ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Σούμποτιτς: “Ο Γουίλιαμς έχει υψηλό μπασκετικό IQ, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ‘Αρη”

Ο γιος του Λευτέρη Σούμποτιτς, Λέον Σούμποτις μίλησε για την επαγγελματική του καριέρα και την αγάπη του για τον Άρη, ενώ δεν παρέλειψε να αναλύσει τις ικανότητες του Ζίλιους Γουίλιαμς, με τον οποίο είχαν κοινή παρουσία στο πρωτάθλημα Ουγγαρίας και στην Κόρμεντ.

Αναλυτικά όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:

Η αγάπη σου για το μπάσκετ σε οδήγησε να γίνεις και προπονητής; Ναι, ακριβώς, είμαι προπονητής τα τελευταία 7 χρόνια.

Είναι η ενασχόληση με το μπάσκετ επιρροή από τον τρόπο που μεγαλώσες δίπλα στον πατέρα σου; Το μπάσκετ είναι η ζωή μου από μικρό παιδί. Θυμάμαι από πάντα να πηγαίνω στις προπονήσεις του πατέρα μου και έπαιζα μπάσκετ. Όποτε, στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πάντα πίστευα ότι ήμουν συνδεδεμένος με το άθλημα, ως παίκτης ή κόουτς, ή γενικά μέλος μίας ομάδας μπάσκετ. Το συνειδητοποίησα όταν προσπάθησα να δουλέψω στην Αμερική σε ένα γραφείο και κατάλαβα πως αυτή η δουλειά δεν είναι για εμένα. Έτσι, αποφάσισα να γίνω κόουτς.

Οι αναμνήσεις του από την Ελλάδα: Πρώτα απ’ όλα, υπήρξα 6 χρόνια στην Θεσσαλονίκη, 6 χρόνια στην Αθήνα, ή 6 και μισό, δεν θυμάμαι. Μου είναι δύσκολο να θυμηθώ, όμως απόλαυσα ιδιαίτερα την Θεσσαλονίκη, έφυγα πολύ μικρός στα εξήμησι μου χρόνια, όμως εκεί μεγάλωσα, εκεί έμαθα να μιλάω ελληνικά. Όσον αφορά το μπάσκετ, θυμάμαι το πρωτάθλημα με τον Άρη στην Τουρκία με το Κόρατς, το πανηγύρι στον Λευκό Πύργο μετά, το αεροπλάνο, το ταξίδι και τους οπαδούς της ομάδας.

Από την εμπειρία του στο ελληνικό μπάσκετ, οι οπαδοί του Άρη του έμειναν αξέχαστοι: Είναι κάτι που δείχνω σε όλους τους φίλους μου, τους συνεργάτες, ακόμα και σε εκείνους που δουλεύουμε μαζί στον χώρο του μπάσκετ, το ότι ειδικά στο τζάμπολ, οι οπαδοί του Άρη πετούν λευκά χαρτιά στο γήπεδο, είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε αυτήν την ομάδα της Ευρώπης.

Η σκάουτινγκ αναφορά του Ζίριους Γουίλιαμς: Αρχικά του εύχομαι καλή επιτυχία στην νέα του σεζόν, χαίρομαι που βρήκε νέα δουλειά για την ερχόμενη σεζόν που είναι στην Ελλάδα, γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα κορυφαία. Όποιος μπορεί να τα καταφέρει και να παίξει στην Ελλάδα, μπορεί να παίξει οπουδήποτε στην Ευρώπη, λόγω του έντονου παιχνιδιού, της άμυνας και των τακτικών που υπάρχουν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν θεωρώ, λοιπόν, πως ο “X”-έτσι τον φωνάζουμε- θα δυσκολευτεί, επειδή είναι πολύ έξυπνος παίκτης, παίζει ως 4, αλλά αν του ζητήσεις να παίξει στην θέση 3 ή 5 ή άσσος, γνωρίζει όλα τα αυτά που θα ζητήσει ο προπονητής του και θα τα εκτελέσει.

Αν ο ίδιος πιστεύει πως ο Γουίλιαμς έχει υψηλό μπασκετικό IQ: Ναι, ακριβώς. Αυτό φάνηκε μόλις στην αρχή των προετοιμασιών. Όποτε φέρνεις «Ρούκι» στην ομάδα σου φοβάσαι για το πως θα εναρμονιστεί με τους υπόλοιπους. Υπάρχουν διαφορετικά είδη άμυνας που επιλέγονται στην Ευρώπη, διαφορετικές τακτικές και αντίληψη χώρου, πότε χρειάζεται να «κόψει» και πότε να «ανοίξει» τον χώρο στο παρκέ. Με τον Γουίλιαμς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με κανένα από αυτά, από την αρχή.

Είναι το νέο 4αρι του Άρη εμπιστεύσιμος σουτέρ; Ναι, μπορείς να πεις ότι είναι ένας παίκτης που αποδέχθηκε τον ρόλο αυτόν, δεν ήταν ο πρώτος μας σκόρερ, αλλά μπορεί να σκοράρει μέχρι και τρίποντα, όπως στο παιχνίδι με την Ντέμπρετς όπου σκόραρε 2 και κατάφερε να φέρει ξανά χρόνο στο παιχνίδι και τελικά να κερδίσει το παιχνίδι. Υπήρχαν μερικά σημεία στην αρχή της σεζόν που δυσκολευόταν, αλλά δεν το θεωρώ πρόβλημα. Κάθε «Ρούκι» που έρχεται στην Ευρώπη βρίσκει περίεργη την αλλαγή, αλλά τελικά προσαρμόζεται σωστά. Είναι, λοιπόν, ικανός να σκοράρει και τρίποντο και δίποντα σουτ.

