ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σπανός: “Στον Άρη ένιωσα κυρίαρχος! Για μένα η κορυφαία ομάδα στην Ελλάδα”!

Ο Δημήτρης Σπανός αποχώρησε ως κύριος, από τον Άρη, μιλώντας για όλους και για όλα σε μία συνέντευξη κατάθεση ψυχής για τα όσα βίωσε φέτος.

Stoiximan.gr: Τα Virtual Sports είναι ΕΔΩ με συνεχή δράση & πληθώρα αθλημάτων!

Αναλυτικά όσα είπε:

“Είναι λίγο δύσκολη στιγμή, γιατί όταν έρχεσαι σε μία ομάδα είσαι λίγο αγχωμένος, όταν φεύγεις, έχεις την ίδια αίσθηση. Η επικοινωνία μου με την διοίκηση ήταν άριστη και καθημερινά είχαμε συνεργασία και έτσι πρέπει να γίνεται ανάμεσα στην διοίκηση και τον προπονητή. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ήταν ότι ερχόμενος εδώ, είχα ένα ρόστερ έτοιμο, κατά τα 2/3. Στην πορεία ήρθε ο Πλατέλλας που ήταν ακρογωνιαίος λίθος σε αυτό που κάναμε. Ένα δεύτερο κομμάτι, είναι οι 7 πρώτες αγωνιστικές.

Σε αυτή την κατηγορία, η αρχή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Σωτήρη τον Βίνο, τον θεωρώ τον καλύτερο γυμναστή στην Ελλάδα. Ήταν το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας μας η καλή κατάσταση της ομάδας. Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ εδώ μέσα ήταν κομβική, γιατί αν κερδίζαμε σ’ εκείνο το ματς, θα ξεφεύγαμε με οκτώ βαθμούς και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Για την πορεία της ομάδας, άκουσα ότι η ομάδα δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο και τα σχετικά. Όταν η άνοδος είναι μονόδρομος, επικεντρώθηκα εκεί, στο ωφέλιμο ποδόσφαιρο δηλαδή. Αν βάλετε κάτω τους αριθμούς, αν εξαιρέσετε το παιχνίδι με τον Εργοτέλη εδώ και το ματς με τον Απόλλωνα που μας πήραν την κατοχή, στα υπόλοιπα είχαμε κυριαρχία. Ξέραμε ότι μας έλειψε το εύκολο γκολ, αλλά δεν μπορώ ν’ αναιρέσω την προσπάθεια της διοίκησης που τον Γενάρη, αλλά και το καλοκαίρι, ενίσχυσε την ομάδα.

Το ρόστερ της ομάδας, ήταν μεταξύ Super League και Football League. Αυτό οφείλεται στον Παύλο Μυροφορίδη και τον Θόδωρο Καρυπίδη, που τους έφεραν και τους πλήρωσαν. Όποιος και να έλλειπε, δεν υπήρχε πρόβλημα. Όσο αφορά τον χρόνο συμμετοχής των παικτών, η ομάδα μας λέγεται ΑΡΗΣ. Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει χρόνο συμμετοχής, δεν είναι και καλός ποδοσφαιριστής Υπήρχαν ομάδες που έπαιζαν μέτρια, ήταν ψηλά στην βαθμολογία, αλλά πανηγύριζαν που έπαιζαν στο Χαριλάου. Αυτή είναι η διαφορά με τον Άρη, ο Άρης δεν έχει ταβάνι, ήταν χαώδης η διαφορά μας. Όταν ο Άρης έχει συνηθίσει με τον Κούπερ, τον Κόκε και τον Ρονάλντο, είναι λογικό να μην παίζει ποτέ καλά. Ήταν διαφορετικές οι καταστάσεις. Φέτος, εμείς πήραμε 85 βαθμούς και πέρυσι ο πρωταθλητής είχε 83. Είμαστε δίκαια εκεί που είμαστε. Για να βγεις κατηγορία, πρέπει να βγάλεις ένα πρωτάθλημα, σχεδόν αήττητο. Δεν είμαστε Μπαρτσελόνα, ούτε Παρί, αλλά αν δείτε την κατηγορία, πρέπει να είσαι σχεδόν αήττητος. Είμαστε απόλυτα δίκαια στην κορυφή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο. Είχαμε τις κόντρες μας, κάποιες φορές και έξω από τα όρια, αλλά αυτές οι κόντρες ήταν πάντα για το καλό της ομάδας. Αυτός ο χρόνος, με βοήθησε για να συντηρήσω την οικογένειά μου. Ευχαριστώ πολύ τον Παύλο τον Μυροφορίδη, εύχομαι το επόμενη βήμα του, να είναι πολύ παραπάνω. Ευχαριστώ τον Σωτήρη τον Βίνο, τον Αντώνη τον Λυκούρη, τον Στάθη Φριλίγγο, μακάρι να συνεχίσουν κάπου καλύτερα, ή κάπου το ίδιο καλά με τον Άρη. Τον γιατρό μας τον κ. Πανταζή, τους φροντιστές, την ασφάλεια, που μας μετέφεραν με ασφάλεια, τα παιδιά στα γραφεία, τους υπεύθυνους Τύπου. Θέλω να ευχαριστήσω εσάς (τους δημοσιογράφους). Είστε καλοί δημοσιογράφοι, γνωρίζατε κάποια πράγματα, κάποια τα βγάλατε, κάποια εντέχνως όχι και αυτό βοήθησε στην διασφάλιση της ηρεμίας της ομάδας. Ευχαριστώ τους ποδοσφαιριστές μέσα από την καρδιά μου.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο. Το βλέπαμε στο youtube, ήρθαμε εδώ και το ζήσαμε! Όταν μία ομάδα έχει 15.000 κόσμο στην Football League, τι στόχο να βάλεις; Δεν μπορείς να βάλεις στόχο, δεν έχει ταβάνι αυτή η ομάδα! Θέλω ο επόμενος που θα έρθει, θέλω να βρει τα πράγματα έτοιμα. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πράγματα.

