ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαν σήμερα ο Γκάλης “προσγειώθηκε” στο Παλέ με τον “θεό του πολέμου”! (photos)

Mια σπουδαία, μια μεγάλη επέτειος για το ελληνικό μπάσκετ και για τον Άρη είναι σήμερα και κάθε 2α Δεκεμβρίου, γιατί σαν σήμερα το 1979 ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής, ο Νίκος Γκάλης, έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα! Ο “Νικ” έπαιξε για πρώτη φορά επίσημο παιχνίδι με τον Άρη 42χρόνια πριν στο Αλεξάνδρειο και την σάλα που από τις 7 Μαΐου 2013 πήρε το όνομά του!

Αντίπαλος του Άρη στο ντεμπούτο του Γκάλη ήταν ο Ηρακλής. Οι κίτρινοι κέρδισαν με 79-78. Ο Γκάλης σταμάτησε στους 30 πόντους. Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας τεράστιας καριέρας που έκανε τους πάντες να υποκλιθούν στο μεγαλείο του Νίκου Γκάλη. Ο «γκάνγκστερ», όπως ήταν το παρατσούκλι που τον ακολουθούσε καθ” όλη τη διάρκεια αυτής της τεράστιας διαδρομής του στα γήπεδα του μπάσκετ, έγινε στην πορεία ο μοναδικός αθλητής που κατάφερε να ενώσει μια ολόκληρη χώρα.

Τα βράδια της Πέμπτης «νέκρωναν» τα πάντα. Οι περισσότερες οικογένειες ήταν συντονισμένες σε μια από τις δυο συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης για να παρακολουθήσουν τον Άρη του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Ιωαννίδη και των υπολοίπων παιδιών να αντιμετωπίζει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι Έλληνες σε κάθε σημείο της γης ζούσαν στον αστερισμό του Άρη και παραμιλούσαν με τα ζογκλερικά του Γκάλη και τις διαστημικές εμφανίσεις του απέναντι σε μεγάλα αστέρια του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου μπάσκετ που δεν μπορούσαν με τίποτα να τον σταματήσουν.

Έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα εγκωμιαστικά σχόλια για εκείνον από παίκτες σαν τον Άρβιντας Σαμπόνις και τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς που του έβγαζαν το καπέλο.

Ο Γκάλης κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ελλάδας με τη φανέλα του Άρη και είχε φυσικά αμέτρητες ατομικές διακρίσεις. Έπαιξε με τους κίτρινους σε τρία φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1988 Γάνδη, 1989 Μόναχο, 1990 Σαραγόσα).

Το απωθημένο του ήταν ότι δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου όμως ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης το 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας με την Εθνική ομάδα.

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΚΑΛΗ

Αλέξανδρειο Μέλαθρο, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979, ώρα έναρξης 21.00, 
1η αγωνιστική Πρωταθλήματος Α” εθνικής περιόδου 1979-80

ΑΡΗΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ 79-78 (ημίχρονο 44-37)

ΑΡΗΣ (Ντέβελι): Αλεξανδρής 10, Παπαγεωργίου 20, Παραμανίδης 8, Σπάρταλης, Γκάλης 30, Σκόνδρας 5, Καλαντίδης 2, Ανανιάδης, Βαμβακούδης, Στυλιανού 4. Προπονητής: Φρανκ Ντέβελι

ΗΡΑΚΛΗΣ (Πυριτίδης): Πιλαφίδης 13, Τζάμος, Καρατζουλίδης 16, Καράογλου, Σακελλαρίου 19, Μάντης 12, Τσομπανάκης 6, Βαγιακάκος 2, Τσουμής 10, Ναλμπάντης.

Διαιτητές: Γιώργος Προεστός, Παναγιώτης Οικονομίδης

Αντιπρόσωπος ΕΟΚ: Κωστίνος. Χρονομέτρης: Παπαδόπουλος. Σημειωτής: Δρομπουλιανούδης. Χρονομέτρης 30»: Μπέλτζου

To Top