Σχετικά με το αν ο Γουίλιαμς είναι καλός αμυντικά ή αν ακόμα χρήζει δουλειάς στο κομμάτι: Ίσως το μόνο σχόλιο που θα κάνω πάνω σε αυτό, είναι ότι ίσως δυσκολευτεί αν υπάρχει ένας πιο μεγαλόσωμος άντρας και χρειαστεί να κατέβει στο low post. Παρ’ όλα αυτά, στην δική μας λίγκα σε 1v1 παιχνίδια είχε καλά αποτελέσματα, γιατί έχει μακριά χέρια, είναι ψηλός και μπορεί να πηδήξει ψηλά, δεν έχει πρόβλημα να αμυνθεί σε περιμετρικούς παίκτες και να λειτουργήσει επαρκώς στα pick and roll. Υπήρχε ένα σημείο όπου αγωνιζόμασταν ενάντια σε πιο δυνατές ομάδες, υπήρχαν πολλά σκριν με σκοπό να μειώσουν τον χώρο, εμείς απλά του λέγαμε να αλλάξει παίκτη και έκανε εκείνο που έπρεπε. Αυτό είναι ένα πράγμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς επάνω του, σε κάθε παιχνίδι θα δώσει ριμπάουντ.

Είναι συνεπής και ηθικός στην δουλειά του; Ναι, φυσικά. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση, είναι πολύ προπονήσημος με λεπτομέρειες. Παρ’ όλο που είναι «Ρούκι», όταν δίνεις λεπτομέρειες τελευταίας στιγμής, είτε αφορούν το παιχνίδι, είτε σε προπόνηση σχετικά με την άμυνα, θα το καταλάβει και θα κάνει ακριβώς όπως του ζητήθηκε.

Θα ήθελες να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να ασχοληθείς επαγγελματικά με το ελληνικό μπάσκετ; Φυσικά και θα το ήθελα. Μεγάλωσα βλέποντας το παιχνίδι, είναι εκεί που ο πατέρας μου ξεκίνησε τα προπονητικά του βήματα και εκεί που τελείωσε την μπασκετική του καριέρα. Νομίζω πως είναι γραμμένο κάπου πως θα επιστρέψω και θα δουλέψω. Επιπλέον, θέλω να επιστρέψω, μιλάμε για σεβαστή λίγκα και είναι το σπίτι μου. Έχω πολλές αναμνήσεις από εκεί, η παιδική μου ηλικία ήταν φανταστική, αν και δεν είχα πολύ χρόνο να την επισκεφθώ. Η τελευταία φορά που βρέθηκα στην χώρα ήταν 10 χρόνια πριν, όταν ο πατέρας μου ήταν ακόμη στον Άρη, ήρθα γιατί είπα στον πατέρα μου πως έπρεπε να έρθω και το λάτρεψα. Ελπίζω να επιστρέψω κάποια μέρα.

Θεωρείς την Ελλάδα σπίτι σου; Εννοείται. Το θέμα είναι πως μετακόμιζα αρκετά ως παιδί και έζησα 13 χρόνια στην Ελλάδα, 4 χρόνια στην Σλοβενία, οπότε θεωρώ τον εαυτό μου ως «πολίτη του κόσμου». Έχω, την Σλοβενία, όπου ζω αυτή την στιγμή, όμως υπάρχει και η Ελλάδα, που είναι το μέρος που γεννήθηκα και κατέχει ένα μεγάλο μέρος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μου. Έπαιξα μπάσκετ εκεί, οπότε πήγα σε διεθνή σχολεία και είναι μεγαλό μέρος του ποιος είμαι.

Όταν ερωτήθηκε αν υποστηρίζει την ομάδα του Άρη ή του Παναθηναϊκού: Άρης φυσικά. Είναι εύκολη η απάντηση. Βέβαια είμαι φαν κάθε ομάδας όπου ο πατέρας μου έχει δουλέψει και ήταν μέρος της. Τον ακολούθησα και ήθελα να κερδίσει όπου βρισκόταν. Αλλά, υπό κάποια έννοια, όταν ήμουν συνειδητοποιημένος, σαν παιδί, μιλούσαμε για το Κύπελλο Κόρατς, τα μετάλλια, οι μπλούζες βρίσκονται παντού. Καταλαβαίνει κανείς πως ο Άρης είναι μέρος του εαυτού μου σίγουρα. Πραγματικά εύκολη ερώτηση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με επίσκεψη του ίδιου και του πατέρα του στην Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, απάντησε: Θα επισκεφθούμε την πόλη σίγουρα, το έχουμε συζητήσει πολύ. Τα ταξίδια μας είναι λίγο διαφορετικά αυτή την στιγμή, εκείνος είναι ο τεχνικός διευθυντής του μπάσκετ στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ εγώ ακολουθώ την δική μου καριέρα. Οπότε περνάμε χρόνο μαζί μόνο όταν ήμασταν εκτός δράσης, αυτό συμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι, δεν ξοδεύουμε πολύ χρόνο στον ίδιο χώρο. Επίσης διατηρώ δεσμό, που είναι από το Μεξικό, παίζει κι εκείνη μπάσκετ. Την γνώρισα όσο ήμουν βοηθός του πατέρα μου στο Λίβανο και εκείνη έπαιζε μπάσκετ εκεί.

To Top