Σκληρό μήνυμα ΗΠΑ σε Ερντογάν: Να μη δοκιμάσεις την υπομονή μας

Σκληρό μήνυμα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Επιμένουν οι ΗΠΑ στη σκληρή ρητορική έναντι της Τουρκίας με επίκεντρο το αίτημα του Λευκού Οίκου για άμεση απελευθέρωση του πάστορα, ενώ η Άγκυρα κλυδωνίζεται όλο και περισσότερο από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, απείλησε τον Ερντογάν να μην δοκιμάσει την υπομονή των ΗΠΑ.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στηνΤουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει την απελευθέρωσή του. Καλά θα έκανε ηΤουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς πολίτες που έχουν καταδικαστεί αδικαιολόγητα σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Πενς.

Χθες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, δίχως ωστόσο να καταφέρει κάτι χειροπιαστό. Ο προεδρικός εκπρόσωπος, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο με τη Ουάσιγκτον, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν εποικοδομητική στάση σε ό,τι αφορά στο διπλωματικό και εμπορικό ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών.

Επίσης διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35. Σε ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, είπε ότι περιμένει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης, ενώ για το θέμα του Αμερικανού πάστορα, δεν έκανε αναφορά, ωστόσο η νέα απορριπτική απόφαση δεν προοιωνίζεται σύντομα εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Ωστόσο την ίδια ώρα που έτεινε χείρα φιλίας η Άγκυρα, δικαστήριο στη Σμύρνη απέρριψε την αίτηση άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Το δικαστήριο παρέπεμψε την ένσταση σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και θα την εξετάσει.

Την 1η Αυγούστου  Άγκυρα και Ουάσινγκτον ήρθαν σε ρήξη, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε δύο υπουργούς του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, αφότου η Άγκυρα αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον,  που αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία και κατασκοπεία στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τις πιέσεις στην Τουρκία, διπλασιάζοντας τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα. Απαντώντας, η Τουρκία αύξησε τους δασμούς σε πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου των αλκοολούχων ποτών,  των προϊόντων καπνού και των αυτοκινήτων.

Πηγή: newpost.gr

To Top