ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν σήμερα: Η πρώτη πρόκριση της Ελλάδας σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (video)

Η Εθνική Ελλάδας πριν από ακριβώς 37 χρόνια επικράτησε της Σοβιετικής Ένωσης με 1-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και -ένα μήνα αργότερα- πήρε την πρόκριση σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 η Ελλάδα φιλοξένησε τη Σοβιετική Ένωση στη Λεωφόρο, με τον κόσμο να έχει γεμίσει το ιστορικό γήπεδο (σ.σ. κόπηκαν 25.537 εισιτήρια) και να ωθεί τους ποδοσφαιριστές του Αλκέτα Παναγούλια στην τεράστια νίκη που μας οδήγησε στην τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών του 1980, όπως λεγόταν τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας.

Οι Σοβιετικοί είχαν παραταχθεί χωρίς τον Όλεγκ Μπλαχίν, ενώ η Ελλάδα ήταν πάνοπλη για το μεγάλο παιχνίδι.

Το «χρυσό» γκολ το πέτυχε στο 26ο λεπτό ο Τάκης Νικολούδης με δύσκολη προβολή ύστερα από ωραία ενέργεια του Γιώργου Δεληκάρη.

Η Εθνική μας έχασε κι άλλες ευκαιρίες να σκοράρει, ενώ ο Αρδίζογλου είδε το δοκάρι να του στερεί το 2-0, ενώ και η Σοβιετική Ένωση είδε το δοκάρι να της στερεί το γκολ.

Η λήξη του αγώνα βρήκε τους ποδοσφαιριστές και τον Αλκέτα Παναγούλια να γίνονται «ένα» με τον κόσμο που εισήλθε στο χορτάρι για να πανηγυρίσει την τεράστια νίκη.

Η πρόκριση, όμως, δεν είχε εξασφαλιστεί. Κι αυτό καθώς η Φινλανδία, την οποία η Ελλάδα είχε ισοπεδώσει με 8-1 έναν χρόνο νωρίτερα, είχε ακόμη δύο παιχνίδια να δώσει και χρειαζόταν μία νίκη και μία ισοπαλία για να «κλέψει» την πρόκριση από την Ελλάδα (σ.σ. τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Τελικά, οι Φινλανδοί ηττήθηκαν με 3-1 από την Ουγγαρία στις 17 Οκτωβρίου και η μεγαλειώδης πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας ήταν γεγονός.

Ελλάδα (Αλκέτας Παναγούλιας): Κωνσταντίνου, Γούναρης (74′ Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαμανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64′ Ορφανός), Νικολούδης, Δεληκάρης, Γαλάκος

Σοβιετική Ένωση (Κονσταντίν Μπέσκοφ): Ντασάεφ, Πρίγκοντα (36′ Σάβλο), Μπουμπνόφ, Μαχοβίκοφ, Χιντιατούλιν, Νικούλιν, Τσερένκοφ, Κιπιάνιν (46′ Γιουρτσίσιν), Γκαβρίλοφ, Μαξιμένκοφ, Σενγκέλια

Τα αποτελέσματα της Εθνικής στον 6ο όμιλο των προκριματικών: 1η αγ. Φινλανδία – Ελλάδα 3-0, 2η αγ. Σοβιετική Ένωση Ελλάδα 2-0, 3η αγ. Ελλάδα – Φινλανδία 8-1, 4η αγ. Ελλάδα – Ουγγαρία 4-1, 5η αγ. Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0, 6η αγ. Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 1-0.

Βαθμολογία: 1) Ελλάδα 7β., 2) Ουγγαρία 6β., 3)Φινλανδία 6β., 4) Σοβιετική Ένωση 5β.

To Top