Σε έξι μήνες η απόφαση του ΣτΕ για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές – Ποιες θα είναι ανοιχτά το 2018

Στους επόμενους έξι μήνες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, εκτιμά η ΕΣΕΕ. Stoiximan.gr: Θα επιστρέψει ως πρώτος ο Άρης στη Superleague;

Συγκεκριμένα εντός του ερχόμενου εξαμήνου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που απελευθερώνει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Για το τρέχον έτος τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά τις εξής Κυριακές:

  • 1 Απριλίου 2018
  • 6 Μαΐου 2018
  • 15 Ιουλίου 2018
  • 4 Νοεμβρίου 2018
  • 16 Δεκεμβρίου 2018
  • 23 Δεκεμβρίου 2018
  • 30 Δεκεμβρίου 2018

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής, σε ενημερωτικό σημείωμα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σχετικά με την αίτηση που κατέθεσε από κοινού με την ΓΣΕΒΕΕ και άλλους φορείς της αγοράς και της εργασίας με σκοπό την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης:

Στις, 28 Φεβρουαρίου 2018, εκδικάστηκε από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων φορέων της αγοράς και της εργασίας με σκοπό την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που απελευθερώνει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε ορισμένες τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Η κύρια επιχειρηματολογία της ΕΣΕΕ στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι η νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση 100/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα των εργαζομένων και των επαγγελματιών που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με την διαφύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Το προφανές είναι ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τον χαρακτήρα που έχει προσδώσει στην Κυριακή το ίδιο το ΣτΕ, ως μία «ξεχωριστή ημέρα», η οποία δεν εξομοιώνεται ποτέ με οποιαδήποτε άλλη μέρα κλείσει το κατάστημά του ο επιχειρηματίας ή δοθεί το ρεπό στον εργαζόμενο.

Η υπερασπιστική γραμμή του Δημοσίου περιορίστηκε στο ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις συγκεκριμένες περιοχές εμπίπτει στις εξαιρέσεις της απόφασης 100/2017, που επιτάσσονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, το Δικαστήριο προβληματίστηκε εάν θα πρέπει να συνεκδικαστεί η αίτηση της ΕΣΕΕ και των λοιπών φορέων με την αίτηση ακυρώσεως της ίδιας Υπουργικής Απόφασης από την McArthurGlenn, η οποία ζητάει, στην βάση της ίσης μεταχείρισης, την επέκταση της οριζόμενης γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» περιοχής, ώστε να περιλαμβάνει και το εκπτωτικό χωριό της στο Πικέρμι.

Δεδομένης της κατεύθυνσης που παίρνει η νομική βάση της υπόθεσης, δηλαδή εάν το άνοιγμα στις συγκεκριμένες περιοχές επιτάσσεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος ή όχι, θεωρούμε ότι η αίτηση της McArthurGlenn δεν έχει πολλή τύχη, καθότι το περιεχόμενο του δημοσίου συμφέροντος σε αντίστοιχες περιπτώσεις οριοθετείται καταρχήν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και όχι από κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία.

Περαιτέρω, διατυπώθηκε προβληματισμός για το έννομο συμφέρον της McArthurGlenn, δεδομένου ότι στην πράξη η ίδια δεν αποτελεί «εμπορική» επιχείρηση αλλά ιδιοκτήτη χώρων τους οποίους ενοικιάζει σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός του ερχόμενου εξαμήνου.

Πηγή: iefimerida.gr 

To Top