ΜΠΑΣΚΕΤ

Σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ρόι Τάρπλεϊ (videos)

Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια (9/1/2015), ο σπουδαίος Ρόι Τάρπλεϊ έφυγε από τη ζωή νικημένος ουσιαστικά από τις καταχρήσεις που συνόδευαν πάντα το τεράστιο μπασκετικό του ταλέντο.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Ένας από τους καλύτερους ξένους παίκτες που έχει φορέσει τη φανέλα του Άρη και αγωνίστηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ακριβώς πριν από πέντε χρόνια, τις πρώτες ημέρες του 2015.

Η είδηση είχε σκάσει σαν… βόμβα, λόγω της δημοφιλίας του, αλλά δεν είχε «σοκάρει» ακριβώς όσους γνώριζαν πως χαρακτηριζόταν μεν από τεράστιο ταλέντο, αλλά και από ροπή προς τις καταχρήσεις. Τον Ιανουάριο του 2015, ήταν 50 ετών και βύθισε την μπασκετική κοινωνία στο «πένθος» με το άκουσμα της είδησης που ερχόταν από τις ΗΠΑ και το Ντάλας.

Ο Τάρπλεϊ έγινε draft από τους Μάβερικς το 1986 στη θέση Νο. 7. Από νωρίς είχε βάλει τον πήχη ψηλά και η ομάδα του Ντάλας είχε υψηλές προσδοκίες από τον ίδιο. Στην πρώτη του σεζόν στον «μαγικό κόσμο» επελέγη στην κορυφαία πεντάδα των rookies, ενώ τη δεύτερη χρονιά αναδείχθηκε καλύτερος έκτος παίκτης του πρωταθλήματος. Ήταν προφανές πως αυτός ο παίκτης μπορεί να αφήσει εποχή.

Στην Ελλάδα ο Τάρπλεϊ φάνηκε να βρίσκει τον εαυτό και την Ιθάκη του, έπειτα από «περιπέτειες» με… καμπάνες και αποκλεισμούς στο ΗΠΑ. Πράγματι, ο Άρης του έδωσε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και εκείνος τα ανταπέδωσε δείχνοντας την αγωνιστική του αξία. Με τους «κιτρινόμαυρους» κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1993 στο Τορίνο με τον ίδιο να σημειώνει 19 πόντους και 18 ριμπάουντ στον τελικό με την Εφές.

Την επόμενη χρονιά, πήγε στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη κερδίζοντας το νταμπλ στο τέλος της σεζόν, ενώ το 1994 επέστρεψε στην πατρίδα του και στην ομάδα που τον ανέδειξε, τους Ντάλας Μάβερικς. Εκεί, ούτε το συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων που υπέγραψε ήταν ικανό να τον κρατήσει μακριά από τους… δαίμονές του και λίγο αργότερα ήρθε οριστική αποβολή για παραβίαση κανονισμών σχετικά με το αλκοόλ.

«Στον Ρόι δόθηκαν όλες οι ευκαιρίες για την επιτυχία. Είναι πραγματικά λυπηρό» είχε αναφέρει στέλεος της ομάδας. Αφού η πόρτα του ΝΒΑ έκλεισε οριστικά, ο 31χρονος τότε Τάρπλεϊ επέστρεψε στην Ελλάδα, σε ένα μέρος που λατρεύτηκε. Αγωνίστηκε στον Ηρακλή, μετά στον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο, πριν έρθει και πάλι στην Ελλάδα το 1999 για τον Έσπερο Καλλιθέας. Η καριέρα του είχε πάρει δυστυχώς για τα καλά την κάτω βόλτα…

Με την γνωστοποίηση της είδησης του θανάτου του, φυσικά, άπαντες έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη και την οδύνη τους, για έναν αθλητή που ήταν αναμφίβολα… ατραξιόν των παρκέ και ένας από τους καλύτερους που έχουν γνωρίσει οι ελληνικοί αγωνιστικοί χώροι.



To Top