Σαν σήμερα, η είδηση που έμοιαζε με… ψέμα (video)

Πέρασαν ακριβώς 22 χρόνια από την μέρα που ο ΠαναθηναΪκός κατάφερε να φορέσει τα πράσινα στον Νίκο Γκάλη, ξοδεύοντας για την συμφωνία μαζί του το αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής ποσό του 1 δις. δραχμές.

Οι “μνηστήρες”

Η επιμονή του Θεόφιλου Μητρούδη να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από τον Άρη τον Νίκο Γκάλη. Η είδηση έσκασε σαν “βόμβα” στον ελληνικό μπάσκετ αλλά και στον αθλητισμό -γενικότερα- και όπως ήταν λογικό επαγρύπνησε όλους τους μεγάλους συλλόγους της χώρας.

Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ο μοναδικός εν Ελλάδει σύλλογος που “κυνήγησε” τον “θεό του ελληνικού μπάσκετ” στο άκουσμα της είδησης του “διαζυγίου” του με τον Άρη. Στο… κόλπο μπήκαν από την αρχή τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Ολυμπιακός.

Οι φήμες της εποχής έλεγαν πως άπαντες στον ΠΑΟΚ ήθελαν τον Γκάλη στην ομάδα πλην ενός. Του τότε προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Σέρβος δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα για πιθανή συνεργασία του με τον Γκάλη και κατάφερε να πείσει εν τέλει την διοίκηση να αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Ο αγώνας δρόμου για την απόκτηση του πλέον ήταν κούρσα για δύο, με τους “ερυθρόλευκους” να φτάνουν μία ανάσα από το νήμα του τερματισμού. Η μεταγραφή λένε χάλασε στο φινάλε και μάλιστα στις λεπτομέρειες. Ίσως, αν η πρόταση ήταν οικονομικά μεγαλύτερη ο Νίκος Γκάλης να άνηκε στο δυναμικό του Ολυμπιακού και η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ να ήταν διαφορετική…

Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η συμφωνία. Στην πόλη όπου μεγαλούργησε με τον “Αυτοκράτορα” του ελληνικού μπάσκετ ο Νίκος Γκάλης έδωσε τα χέρια με τον Παύλο Γιαννακόπουλο και ετοιμαζόταν κατηφορίσει στην πρωτεύτουσα έναντι 1 δις. δραχμών!

Όταν ο Γκάλης “νίκησε” τον Άρη

Η πρώτη χρονιά του Γκάλη στον ΠΑΟ ήταν αυτό που όλοι περίμεναν. Ο Γκάλης ηγήθηκε του ΠΑΟ τον έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος, ενώ του χάρισε κι ένα Κύπελλο Ελλάδος μετά από πολλά χρόνια.

Έχοντας κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα 21 πόντους ο Νίκος Γκάλης πήρε από το χέρι τον ΠαναθηναΪκό και τον οδήγησε στους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη. Η απόφαση του Πάυλου Γιαννακόπουλου να μην κατεβάσει την ομάδα στον τέταρτο τελικό κι ενώ οι “ερυθρόλευκοι” προηγούνταν με 2-1 στις νίκες στέρησε την ευκαιρία από τον Νίκο Γκάλη να διεκδικήσει επί ίσοις όροις ένα ακόμα πρωτάθλημα.

Ωστόσο, κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Απέναντι στον Άρη της καρδιάς του ο Νίκος Γκάλης ήταν εκπληκτικός. Με 36 πόντους οδήγησε στην απονομή τον Παναθηναϊκό μετά από ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Στο κλειστό του ΣΕΦ ο Γκάλης θα δώσει μια επική μάχη απέναντι στην ομάδα του Σβι Σερφ και τον ηγέτη της Παναγιώτη Γιαννάκη. Στο τέλος του αγώνα θα είναι αυτός που θα χαμογελάσει, όσο φυσικά θα μπορούσε να χαμογελάσει και να χαρεί την κατάκτηση ενός τροπαίου απέναντι στον αγαπημένο του Άρη.

To Top