Αυτά ήθελα να πω, ο Άρης είναι η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, κάποιοι λένε ότι είναι μέσα στις πέντε καλύτερες, εγώ λέω ότι είναι πρώτη και καλύτερη”.

Πότε έμαθε ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα: “Είμαι ένας προπονητής πως όταν πάω σε μία ομάδα στο μυαλό μου έχω ότι αν το συμβόλαιο μου είναι ενός έτους, μπορεί να κάτσω πέντε χρόνια, αλλά μπορεί μετά από ένα παιχνίδι να χτυπήσει το τηλέφωνό μου και να με διώξουν. Αυτό το κατάλαβα 1,5 μήνα πριν. Είχα επίγνωση της κατάστασης, ήξερα τα πάντα. Ήμουν σίγουρος όμως για τον εαυτό μου, τους συνεργάτες μου, για όλους. Δεν ένιωσα άσχημα, απλά έβαλα το μυαλό μυ σε μια γυάλα, για να πετύχουμε την άνοδο. Ήθελα να πάω το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια. Ήξερα εδώ και 1,5 μήνα τι γινόταν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να παρεκκλίνω από τον στόχο μου”.

Αν θεωρεί άδικο το γεγονός ότι δεν θα συνεχίσει στην ομάδα: “Ο στόχος μου όλη την χρονιά ήταν ένας. Ν’ αναγκάσω τον οργανισμό Άρη, να με ανανεώσουν. Πως θα το πετύχαινα; Κάνοντας μία πορεία αήττητη. Ίσως να φαίνεται άδικο το ότι δεν ανανέωσα, το ότι ήθελα να μείνω στην ομάδα το ξέρουν όλοι, το έχω πει σε όλους. Υπάρχουν προπονητές που ξέρουν την δουλειά, για μένα πιστεύω ότι ήταν δίκαιο να συνεχίσω στην ομάδα αλλά η διοίκηση είναι αυτή που αποφασίζει. Ίσως βλέπει κάτι παραπάνω. Από την στιγμή όμως που η συμφωνία μας προέβλεπε διάρκεια ενός χρόνου, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα”.

Αν θα συνεχίσει σε ομάδα της Β. Ελλάδας: “Δεν έχω καμία συγκεκριμένη πρόταση. Μπορώ να μιλήσω με οποιαδήποτε ομάδα, η οποία θα είναι σοβαρή και θα καλύπτει την δική μου φιλοσοφία. Σε μερικά πράγματα στον Άρη, όλοι μας κάναμε ένα βήμα πίσω σε πολλές περιπτώσεις, για το καλό της ομάδας. Και εγώ και ο Παύλος και ο πρόεδρος.Πάντως δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή”.

