Σανιά: “Οι φίλοι μου με ρωτούσαν γιατί πας εκεί; Είμαι αποφασισμένος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για την άνοδο”

Ο Σιντί Σανιά, μοναδικός ξένος στην προετοιμασία του Άρη, απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και είναι γεγονός ότι είναι ίσως ο μόνος που δεν μπορεί άμεσα να αντιληφθεί την ρευστότητα που υπάρχει στην ομάδα. Προς το παρόν έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από την προετοιμασία, τους συμπαίκρες του και το τεχνικό τιμ και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει για την επιστροφή του Άρη στην Σουπερλίγκα.

Η συνέντευξη του Σιντί Σανιά στην εφημερίδα “Metrosport”:

-Σίντι, ένα πρώτο σχόλιο για το πώς βλέπεις να κυλά η προετοιμασία;

«Έχω την εντύπωση πως γίνεται εξαιρετική δουλειά. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε στο γήπεδο όλα όσα μας ζητάει ο προπονητής μας και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό στις προπονήσεις. Εχω την αίσθηση πως όλοι προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι και δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στις προπονήσεις, πράγμα που δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

-Μήπως σου είναι μερικές φορές δύσκολο να αντιληφθείς τι γίνεται στις προπονήσεις, λόγω γλώσσας;

«Όχι, σε καμία περίπτωση. Μερικές φορές μπορεί να με δείτε να κάνω λάθη, αλλά τις περισσότερες φορές, αφήνω τους συμπαίκτες μου να μπουν μπροστά στις ασκήσεις και να τις ξεκινήσουν για να μου δείξουν και μένα, ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τις εκτελέσω».

-Είχες επικοινωνία με τον προπονητή πριν έρθεις στον Αρη; Τι είναι αυτό που σου έχει μεταφέρει ότι θέλει από σένα μέσα στο γήπεδο;

«Πριν έρθω στην Ελλάδα, δεν είχαμε μιλήσει. Τώρα που είμαι εδώ και αγωνίζομαι για τον Αρη, αυτό που μου έχει δώσει να καταλάβω είναι πως επιθυμεί από μένα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Είτε πρόκειται για προπόνηση, είτε για παιχνίδι. Είναι το ίδιο. Ο κόουτς μου ζητά να βγάζω τα δυνατά μου στοιχεία στο γήπεδο και αυτό με κάνει να απολαμβάνω το παιχνίδι».

-Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση των φίλων και της οικογένειάς σου όταν τους μετέφερες την απόφαση σου να παίξεις στην Ελλάδα και τον Αρη;

«Με ρώτησαν γιατί πας εκεί; Δεν ξέρεις την ομάδα, τη γλώσσα, σχεδόν τίποτα. Η απάντησή μου ήταν πως εμπιστεύομαι τον ατζέντη μου και την κρίση του. Φρόντισα άλλωστε κι από μόνος μου να δω σε ποια ομάδα έρχομαι και γι’ αυτό πήρα αυτή την απόφαση».

Η Σίτι, η Ατλέτικο και ο… Αρης

-Τι ήξερες για τον Αρη, πριν έρθεις στην ομάδα και υπογράψεις;

«Την πρώτη φορά που ο ατζέντης μου έδωσε στοιχεία για τον Αρη, φρόντισα να πάω στον υπολογιστή μου και να μπω στο διαδίκτυο. Εκεί, διαπίστωσα πως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ομάδα. Είδα πως στο πρόσφατο παρελθόν έπαιξε απέναντι σε ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι ή η Ατλέτικο Μαδρίτης. Είπα μέσα μου πως μια μικρή ομάδα, δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει τόσα πράγματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή να έχει φτάσει τόσο μακριά για να παίζει απέναντι σε τόσο σπουδαίους αντιπάλους. Ο ατζέντης μου μετέφερε πως υπάρχουν προβλήματα, πως ήρθε ο υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό project ούτως ώστε η ομάδα να μπορέσει να ανέβει ξανά στην πρώτη εθνική. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που με έφεραν στον Αρη».

-Γνωρίζεις μήπως κάποιους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Αρη στο παρελθόν;

-Ο ατζέντης μου με πληροφόρησε για κάποιους σπουδαίους παίκτες που έπαιξαν στην ομάδα τα προηγούμενα χρόνια. Μου είπε και για τον Ρικάρντο Φατί. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, τον θαυμάζω όμως γιατί έχει κάνει καριέρα και έχει παίξει στην Εθνική ομάδα της πατρίδας μας. Δυστυχώς όμως, δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε πριν έρθω εδώ».

