτό και όπως βλέπουμε στα πιο πολλά παιχνίδια, οι φιλοξενούμενοι, σκοράρουν πάρα πολλούς πόντους, δεν υπάρχει πια αυτό το 70-75. Υπάρχει πιο πολλή ελευθερία, τα παιχνίδια είναι πιο αμφίρροπα και για αυτόν που το βλέπει, είναι πολύ ωραίο. Από την μία λες είναι δύο ομάδες, οι οποίες κοντράρονται μέχρι το τέλος, δεν υπάρχει φαβορί, αλλά από την άλλη σίγουρα αυτή η έλλειψη του κόσμου, χτυπάει πολύ άσχημα στο μάτι και στις συνθήκες ενός αγώνα.

Έχουν γίνει κάποια παιχνίδια της VTB League. Ποιες οι πρώτες εντυπώσεις σας από τους αγώνες;

Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την VTB League είναι ότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ οι ομάδες, που λέμε από την έκτη θέση και κάτω. Είδαμε, ότι υπήρχε μια έκπληξη, ότι κέρδισε η Πάρμα μέσα στην ΤΣΣΚΑ, η Ζενίτ έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο όπως και η Λόκο.  Η Χίμκι και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι δύο ομάδες που έχουν πάρα πολύ μεγάλο μπάτζετ και είναι δύο ομάδες EuroLeague, αλλά και οι υπόλοιπες ομάδες όπως πρωτοείπα έχουν αρκετά μεγάλο μπάτζετ, είναι ομάδες, οι οποίες δεν μπορείς να εφυσηχαστείς και είναι ένα πρωτάθλημα, το οποίο σχεδόν κάθε αγωνιστική έχει πάρα πολλές εκπλήξεις. Πολύ αμφίρροπο πρωτάθλημα, αλλά όλα θα κριθούν στα playoffs, εκεί που πραγματικά όλα μετράνε.

2019-2020kazan.jpg

Ποιες είναι οι απόψεις σας για το προπονητή Δημήτρη Πρίφτη; Ποιος είναι ο τρόπος προσέγγισης που χρησιμοποιεί για τα  παιχνίδια;

Ο κόουτς Πρίφτης είναι ένας άνθρωπος και ένας προπονητής πάνω από όλα δίκαιος, έμπειρος και εξελίξιμος. Επειδή τον γνωρίζω πολλά χρόνια, του αρέσει πάρα πολύ να παρακολουθεί το άθλημα και προσπαθεί να εναρμονιστεί με τις νέες εξελίξεις, κάθε φορά στο μπάσκετ.

Πρωταρχικός του στόχος είναι να υπάρχει αυτή η εμπιστοσύνη μεταξύ των παικτών και του σταφ. Στηρίζει 100% όλους τους παίκτες, ανεξαρτήτως απόδοσης και λεπτών συμμετοχής και πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει ακόμη πάρα πολλά να δώσει στο χώρο του μπάσκετ.

125519472_1306826413022935_7953170537939024471_n.jpg

Ποια είναι η άποψη σας για τον Κώστα Καϊμακόγλου;

Ο Κώστας Καϊμακόγλου είναι ένα παιδί, το οποίο όλοι γνωρίζουμε τι έχει προσφέρει στο Ελληνικό μπάσκετ και όχι μόνο. Και μόνο η παρουσία του εδώ στην ομάδα μετράει πάρα πολύ, με την εμπειρία του, αλλά και με τα χρόνια που βρίσκεται στο Καζάν. Μπορεί να μεταδώσει στους νέους παίκτες την φιλοσοφία του κόουτς Πρίφτη, αλλά και τον τρόπο προσέγγισης ζωής της πόλης, αλλά και της ομάδας και είναι ένα παιδί, το οποίο στα δύσκολα είναι πάντα εκεί και είναι έτοιμος για να βοηθήσει την ομάδα του.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως πέρασες κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού και του lockdown;

Κατά την διάρκεια του lockdown, πέρασα όπως όλος ο κόσμος σπίτι. Προσπάθησα και εγώ να παρακολουθήσω πολύ μπάσκετ. Δυστυχώς, το πρώτο μέρος της καραντίνας το πέρασα στο Καζάν, ενώ είχαν σταματήσει όλα δεν μπορούσαμε να φύγουμε από την Ρωσία, αλλά ευτυχώς το δεύτερο μέρος κατάφερα και βρέθηκα δίπλα στην οικογένεια μου, οπότε το πέρασα τελείως αναίμακτα, δεν με επηρέασε καθόλου, μόνο που βρισκόμουν στους δικούς μου ανθρώπους, στα παιδιά μου και στην γυναίκα μου, είναι κάτι που δεν με έκανε να σκεφτώ τίποτα και απλά ήμουν χαρούμενος που βρισκόμουν στην Ελλάδα.

To Top