Σούλης: «Αν δε με έδιωχναν, θα έφερνα Μάντζιο και Φετφατζίδη»

O πρώην προπονητής του Άρη, Σούλης Παπαδόπουλος μίλησε για όλους και για όλα.

 Αναλυτικά τα όσα είπε στον “Focus 103,6”:

 Σχετικά με το ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθει όσον αφορά την περιπέτεια της χρονιάς που πέρασε:

 Καταρχήν είμαι περήφανος που ήρθα σε μια δύσκολη στιγμή στην ομάδα. Αυτός που τολμά είναι πάντα αυτός που πετυχαίνει στη ζωή. Όποιος κρύβεται, πάντα αποτυγχάνει. Φυσικά στεναχωρέθηκα που δεν κράτησα τον Άρη στη μεγάλη κατηγορία, ώστε να μπορέσει φέτος το καλοκαίρι να κάνει έναν καλό προγραμματισμό και σιγά σιγά να γίνει και πάλι ο μεγάλος Άρης που όλοι ξέρουμε.

 Σε καμία περίπτωση φυσικά δε θα ήταν επιτυχία να κρατούσαμε στην πρώτη κατηγορία μια ομάδα που πριν τέσσερα χρόνια απέκλειε από τη συνέχεια του Europa League, την Ατλέτικο Μαδρίτης, που φέτος θα παίξει στον τελικό του Champions League, σίγουρα όμως θα μπορούσε να κοιτάξει διαφορετικά το μέλλον.

 Θεωρώ σίγουρο το γεγονός ότι η ομάδα θα επιστρέψει, αρκεί να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα ορίσουν σταθερή διοίκηση στην ομάδα, ώστε να γίνει και ο κατάλληλος προγραμματισμός και όχι να γίνει ότι έγινε και φέτος, όπου μετά την αναμέτρηση με τον Πλατανιά είχαμε δύο διοικήσεις.

 Δεν αναφέρω αυτό το περιστατικό ως δικαιολογία, απλά είναι γεγονός. Φυσικά τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουμε και οι προπονητές με τους παίκτες και δεν κρύβομαι σε καμιά περίπτωση πίσω από το δάχτυλό μου. Ξέραμε τα προβλήματα όλοι όσοι έχουμε σχέση με το αγωνιστικό, όπως και πέρυσι τα ξέραμε. Κανείς δηλαδή από τη διοίκηση δε μας έφταιγε που ενώ κερδίζαμε 1-3 στη Λειβαδειά στο 82ο λεπτό, χάσαμε με 4-3.

 Σχετικά με την πολυσηζητημένη αναμέτρηση με το Λεβαδειακό:

Απίστευτη ανατροπή, από αυτές που γίνονται μία στις εκατό. Μέχρι και ο κ. Καραγεωργίου είχε πετάξει λευκή πετσέτα, βάζοντας στις αλλαγές που έκανε αμυντικούς για να μη ξεφύγει το σκορ. Και στον τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Π.Α.Ο.Κ. στο 3-1, ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε δύο κόρνερ στο 86ο λεπτό. Θα μπορούσε να σκοράρει και στα δύο και να κάνει τον αγώνα 3-3. Εκεί όμως ο αμυνόμενος δαγκώνει, δε σου αφήνει καμία ελπίδα ότι μπορείς να πετύχεις γκολ. Δυστυχώς σε μας έγινε το αντίθετο.

 Σχετικά με το αν οι ποδοσφαιριστές δε μπόρεσαν φέτος να σηκώσουν το ειδικό βάρος της ομάδας:

 Εκ του αποτελέσματος αυτό φάνηκε. Δε λέω φυσικά ότι δεν είναι άξιοι, αλλά ο καθένας είχε το δικό του μερίδιο και θα πρέπει να το αναλάβει, όπως έκανα κι εγώ. Κι άλλες ομάδες είχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά σώθηκαν στο τέλος. Θα έπρεπε να σκεφτούν το γεγονός πως αν αυτή η ομάδα δεν είχε προβλήματα δε θα έπαιζαν στον Άρη. Σε πολλά απ’όσα δηλώνουν έχουν δίκιο, αυτό όμως δεν αναιρεί το ότι πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, που είναι μεγαλύτερες όλων των άλλων.