Αν είχε την δυνατότητα, τι θα άλλαζε από την φετινή πορεία:“Θα άλλαζα κάτι αναφορικά με τον χειρισμό μου στο ρόστερ και τους ποδοσφαιριστές. Θα έπρεπε να ήμουν πιο σκληρός σε κάποιες περιπτώσεις. Έπρεπε να συνδυάσουμε κάποια πράγματα, αλλά δεν ήμουν τόσο σκληρός σε κάποιες αποφάσεις. Αν τα πράγματα λειτουργούσαν ρολόι, θα είχα άλλη διαχείριση. Προς θεού, η ομάδα λειτουργούσε κανονικά, δούλεψε καλά, υπήρχαν όμως και προβλήματα. Οι εισηγήσεις μου τον Γενάρη εισακούστηκαν, το βασικό σημείο στο να μην ανανεωθεί ο προπονητής, ήταν ότι ήθελε έναν Ισπανό προπονητή, ίσως πιο έμπειρο, που να μπορεί να εφαρμόσει το λάτιν μοντέλο, που υπήρξε πριν χρόνια”.

Πως θα πρέπει να πορευτεί ο Άρης κατά την γνώμη του από εδώ και πέρα: “Η ομάδα πέρυσι είχε ένα πλάνο, το πλάνο της Football League. Υπήρχε πλάνο από το πώς θα ντυθούμε, μέχρι που θα τελειώσουμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Και φέτος πρέπει να υπάρξει οργάνωση, πράγματα απλά, καθημερινά, οργανωτικά. Το πλάνο, αν υπάρχει, θα έπρεπε ήδη να έχει μπει σε ισχύ. Δεν σημαίνει ότι αν έχεις ένα ρόστερ χαμηλότερο οικονομικά, δεν θα τα πας καλά. Ο κόσμος του Άρη, θέλει να βλέπει ποδοσφαιριστές που θα μπαίνουν στο γήπεδο και θα παλεύει κάθε ματς”.

Ποια ήταν η ωραιότερη και ποια η δυσκολότερη στιγμή φέτος: “Μία τέτοια στιγμή ήταν η μαθηματική άνοδος. Ήταν μία ανακούφιση για όλους μας. Υπήρχαν διαστήματα που ήταν δύσκολα όπως π.χ. το περιστατικό με τον Μπαργκάν που του είπα να προπονηθεί μόνος του για έναν μήνα. Φέτος, η άνοδος ήρθε πιο εύκολα απ’ ότι θα περιμέναμε”.

Ποιους παίκτες θα συμβούλευε τπν νέο κόουτς να κρατήσει στο ρόστερ: “Νομίζω ότι ο καινούργιος προπονητής θα έχει κάνει το σκάουτινγκ. Θ’ αδικήσω όμως την δουλειά του ανθρώπου αν εκφράσω άποψη για το πόσους πρέπει να κρατήσει. Πιστεύω ότι είναι δουλειά του επόμενου προπονητή να το κάνει αυτό”.

Αν επηρεάστηκε από την κόντρα Καρυπίδη-Μυροφορίδη και αν ο Άρης είναι σε θέση να εμπιστευτεί παιδιά από την Β΄ ομάδα: “Δεν επηρεάστηκα καθόλου, γιατί ξέρω τον Μυροφορίδη. Είναι ένας παράξενος άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον πρόεδρο, για το καλό της ομάδας. Μετά γνώρισα τον πρόεδρό μας, ένα νέο παιδί, κοντά στην ηλικία με τον Μυροφορίδη. Το μείγμα ήταν εκρηκτικό, αλλά κανείς δεν έτρεφε κακία για τον άλλον. Δεν έγινε ποτέ αυτό, όλοι έβαλαν πάνω απ’ όλα το καλό της ομάδας. Ο Καρυπίδης θέλει να οργανώσει τα πάντα, αυτό έχει στο μυαλό του. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, πίσω από την πρώτη ομάδα, δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικό. Θα μπορούσα να χαϊδέψω αυτιά, αλλά δεν υπάρχει κάτι το εξαιρετικό. Μπορεί να γίνει, καθώς τα παιδιά που ασχολούνται με τις υποδομές, έχουν την τεχνογνωσία. Άρης, σημαίνει και ανίχνευση ταλέντων, σημαίνει μεγάλο δίκτυο. Υπήρχε χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη το καλοκαίρι, που τον χάσαμε”.

Με ποια λέξη θα χαρακτήριζε αυτή την σεζον: “Θα σας κάνει εντύπωση, αλλά ένιωσα στην ομάδα κυρίαρχος. Δεν φοβήθηκα ποτέ τίποτα, είμαι έναν χρόνο εδώ και νομίζω ότι βρίσκομαι δέκα”.

To Top