Σοκαριστικές εικόνες! Αρμαγεδδών στη Β.Ελλάδα -Αυτοκίνητα επιπλέουν στο νερό, χάθηκαν περιουσίες (photos)

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στα Βρασνά και το Σταυρό Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Η εικόνα μετά το πέρασμα της νεροποντής που χτύπησε τις περιοχές χθες και σήμερα το πρωί, είναι σοκαριστική. 

Το περίμενες 4 χρόνια! Ήρθε η στιγμή να απολαύσεις το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Stoiximan.gr! Αμέτρητα Στοιχήματα και πλούσιο παιχνίδι κάθε μέρα! 

Οι κάτοικοι σε απόγνωση, αντικρίζουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Βρασνά, σαν να πέρασε τυφώνας

Στα Βρασνά πραγματικά οι εικόνες είναι πρωτοφανείς. Η παραλία σήμερα μοιάζει σαν τις περιοχές όπου μόλις έχει περάσει τυφώνας.

Δρόμοι… εξαφανίστηκαν, οι υπόγειοι αγωγοί βγήκαν στην επιφάνεια, η παραλία… διαλύθηκε, οι αυλές των σπιτιών και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με χώματα και μπάζα.

Μάντρες κατέρρευσαν, ενώ και ένα σπίτι υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς προφανώς υποχώρησε το έδαφος και γκρεμίστηκε.

Χαρακτηριστικές της… μανίας του νερού που κατέβαινε χθες προς την παραλία των Βρασνών είναι το γεγονός ότι… ξερίζωσαν μια πισίνα!

Επίσης εντύπωση προκαλεί η εικόνα ενός αυτοκινήτου που παρασύρθηκε από τα νερά, κατέληξε στην παραλία και βούλιαξε στην άμμο και ενός ακόμη που θάφτηκε μέσα στη λάσπη.

Σταυρός Θεσσαλονίκης 

Πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμοι και μια παραλία διαλυμμένη είναι η εικόνα που αντίκρυσαν σήμερα οι κάτοικοι του Σταυρού Θεσσαλονίκης! Σαν να πέρασε τυφώνας και εκεί!

Χαρακτηριστικές της καταστροφής είναι και οι εικόνες από τα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Ο δήμος Βόλβης στον οποίο ανήκουν τα Βρασνά, ο Σταυρός και η Ασπροβάλτα, υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Ο δήμος Βόλβης για μια ακόμα φορά, την τέταρτη μέσα στα τελευταία δώδεκα χρόνια, χτυπήθηκε από πλημμύρες. Οι χθεσινές καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα και τουριστικά καταλύματα, σε Σταυρό, Βρασνά και Ασπροβάλτα, επιβάλουν να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί από τον δήμο Βόλβης στις αρμόδιες αρχές. Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής, επισκέφθηκαν τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα υπερχειλισμένων ρεμάτων και χειμάρρων.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Βόλβης «θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των ζημιών. Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι η χθεσινή ραγδαία βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες να πέσει μια πρωτοφανής ποσότητα νερού γεμίζοντας ρέματα και χείμαρρους και δρόμους.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όμως δεν ξεπλένουν τις ευθύνες της πολιτείας να θωρακίσει αντιπλημμυρικά μια περιοχή. Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, δυστυχώς αλλά φαίνεται ότι αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία για την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων, γεγονός που έχει παραδεχθεί στο παρελθόν και η ίδια η εταιρεία. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας στις αρμόδιες αρχές, η αντιπλημμυρική θωράκιση άργησε χαρακτηριστικά.

Αν και έχει δρομολογηθεί η συνολική αντιμετώπιση του θέματος και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των αντίστοιχων μελετών, ο δήμος Βόλβης δεν θα σταματήσει να ζητά την ταχύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό του δήμου, για την άμεση συνδρομή τους στη χθεσινή θεομηνία, ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και να διαβεβαιώσω τους κατοίκους ότι όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα βρίσκονται, όπως πάντα, στο πλευρό των πληγέντων».

Χρυσούπολη Καβάλας

Παρόμοια η εικόνα και στη Χρυσούπολη όπου η περιοχή βυθίστηκε στο νερό.

Υπόγεια και ισόγεια πλημμύρισαν, εξοπλισμός καταστράφηκε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στο δήμο Νέστου, στον οποίο ανήκει η Χρυσούπολη, έχουν πλημμυρίσει 120.000 στρέμματα καλλιεργειών στον κάμπο Νέστου, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 250 κλήσεις.

Από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες, περιοχή που μετατράπηκε σε λίμνη με περίπου 10 αυτοκίνητα να επιπλέουν!

Ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος μιλώντας στο Kavala Web News είπε πως «τα αποστραγγιστικά κανάλια δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το νερό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια που είναι δίπλα στα κανάλια, στο Χρυσοχώρι, στις Πηγές, στο Αγίασμα».

Επίσης, προβλήματα έχουν προκληθεί σε μεγάλο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σε κάποια σημεία ο δρόμος έχει κλείσει από φερτά υλικά και αλλού έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ο δήμος Νέστου, στον οποίο ανήκει η Χρυσούπολη ανακοίνωσε ότι ανοίγουν αιτήσεις για την αποζημίωση οικιακού εξοπλισμού.

«Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα βροχόπτωσης, που σημειώθηκαν στον Δήμο μας, στις 27 Ιουνίου 2018 και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, καλούνται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Νέστου, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές είτε σε οικιακό εξοπλισμό είτε σε επιχειρηματικό εξοπλισμό, όπως ενημερώσουν τηλεφωνικά (2591022210) ή προσέλθουν στα γραφεία του Δημοτικού Καταστήματος κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών εξοπλισμού. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί βεβαίωσης του συμβάντος».

Στον δήμο Νέστου προκλήθηκαν και προβλήματα υδροδότησης, καθώς προέκυψε βλάβη στον αγωγό ύδρευσης, ?που εξυπηρετεί τις περιοχές του Διαλεκτού, του Εκλεκτού, της Αβραμηλιάς και της Δαμασκηνιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Παγγαίου 

Εντωμεταξύ, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν περιοχές του δήμου Παγγαίου.

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε απαραίτητη μετά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 24ωρα που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, διαβρώσεις οδών, δημιουργία προβλημάτων από φερτά υλικά καθώς και ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε αγροτικές εκτάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ζητούν από τους πολίτες να προβούν σε πρόχειρη καταγραφή ζημιών, προκειμένου να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο των υπηρεσιών και να καταστεί πιο εύκολη η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top