ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Σαν σήμερα η ευρωπαϊκή… γέννηση του Άρη κόντρα στην ομάδα της «Αιώνιας Πόλης»!

Το «μελάνι» στις σελίδες του βιβλίου της ευρωπαϊκής ιστορίας του Άρη ξεκίνησε να πέφτει πριν από 59 χρόνια. Το πρώτο κεφάλαιο, η αρχή. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1964, υποδέχθηκε τη Ρόμα για το Κύπελλο Εκθέσεων, που μετέπειτα έγινε Κύπελλο UEFA, στο Καυταντζόγλειο στάδιο. Το ρου της ιστορίας των «κιτρίνων», ίσως δεν ήταν τόσο φανερό εκείνη την εποχή, μα μόλις άρχιζε να αλλάζει. Το όνειρο της Ευρώπης λάμβανε… σάρκα και οστά!

Ο Μπέλα Πάλφι βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας από τα τέλη του 1962 και την προηγούμενη σεζόν είχε καταφέρει να οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς στην 6η θέση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής. Τερμάτισε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα Αθηνών.

Έτσι, οι άνθρωποι του Άρη αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή για το Κύπελλο Εκθέσεων της αγωνιστικής περιόδου 1964-65. Ήθελαν να πάρουν μία πρώτη ευρωπαϊκή… γεύση και τελικά θα τα κατάφερναν. Έστω κι αν χρειαζόταν να «κοντραριστούν» με την έμπειρη Ρόμα.

ενθ1_4.jpg

Οι πρωτευουσιάνοι μπορεί να μην είχαν και την καλύτερη πορεία στο ιταλικό πρωτάθλημα την περίοδο 1963-64, καθώς περιορίστηκαν στη 12η θέση, όμως πέτυχαν ένα άλλο, σπουδαίο κατόρθωμα. Έφτασαν στην κατάκτηση του εγχώριου Κυπέλλου, που αποτέλεσε μάλιστα και το πρώτο στην ιστορία τους!

Αναφορικά με την παρουσία της ομάδας από την «Αιώνια Πόλη» στη Ευρώπη, είχε ήδη προσθέσει ένα τρόπαιο στη συλλογή της. Πρόκειται για την ίδια διοργάνωση, όταν είχε φτάσει στην κορυφή το 1960-61, επικρατώντας της Μπέρμιγχαμ σε διπλό τελικό.

ενθ2_4.jpg

Στο Καυταντζόγλειο, λοιπόν, ο Άρης ετοιμαζόταν να λάβει το «βάπτισμα του πυρός». Οι οπαδοί που βρέθηκαν στις εξέδρες, με τον αριθμό να ξεπερνά τους 21.000, δεν θα απογοητεύονταν. Οι δύο αντίπαλοι αλληλοεξουδετερώθηκαν, το 0-0 παρέμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα, αλλά αυτό σήμαινε ταυτόχρονα πως οι Θεσσαλονικείς έφευγαν «αλώβητοι» από το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της ιστορίας τους!

ενθ3_πρωτοσελιδο.jpg

Στον επαναληπτικό της Ρώμης φυσικά, η ιταλική ομάδα δε δυσκολεύτηκε να πάρει την πρόκριση. «Έκαμψε» με άνεση την αντίσταση του Άρη, επικράτησε με 3-0, χάρη στα τέρματα των ΤαμπορίνιΣνέλιγκερ και Λεονάρντι και έτσι εξασφάλισε τη συνέχεια της παρουσίας της στη διοργάνωση.

ενθ4_πρωτο.jpg

Ο αποκλεισμός είχε μικρή σημασία για τους «κίτρινους». Ο πραγματικός σκοπός είχε επιτευχθεί. Η ευρωπαϊκή «γέννηση» πραγματοποιήθηκε και θα αποτελούσε απλώς την αρχή του νήματος. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε απέναντι στη Ρόμα και θα οδηγούσε σε επιτυχίες, όπως οι τεράστιες νίκες επί της Ατλέτικο Μαδρίτης αρκετά χρόνια αργότερα!

Πηγή: bnsports.gr

To Top