ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκούρα (αθλητική ψυχολόγος): “Ο Άρης, η καραντίνα και το… αντίδοτο”!

Η αθλητική ψυχολόγος που συνεργάζεται με τον Άρη, Γλυκερία Σκούρα μιλώντας στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης και ανέφερε τρόπους αντιμετώπισης της καραντίνας.

Stoiximan.gr:  Όπου κι αν είσαι, είναι και το Casino σου 

Αναλυτικά όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσωνα Μίσχο:

Ξεκίνησε λέγοντας: “Το ευτυχές είναι ότι στην εποχή μας μπορούμε να κάνουμε αποδοτικά και άπειρα πράγματα στο σπίτι, αυτό που λέω και στους αθλητές μου είναι ότι πρέπει να ελέγχουμε αυτά που περνάν από το χέρι μας”.

Για την αθλητική ψυχολογία: “Στην αθλητική ψυχολογία καταπιανόμαστε για προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και διαχείριση. Αν αφήσουμε τον χρόνο να περνάει, ο αθλητής δεν ξεπερνάει τα προβλήματα του και έτσι δουλεύουμε αρκετά και μέσα στο γήπεδο. Ειδικά εγώ που ασχολούμαι με τις αναπτυξιακές ηλικίες, δουλεύουμε κατ’εξοχήν μες το γήπεδο.”

Γιατί χρειάζεται ένας ψυχολόγος σε μια ομάδα ή έναν αθλητή; “Γενικά στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστή συγκριτικά με το εξωτερικό. Ακόμη και ο Πελέ αναφέρει στην αυτοβιογραφία του πως είχε αθλητικό ψυχολόγο. Είναι μια απαραίτητη επιστήμη, είναι κομμάτι του τεχνικού τιμ πλέον ο ψυχολόγος. Βοηθά κυρίως στην ψυχολογική ανάταση του αθλητή και στην αύξηση της απόδοσης του. Δουλεύουμε τεχνικές για να μειώσουμε το άγχος, να φτιάξουμε την αυτοπεποίθηση του, ενώ γίνεται δουλειά και ομαδικά και ατομικά. Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητες του.”

Κάποια παραδείγματα βοήθειας σε αθλητή: “Μπορούμε να βοηθήσουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ένα χαρακτηριστικό είναι μετά από ένα τραυματισμό. Εκεί σίγουρα χρειάζονται μια στήριξη, από όλο το τεχνικό τιμ αλλά και ψυχολογικά για να είναι πιο γρήγορα έτοιμος. Ακόμη, σε θέματα συνοχής της ομάδας ή όταν αντιμετωπίζει την κριτική και δεν θα πρέπει να αποσπαστεί η προσοχή του. Ακόμη και στα πέναλτι.”

Για την συνεργασία της με τον Άρη: Είχαμε συνεργαστεί σε επίπεδο ακαδημιών. Από την ομάδα Κ16 μέχρι την Κ19. Εκεί είναι οι βασικότερες ηλικίες, καθώς φαίνεται πως μπορεί να εξελιχθεί ένα παιδί και να μπει και στον επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο είναι η διαχείριση των γονέων, εννοείται πως θέλουν το καλό των παιδιών τους αλλά άθελα τους μερικές φορές υποσκάπτουν το μέλλον. Αυτό που πρέπει να ρωτάνε μόνο εάν περνάνε καλά στον αγώνα.”

Η ψυχολογία μέχρι πότε φτιάχνεται: “Όλα τα στοιχεία της ψυχολογίας είναι προς βελτίωση. Έχουμε δει αθλητές να έρχονται επιτυχημένοι αλλά να θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Είναι μια διαρκείς διαπάλη. Απλά πρέπει να γίνουμε καλύτερα.”

Για τους φίλαθλους που δεν έχουν το ποδόσφαιρο: Αρχικά πολλές ψυχολογικές εταιρείες έχουν εκδώσει οδηγίες το πως θα διαχειριστούμε τον χρόνο μας. Σε γενικές γραμμές πρέπει να διατηρούμε μια κανονικότητα στην καθημερινότητα μας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεφύγει. Να προσπαθούμε να γεμίσουμε τον χρόνο με ωραίες στιγμές, μπορούμε να γυμναστούμε. Καλό είναι για τους φιλάθλους να δουν παλιούς αγώνες, μπορούμε να δούμε αθλητικές ταινίες, θα ωφελήσει ειδικά τους πιο νεαρούς. Ας δούνε ταινίες όχι μόνο ποδοσφαιρικές, γενικά αθλητικές.

Για τους φίλους του Άρη που συνεχίζουν μετά από τόσες δυσκολίες πηγαίνουν στο γήπεδο: “Θα ήθελα πολύ να το ερευνήσω, γενικότερα ασχολούμαι με την ερεύνα και είναι αντικείμενο μελέτης η στήριξη των φιλάθλων των ομάδων, το να είσαι φίλαθλος και να στέκεσαι δίπλα στην ομάδα δίνει χαρά.

To Top