 Το μεγαλύτερο παράπονο που έχω από ορισμένα παιδιά, είναι ότι δε βγήκαν να μιλήσουμε για τα προβλήματα της ομάδας όταν έπρεπε να βγουν, αλλά το κάνουν τώρα που τελείωσαν τα πάντα.

 Γιατί εμφάνιζαν τα πάντα ρόδινα στην περίοδο της προετοιμασίας, όταν κάνανε προπονήσεις μόλις μίας εβδομάδας στη Βουλγαρία, δίνοντας και πέντε φιλικά;

 Από την άλλη είδα και δηλώσεις από παιδιά όπως ο Τάτος, ο Βαγκέλι και ο Διούδης, οι οποίοι ανέλαβαν εξ’ολοκλήρου τις ευθύνες τους και πραγματικά χάρηκα γι’αυτό. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση μία απάντηση του Τάτου σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα άλλαζε τη χρονιά που πέρασε και είπε χαρακτηριστικά ότι θα άλλαζε την απόδοσή του. Εγώ από τον Αντρέα δεν είχα κανένα παράπονο, κι όμως ο ίδιος ένιωσε ότι , αν και από τους καλύτερους, έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Μάλιστα του έδωσα και μπράβο σε τηλεφωνική μας επικοινωνία γι’αυτές τις δηλώσεις του.

 Υπήρξαν και πολλοί άνθρωποι αφανείς που έτρεξαν πολύ για τον Άρη και πέρυσι και φέτος, οι οποίοι όμως αφού η ομάδα υποβιβάστηκε θεωρούνται αποτυχημένοι. Δεν είναι κρίμα; Γι’αυτό λέω και ξαναλέω ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιος να βάλει σε μια τάξη την ομάδα. Παράδειγμα της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι εγώ, αν και θεωρούμαι ακόμη προπονητής της ομάδας, κανείς δεν έχει έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου, ώστε να λύσουμε τα οικονομικό. Δηλαδή τι περιμένουν, να κάνω προσφυγή; Αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί σέβομαι τον τεράστιο κόσμο του Άρη, από την άλλη όμως κι εγώ είμαι επαγγελματίας και οικογενειάρχης και δε μπορώ να κατηγορήσω όσους ακολουθήσουν αυτή την οδό γιατί τους καταλαβαίνω απόλυτα

 Σχετικά με το αν θα κυλούσαν διαφορετικά τα πράγματα αν έμενε ο ίδιος στο τιμόνι της ομάδας μετά την εξασφάλιση της σωτηρίας την περασμένη σεζόν:

 Καταρχήν κανείς δε θα περίμενε ότι η ομάδας για δεύτερη σερί χρονιά θα έφτανε σε σημείο να παλεύει για τη σωτηρία της. Εμείς είχαμε ήδη ένα πλάνο για τη φετινή χρονιά με τη διοίκηση του κ. Σκόρδα. Είχα έρθει προσωπικά σε επαφή με Παπαστεριανό, Παπαζαχαρία, Κοέλιο και Ζαραδούκα. Επίσης είχαμε έρθει πολύ κοντά σε συμφωνία να εντάξουμε στο δυναμικό μας το Βαγγέλη Μάντζιο. Ο Ολυμπιακός ήθελε να δώσει κάπου δανεικό το Φετφατζίδη για να πάρει παιχνίδια και πριν ακόμη φύγει στο εξωτερικό είχαμε κάνει προχωρημένες συζητήσεις, να τον φέρουμε στον Άρη. Μπορεί ο καθένας να μιλήσει με όλους αυτούς και να το επιβεβαιώσει αν θέλει.