-Ποια είναι η ακριβής σου θέση μέσα στο γήπεδο; Είσαι αμυντικός μέσος, κεντρικός μέσος ή επιθετικός μέσος;

«Η θέση που αγωνίζομαι περισσότερο είναι αυτή του αμυντικού μέσου που ανεβαίνει αρκετά ψηλά στην αντίπαλη άμυνα και μπορώ να σκοράρω όταν μου παρουσιαστεί μια κατάλληλη ευκαιρία».

«Τον καλύτερο μας εαυτό για την άνοδο»

-Ποιος είναι ο φετινός σου στόχος;

«Βασική μου επιθυμία είναι να δώσουμε τόσο εγώ όσο και η υπόλοιπη ομάδα, τον καλύτερό μας εαυτό ούτως ώστε να καταφέρουμε στο τέλος να εξασφαλίσουμε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου».

-Οι προσωπικοί σου στόχοι, ποιοι είναι;

«Θέλω να μπορέσω να είμαι γερός, για να κάνω την καλύτερη χρονιά της καριέρας μου. Στόχος δικός μου και φαντάζομαι κάθε ποδοσφαιριστή, είναι να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος. Προσωπικά, σκοπεύω να δώσω ό,τι έχω και δεν έχω προς αυτή την κατεύθυνση».

-Η ομάδα του Αρη αποτελείται ως επί το πλείστον από νεαρούς παίκτες. Πιστεύεις ότι χρειάζεται ενίσχυση με πιο έμπειρους;

«Η αλήθεια είναι πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άλλες ομάδες, βασίζονται στην εμπειρία κι άλλες στο νεανικό ενθουσιασμό και το πάθος. Είναι καθαρά επιλογή του προπονητή, όπως γίνεται και στον Αρη. Μιλώντας για μένα προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα να συνεργαστώ με οποιονδήποτε. Είτε είναι νέος, είτε μεγαλύτερος σε ηλικία».

-Με ποιον συνεργάζεσαι καλύτερα μέχρι στιγμής στην ομάδα;

«Μπορώ να συνεργαστώ με όλους. Ειλικρινά, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με όποιον κι αν επιλέγει ο προπονητής να αγωνιστεί δίπλα μου. Ολοι είναι καλοί, επομένως δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον από τους υπόλοιπους. Μπορώ να παίξω με όλους».

-Μένεις στο δωμάτιο με τον Πέτρο (σ.σ. Μπαϊμάκη). Εχετε αναπτύξει καλύτερη σχέση;

«Η αλήθεια είναι πως ο Πέτρος είναι εξαιρετικό παιδί κι αυτό βοηθάει στο να κάνουμε πολύ καλή παρέα και να συνεννοούμαστε».

«Εδώ απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο»

-Ποια είναι τα όνειρα για την καριέρα σου;

«Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να γίνω ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Αφρική, γιατί όχι και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχω πίστη στις δυνάμεις μου. Ξέρω ότι έχω τις δυνατότητες να το πετύχω και γνωρίζω επίσης πως ο μοναδικός δρόμος για να το κάνω πράξη, είναι να δουλέψω όσο περισσότερο γίνεται. Οπότε αυτό έχω σκοπό να κάνω. Να δουλεύω όλο και περισσότερο καθημερινά, για να γίνομαι καλύτερος. Όπως λέει και ο προπονητής μας, κάθε μέρα πρέπει να δίνουμε όλο μας το είναι στις προπονήσεις. Μόνο έτσι βελτιωνόμαστε».

-Πριν έρθεις στον Αρη, έπαιζες στη Σόνγκνταλ. Πώς ήταν τα πράγματα εκεί;

«Η Σόνγκνταλ ήταν μια καλή ομάδα, αλλά εδώ οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο. Παίζεις διαφορετικά, παίζεις κανονικό ποδόσφαιρο. Όπως δηλαδή συνέβαινε όταν έπαιζα στη Σεντ Ετιέν. Είναι αλλιώς να σου ζητάει ο προπονητής να παίζεις με μακρινές πάσες στην επίθεση με τη μία και διαφορετικά να σου ζητάει να έρχεσαι σε πολλές επαφές με τη μπάλα, να φτάνει η μπάλα μπροστά στρωτά».

