Σκηνοθέτης του “The Last Dance”: “Όταν βούρκωσε ο Μάικλ Τζόρνταν…”

Ο σκηνοθέτης του “The Last Dance”, Τζέισον Χέιρ, μίλησε στο ESPN για το φινάλε του ντοκιμαντέρ, απάντησε στις κατηγορίες περί “αγιοποίησης” του Μάικλ Τζόρνταν, μίλησε για το δάκρυ του “Air” και στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ο Τζέρι Κράουζ.

H ολοκλήρωση του “The Last Dance” αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους φίλους του αθλητισμού, οι οποίοι απόλαυσαν τις τελευταίες πέντε εβδομάδες το δημιούργημα του Τζέισον Χέιρ για την τελευταία σεζόν του Μάικλ Τζόρνταν στους Σικάγο Μπουλς, ήθελαν όμως… κι άλλο. Το ντοκιμαντέρ των δέκα επεισοδίων που δουλευόταν για δύο χρόνια έφτασε στο τέλος του, με τον σκηνοθέτη να αποκαλύπτει την επομένη της προβολής των δύο τελευταίων επεισοδίων στις ΗΠΑ πως το μοντάζ του 10ου επεισοδίου ολοκληρώθηκε μόλις την Πέμπτη 14 Μαΐου, ήτοι τρεις μέρες πριν πέσει η αυλαία.

Ο Τζέισον Χέιρ μίλησε στο ESPN για τον επίλογο που γράφτηκε στο “The Last Dance” και παραδέχθηκε πως “δεν είχα ξανακάνει κάτι τέτοιο, ήταν καινούργιο για μένα να σκηνοθετήσω δέκα επεισόδια”.

Ο αγώνας δρόμου που έγινε τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αν και χρειάστηκε να δουλέψει από το σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, μία μέρα πήγε μέχρι το γραφείο του για να φωτογραφίσει τον τοίχο με τις σημειώσεις του για την εξέλιξη των επεισοδίων προεκιμένου να φτιάξει πιστό αντίγραφο, το οποίο τοποθέτησε στο σπίτι του.

Από εκεί και πέρα, στάθηκε σε τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν την εξέλιξη του ντοκιμαντέρ. Το δάκρυ του Μάικλ Τζόρνταν στο διπλό επεισόδιο που προβλήθηκε πριν από μια βδομάδα, την άποψη κάποιων πως υπήρξε ενός είδους… αγιοποίηση του “Air” αλλά και τον τρόπο προβολής του Τζέρι Κράουζ.

Σε ό,τι είχε να κάνει με το διάλειμμα που ζήτησε ο Μάικλ Τζόρνταν στη διάρκεια των γυρισμάτων, όταν βούρκωσε την στιγμή που μιλούσε για το πόσο ανταγωνιστικός ήταν σε αγώνες και προπονήσεις, ο Τζέισον Χέιρ αποκάλυψε πως “είχα εντυπωσιαστεί γιατί αυτό έγινε σχετικά νωρίς στην όλη διαδικασία των γυρισμάτων. Όταν κάνεις τέτοιες δουλειές, έχεις μια εικόνα του πώς εξελίσσεται η συζήτηση και ίσως περιμένεις μια τέτοια αντίδραση. Αυτό όμως ήρθε από το πουθενά. Κόψαμε ένα μεγάλο κομμάτι από αυτή την απάντηση, γιατί μιλούσε για αρκετά λεπτά. Όταν κάποιος λέει “διάλειμμα” το κάνεις από σεβασμό. Όταν το λέει ο Μάικλ Τζόρνταν, είναι με κεφαλαία γράμματα. Θυμάμαι ότι κοιταζόμασταν με τους εικονολήπτες και τα παιδιά του συνεργείου. Σηκώσαμε το φρύδι και καταλάβαμε ότι αυτό είναι παραπάνω από τον αθλητισμό. Δεν έχει να κάνει με τον Μάικλ Τζόρνταν ως αθλητή, αλλά ως άνθρωπο”.

Όσο για την γκρίνια πολλών, που βλέπουν ενός είδους αγιοποίηση του Μάικλ Τζόρνταν μέσα από το “The Last Dance”; Ο σκηνοθέτης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας: “Δείξτε μου κάτι που αποφύγαμε να βάλουμε κάτι, που έπρεπε να μπει για εκείνον. Συμπεριλήφθηκε το θέμα με τον τζόγο; Ναι. Συμπεριλήφθηκε το θέμα με τον θάνατο του πατέρα του; Ναι. Συμπεριλήθηκε η θεωρία συνωμοσίας για την πρώτη αποχώρησή του και το baseball; Ναι. Συμπεριλήφθηκε το πόσο σκληρός ήταν με τους συμπαίκτες του; Ναι. Κανείς δεν είπε να μην βάλουμε κάτι ή να αποφύγουμε κάποια αναφορά σε ένα θέμα. Κανείς. Όλοι είπαν την άποψή τους και είμαι περήφανος που έγινε έτσι”.

Για να κλείσει αναφερόμενος στον Τζέρι Κράουζ, την προσωπικότητα του οποίου ήθελε να σκιαγραφήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, όπως επίσης την κακή συμπεριφορά μελών της ομάδας απέναντί του.

“Δεν μπορούσα παρά να συμπεριλάβω όσο υλικό είχαμε γι αυτόν. Αν υπάρχει ένα άτομο που δεν μίλησε για τον Τζέρι Κράουζ είναι ο ίδιος (σ.σ.: έχει πεθάνει). Ο κόσμος στέκεται στο γεγονός και λέει ότι τον παρουσιάσαμε ως τον “κακό” της ιστορίας. Εγώ αυτό που ήθελα ήταν να παρουσιάσω όσο το δυνατόν καλύτερα το bullying και την πίεση που δεχόταν, στα πρώτα επεισόδια, για να νιώσει συμπάθεια για εκείνον ο κόσμος. Η πρόθεση ήταν αυτή. Ο Τζέρι (Κράουζ) πήρε αποφάσεις που συνετέλεσαν στη διάλυση της δυναστείας. Μετανιώνω που κάποιοι λένε ότι τον παρουσιάσαμε ως κακό ή τον κοροϊδέψαμε. Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν το “Α” και το “Ω” της δυναστείας, αλλά αξίζουν τα εύσημα στον Τζέρι Κράουζ. Αυτός ήταν που επέλεξε τον Σκότι Πίπεν στο NBA Draft, αυτός έκανε την ανταλλαγή του Τσαρλς Όκλεϊ με τον Μπιλ Κάρτραϊτ, αυτός που έβαλε τον Τζον Πάξον, τον Στιβ Κερ, τον Τόνι Κούκοτς και τον Ντένις Ρόντμαν στη θέση που μπήκαν. Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνον” είπε χαρακτηριστικά ο Τζέισον Χέιρ.

Πηγή: sport24.gr

To Top