 Φυσικά αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος απομάκρυνσής μου το καλοκαίρι. Η έκθεση η δική μου δε συμφωνούσε με αυτά που ήθελε η διοίκηση του κ. Ηλιάδη κι έτσι αποχώρησα, Όταν δηλαδή ο κ. Ηλιάδης μου έλεγε ότι θα βρούμε καλύτερο από τον Κασναφέρη, εγώ τι να έλεγα; Πώς θα βρίσκαμε καλύτερο αφού δεν είχαμε δικαίωμα μεταγραφών;

 Θεωρώ όμως ότι αν ακολουθούσαμε το πλάνο μου θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Και τον Ιανουάριο μαζί με τον Καμινιώτη και τον Τσιάρα θα παίρναμε άλλους 2-3 παίκτες από χαμηλότερες κατηγορίες και θα παλεύαμε για κάτι πολύ καλύτερο. Και πάλι όμως έστω και τώρα η νέα διοίκηση, συν τοις άλλοις, θα πρέπει να κρατήσει παίκτες όπως ο Τριανταφυλλάκος, ο Σουνάς, ο Γιαννίτσης, ο Μανιάς και ο Κύργιας.

 Σχετικά με το πότε θεώρησε ότι τελείωσαν οι ελπίδες για παραμονή:

 Όσο είχαμε μαθηματικές ελπίδες ήλπιζα. Στο ημίχρονο όμως με τον Εργοτέλη κατάλαβα ότι δε γίνεται να ελπίζουμε σε τίποτα πλέον. Τα παιδιά ήταν α\άψογοι χαρακτήρες, όμως έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς δε μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Προσπαθούσα να τους δώσω να καταλάβουν ότι έκανα λάθος που το καλοκαίρι ήθελα άλλους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 Σχετικά με τον αν προτιμά να παίξει η ομάδα στη δεύτερη ή στην τρίτη κατηγορία:

 Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα διαλέξω κάτι τέτοιο για τον Άρη. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση επάνοδος στην πρώτη κατηγορία. Φετός όλοι στην ομάδα δηλώνουν απλήρωτοι. Από την άλλη η ομάδα φέτος είχε έσοδα κοντά στα 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Και θέλω να ρωτήσω.. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά, αφού όλοι είναι απλήρωτοι;

 Αφήστε τα δέκα τελευταία χρόνια, στα οποία αναφέρονται όλοι και τα οποία οδήγησαν τον Άρη εδώ που τον οδήγησαν. Μήπως τα πήραμε εμείς και κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Ο κ. Χατζηνικολάου πήρε πολύ λίγα χρήματα για τη δουλειά του. Από την άλλη ο κ. Μιλίνκοβιτς πήρε υπέρ αρκετά χρήματα. Με 6 εκατομμύρια ευρώ μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα αξιοπρεπέστατο ρόστερ και να ξεκινήσει και η απόσβεση του χρέους.

 Ο κ. Μιλίνκοβιτς ήρθε, πήρε χρήματα για τη δουλειά του και έφυγε. Ο κ. Χατζηνικολάου ξέρω ότι δεν πήρε όσα άξιζε. Για το μόνο για το οποίο μπορώ να τον κατηγορήσω είναι ότι ούτε αυτός δε μίλησε όταν έπρεπε. Όταν δηλαδή δήλωνε ο ίδιος όπως και ο στενός συνεργάτης του ότι ορισμένες μεταγραφές δεν ήταν δικές τους, έπρεπε την ίδια ώρα να το πουν και να φύγουν.