Το μήνυμα, το παρατσούκλι και τα πρώτα ελληνικά

-Έχεις κάποιο μήνυμα να στείλεις στον κόσμο του Αρη;

«Θέλω ειλικρινά να τους ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξη. Θέλω να τους ζητήσω να είναι δίπλα μας όσο περισσότεροι γίνεται και με όλες τους τις δυνάμεις. Να γνωρίζουν ότι εμείς θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να επιστρέψει ο Αρης εκεί που πραγματικά ανήκει, στη μεγάλη κατηγορία».

-Υπάρχουν φίλοι του Αρη που επικοινωνούν μαζί σου μέσω Facebook;

«Ναι, η αλήθεια είναι πως ήδη αρκετοί μου έχουν στείλει μηνύματα, με τις ευχές τους για καλή επιτυχία και καλή τύχη στον Αρη. Τους ευχαριστώ όλους».

-Ακούμε συχνά-πυκνά να αποκαλείτε ο ένας τον άλλο «μυστικά». Θες να μας πεις τι είναι;

(γέλια…) «Πρέπει να πάτε να ρωτήσετε τον Μανώλη (σ.σ. Καλογεράκη), γιατί αυτός είναι ο εμπνευστής του «μυστικά». Με φώναξε μια φορά έτσι, άρχισα να τον λέω κι εγώ έτσι κι έτσι κολλήσαμε πλέον όλοι. Είναι κάτι σαν παρατσούκλι, μπορείτε να το λέτε κι έτσι».

Η αποχή και οι ρυθμοί

-Πριν έρθεις στον Αρη, ήσουν εκτός αγωνιστικής δράσης για οκτώ μήνες, αλλά μέχρι στιγμής, μόνο επηρεασμένος δεν δείχνεις. Τι συνέβαλε σε αυτό;

«Πριν έρθω στην ομάδα, έκανα προπονήσεις με μια ομάδα ενός φίλου μου. Ασφαλώς δεν μπορούσα να παίξω εκεί, γιατί το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό. Η ομάδα ήταν δυναμικότητας τέταρτης κατηγορίας στη Γαλλία. Επαιξα και σε ορισμένα φιλικά παιχνίδια, διατήρησα το ρυθμό και τη φυσική μου κατάσταση, γι’ αυτό και με βλέπετε τώρα έτσι».

-Η εικόνα σου στις προπονήσεις μέχρι και σήμερα, μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Εκεί που οι άλλοι πίνουν απεγνωσμένα νερό μετά τις ασκήσεις, εσύ σαν να έχεις μόλις διαβάσει εφημερίδα.

(γέλια…) «Μάλλον έπρεπε να με δείτε στην πρώτη μου προπόνηση. Εκεί ήμουν σχεδόν…πεθαμένος. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ρυθμοί καθημερινά έχουν ανέβει και μπορώ να πω ότι έχουμε συνηθίσει σε αυτά που μας ζητάνε ο προπονητής και ο γυμναστής μας στην ομάδα».

-Που νομίζεις ότι είσαι καλύτερος και ποιες θεωρείς ότι είναι οι αδυναμίες που θα πρέπει να βελτιώσεις;

«Θεωρώ ότι είμαι καλύτερος στα αμυντικά μου καθήκοντα και στην προώθηση του παιχνιδιού στην επίθεση, με μια πρώτη καλή πάσα. Τώρα σε ότι αφορά τους τομείς που πιστεύω ότι πρέπει να βελτιωθώ; Μάλλον πρέπει να ζητάω τη μπάλα με καλύτερο τρόπο και να απελευθερώνομαι καλύτερα γιατί μερικές φορές εγκλωβίζομαι και δεν έχω επιλογές να πασάρω κοντά».

-Μαθαίνεις ελληνικά;

«Ναι, μαθαίνω τα βασικά. Προς το παρόν μόνο λέξεις που μπορούν να με βοηθάνε να συνεννοούμαι καλά με τους συμπαίκτες στο γήπεδο και κάποιες εύκολες λέξεις».

-Θες να μας πεις τι έχεις μάθει;

«Όχι, όχι, με τίποτα! Οι συμπαίκτες μου έχουν μάθει ορισμένες πολύ κακές λέξεις και δεν θέλω με τίποτα να τις πω».

To Top