Σαν σήμερα έσπασε το κατεστημένο και μπήκαν οι βάσεις της Αυτοκρατορίας! (photo-video)

Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου, το 1979, ο Άρης κατακτούσε το πρώτο του επαγγελματικό πρωτάθλημα… Σαν σήμερα ουσιαστικά γεννιόταν η μεγάλη αυτοκρατορία, αφού εκείνο το πρωτάθλημα αποτέλεσε την απαρχή για να χτιστεί λίγα χρόνια αργότερα, η ομάδα ΟΛΗΣ της Ελλάδας που σάρωσε τους τίτλους και τις καρδιές των φιλάθλων.

Οι «κίτρινοι» εκείνη τη χρονιά με αρχηγό τον Βαγγέλη Αλεξανδρή (ο οποίος σήμερα έχει κατά μοναδική σύμπτωση κα τα γενέθλιά του…), πέτυχαν εκπληκτικές νίκες επί του Ολυμπιακού (στον Πειραιά, ο αγώνας διεκόπη στο 31’ λόγω επεισοδίων των «ερυθρόλευκων» οπαδών με το σκορ 54-58 υπέρ του Άρη, ενώ στο Αλεξάνδρειο επικράτησε 85-82 (σ.σ. ο Αλεξανδρής πέτυχε 30 πόντους με 20/20 βολές!), στο παιχνίδι που ουσιαστικά έκρινε τον τίτλο), επί της Α.Ε.Κ. (82-83 στην Αθήνα και 91-89 στη Θεσσαλονίκη), επί του Π.Α.Ο.Κ. (82-103 και 91-90 στην παράταση), επί του Ηρακλή (66-68 και 91-84), αλλά και επί του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο (63-62).

Τελικά κατάφεραν σαν σήμερα να κατακτήσουν τον τίτλο που άνοιξε νέους ορίζοντες για τον σύλλογο, φτάνοντας μέχρι τα μοναδικά κατορθώματα στο παρκέ, τα οποία ανάγκασαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να υποκλιθεί. Ήταν τότε ο 2ος τίτλος του μπάσκετ. Τελικά μέχρι σήμερα οι 21 τίτλοι (10 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 Κύπελλα Ελλάδας και 3 ευρωπαϊκά τρόπαια) μαρτυρούν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το μεγαλείο των «κίτρινων», ενώ τα δύο αστέρια πάνω από το έμβλημα του συλλόγου προκαλούν δέος.

Το ρόστερ της ομάδας αποτελούσαν οι Αλεξανδρής (αρχηγός), Παπαγεωργίου (πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος με 38 πόντους κατά μέσο όρο), Χωλόπουλος, Σκόνδρας, Παραμανίδης, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Καλαντίδης, Σπάρταλης, Νάστος, Σπηλιώτης, Βορεάδης, Στυλιανού και Δεγερμεντζής, με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και πρόεδρο τον Απόστολο Γεωργιάδη.

Η κατάκτηση εκείνου του πρωταθλήματος Ελλάδας του 1979, όπως όλοι παραδέχονται ήταν η… αφορμή για τη δημιουργία της «Αυτοκρατορίας» που θα σάρωνε τα πάντα στη δεκαετία του ’80.

Λίγους μήνες αργότερα, στη Θεσσαλονίκη φτάνει ένας 23χρονος Ελληνοαμερικανός, παιδί μεταναστών από τη Ρόδο, ο οποίος είχε αναδειχθεί 3ος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα NCAA. Το όνομά του; Νίκος Γκάλης…

Όπως όλοι γνωρίζουν παρά τις πιέσεις των αθηναϊκών ομάδων, ο Γκάλης υπογράφει στον πρωταθλητή Άρη και στις 31 Οκτωβρίου 1979 παρακολουθεί τη νέα του ομάδα να κερδίζει την σπουδαία Μακάμπι Τελ Αβίβ με 104-103 στην παράταση. Το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε τον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών στις 2 Δεκεμβρίου 1979, στο νικηφόρο παιχνίδι με τον Ηρακλή (79-78), όπου ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 30 πόντους, έχοντας όμως μεγάλο τρακ.

Η μεγάλη Αυτοκρατορία άρχισε να ανατέλει…

To Top