 Σχετικά με τον αν ο Άρης υπέστη ‘’διαιτητικά χειρουργεία’’:

 Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Έχει μείνει το περιστατικό κατά το οποίο αναφέρομαι στον Άγγελο Αναστασιάδη μετά το γκολ που ποτέ δε μπήκε και του λέω ότι ο Θεός βλέπει. Ο Θεός όμως βλέπει κι εμάς. Όταν δύο μέρες πριν από μια τόσο κρίσιμη αναμέτρηση τρωγόμαστε μεταξύ μας στα δικαστήρια, πώς να πάμε ενωμένοι σε μια τέτοια μάχη; Ο αντίπαλος όλη την εβδομάδα προετοιμαζόταν ήρεμος να μας αντιμετωπίσει.

 Αν η ομάδα ήταν δυνατή αγωνιστικά και διοικητικά κανείς δε θα τολμούσε να την ακουμπήσει. Στη Λειβαδειά, ας πούμε, είναι μεγάλοι μάγκες. Μια ομάδα με μόλις ένα βαθμό εκτός έδρας, σώθηκε επειδή εντός έδρας ήταν η καλύτερη ομάδα μετά τον Ολυμπιακό και τον Π.Α.Ο.Κ.

 Πώς λοιπόν να σου δώσει το πέναλτι με τη Βέροια όταν οι άλλοι κινούνται περισσότερο έξυπνα παρασκηνιακά από σένα; Πέρυσι μας κοιτούσαν και λέγανε παίζουμε με τον Άρη, βγάζαμε σεβασμό στον αντίπαλο. Φέτος δεν είδα να συμβαίνει πουθενά κάτι ανάλογο.

 Σχετικά με τον κόσμο της ομάδας:

 Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε και πιο πολύ στεναχωρεθήκαμε γι’αυτόν τον τεράστιο κόσμο. Είμαι υπόλογος απέναντί τους και τους έχω στην καρδιά μου. Θα μπορούσα να μην έρθω φέτος στην ομάδα αλλά δεν τον μετανιώνω. Θα είχα τύψεις αν δε δεχόμουν να βοηθήσω, έστω και τη στιγμή που επέστρεψα που για πολλούς ήταν ήδη πολύ αργά.

 Δε μου λέει κάτι το γεγονός ότι ακούγεται από πολλούς πως θα με έφερναν τώρα αν δεν είχα έρθει ποτέ μέχρι σήμερα για να αναλάβω την αποστολή επιστροφής της ομάδας στην πρώτη κατηγορία. Από την άλλη μου λέει πολλά το γεγονός ότι ήρθα παρά το ότι όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου έλεγαν να μην το κάνω. Θα ήταν μεγάλη ήττα για μένα να έπεφτε ο Άρης κι εγώ να μην είχα έρθει να βοηθήσω όπως μπορούσα.

 Θέλω να πω προς πάσα κατεύθυνση, κανείς να μην υποτιμάει τον κόσμος του Άρη για τι είναι πολύ μεγάλος και έχει τεράστια δύναμη.

 Το ξαναείπα πως κανείς δεν περίμενε μετά τον αγώνα στη Ξάνθη στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, ότι η ομάδα θα έπεφτε κατηγορία. Όλα όμως όσα συνέβησαν στα διοικητικά έδωσαν άλλοθι σε προπονητές και παίκτες να αποποιούνται ευθύνες. Θα προτιμούσα να μας κυνηγούν κάθε Κυριακή γιατί δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, παρά να μας απαξιώνουν λέγοντας πως τόσο μπορούν τόσο παίζουν. Η απαξίωση είναι ότι χειρότερο για μένα.

Σχετικά με ένα τελευταίο μήνυμα που θέλει να περάσει:

 Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δε θέλω να ξαναμιλήσω για όλα αυτά. Ήθελα να τα πω μία και καλή για να δείξω το σκεπτικό μου για το πώς χειριζόμουν κάποιες καταστάσεις. Τέλος θα ήθελα να ξαναπώ ότι κύριος υπεύθυνος για ό,τι έγινε είμαι εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου. Τα προβλήματα τα ξέραμε όλοι και με δική μας απόφαση αποφασίσαμε να είμαστε αυτοί που θα παλέψουμε για την ομάδα.

To Top