Σκληρό πόκερ με φόντο εκλογές

Σκληρή παρτίδα πόκερ μεταξύ των τριών αρχηγών των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη, στον απόηχο της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει την ΕΡΤ, με τα σύννεφα των πρόωρων εκλογών να συσσωρεύονται επικίνδυνα στον ορίζοντα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, θα έχουν τη Δευτέρα την πιο κρίσιμη σύσκεψη στη διάρκεια της θητείας της τρικομματικής κυβέρνησης, με ζητούμενο την εξεύρεση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Ωστόσο, παρά τις έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Μαξίμου – Ιπποκράτους και Κουμουνδούρου, αλλά και την τοποθέτηση κύκλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι «η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την ΕΡΤ ανοικτή», τα περιθώρια συγκλίσεων θεωρούνται περιορισμένα.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από την απόφαση να παραμείνει κλειστή η ΕΡΤ και συζητάει μόνο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου δημόσιου τηλεοπτικού φορέα. Σε αντιδιαστολή, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντιτείνουν ότι η κυβερνητική συνοχή εξαρτάται από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το όλο θέμα είναι πλέον αμιγώς πολιτικό και τονίζει ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες σε συμβολικό επίπεδο μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει. Από την πλευρά τους, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι ενδεχόμενη υποχώρησή τους θα σημάνει την πλήρη συρρίκνωσή τους.

Πηγή: kathimerini.gr

 

To Top