ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σπανός: “Τα φαβορί κρίνονται στο γήπεδο! Πρωτάθλημα δεν παίρνεις μόνο μ’ ένα λουλούδι”

Ο Δημήτρης Σπανός μίλησε στα ερτζιανά της Πάτρας με αφορμή τον αγώνα του Σαββάτου του Άρη με την Παναχαϊκή.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Σπανός στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας:

Για το ξεκίνημα του Άρη και το προσεχές ματς με την Παναχαϊκή:

«Το θέμα για μένα είναι όχι πώς ξεκινάει η ομάδα, αλλά πώς τελειώνει. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκεί κρίνεται η άνοδος και το πρωτάθλημα ή ο στόχος που έχει θέσει κάθε ομάδα. Είναι πολύ καλό το ξεκίνημά μας, έχουμε κάνει το απόλυτο, έχουμε περάσει από δύσκολες έδρες, έχουμε κερδίσει δύο παιχνίδια στην έδρα μας καλά και άνετα και με καλές εμφανίσεις.

Είναι δεδομένο ότι είναι ντέρμπι αυτό του Σαββάτου. Παίζουν δύο ιστορικές ομάδες. Η Παναχαϊκή νεανική, άλλη φιλοσοφία, άλλο στυλ, άλλο ο Άρης. Ο Άρης αυτό έχει βασικό στόχο. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία. Νομίζω ότι παίζει μια ομάδα, η οποία θεωρητικά πάντα ήταν και θα είναι φαβορί λόγω του ονόματος και μία που έχει νεανικότητα, νιάτα, όρεξη και θέλει να δείξει πράγματα σε όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα».

Η πίεση θα είναι μεγαλύτερη στον Άρη;

«Ο Άρης έχει πίεση από την πρώτη ημέρα προετοιμασίας έως και την τελευταία. Τα παιδιά που είναι εδώ έχουν επιλεγεί από πάρα πολλούς ποδοσφαιριστές και βασικό μέλημά μας είναι να αντέξουν στην πίεση. Έχουν κάνει πρωταθλητισμό. Η πίεση σε αυτή την ομάδα και δη στους ποδοσφαιριστές δεν υπάρχει. Είναι επαγγελματίες και ξέρουν τι θα κάνουν».

Πού θα κριθεί το ματς;

«Έχει πολλές παραμέτρους. Σε ένα ματς Β’ Εθνικής παίζει ρόλο το πάθος, ποια ομάδα θέλει να κερδίσει περισσότερο. Και οι δύο έχουν και το έχουν δείξει. Η τακτική παίζει σημαντικό ρόλο, η καλή φυσική κατάσταση που έχουν και οι δύο ομάδες, η τεχνική ποιότητα των παικτών».

Για την καλή πορεία νεοφώτιστων ομάδων:

«Έχουν ένα πάρα πολύ καλό στοιχείο σε σχέση με το σημερινό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ανεβαίνουν από μία ερασιτεχνική κατηγορία, είναι απαλλαγμένες από χρέη, δεν υπάρχουν οι βαρύγδουπες μεταγραφές για να χρεωθεί η ομάδα. Έχουν όραμα, βλέπουν το κάτι παραπάνω και ίσως έχουν μεγαλύτερη διάθεση. Η Παναχαϊκή είναι κάτι άλλο, πρέπει να βρίσκεται αλλού όπως και ο Άρης. Το ξέρουν όλοι και αυτός είναι ο στόχος τους».

Αν μετά την ανατροπή στην Κρήτη ο Άρης πήρε μεγάλο προβάδισμα:

«Διαφωνώ κάθετα. Αν είναι φαβορί η κάθε ομάδα είναι θεωρητικό και ρητορικό. Τα φαβορί κρίνονται στο γήπεδο. Σε κάθε λεπτό θα παίζει. Ο πρωταθλητής βγαίνει μόνο από μεγάλη προσπάθεια και περνώντας από 40 κύματα. Δεν μπορείς να πάρεις πρωτάθλημα με ένα λουλούδι. Το ξέρουν όλοι. Η ομάδα αυτή αν δεν θεωρήσει όλα τα παιχνίδια ντέρμπι νομίζω θα αποτύχει. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

Βάσει της βαθμολογίας, ναι, είναι ντέρμπι. Είναι οι δύο πρώτες ομάδες. Αυτή που θα πάρει τη νίκη θα είναι καλύτερη από την άλλη, όμως δεν έγινε και κάτι, γιατί ακόμα έχεις ένα πρωτάθλημα μπροστά σου ολόκληρο».

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ομάδες που θα ξεχωρίσουν;

«Είναι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως και στη Super League. Είναι πολύ κακό να ξέρεις εκ των προτέρων ότι θα υπάρχουν δύο ομάδες που θα κάνουν τη διαφορά. Ίσως και να την κάνουν, όμως νομίζω ότι στο πέρασμα των αγωνιστικών οι ομάδες που από την αρχή ήταν ονόματα θα ξεχωρίσουν και θεωρώ θα γίνει πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Οι ομάδες που θα είναι ψηλά, αυτές που προσπαθούν να σωθούν και κάποιες που, σίγουρα, δεν θα είναι αδιάφορες, γιατί πέφτουν έξι ομάδες. Όλοι παλεύουν για κάτι».

Αν θα έχει πολύ κόσμο στο γήπεδο:

«Κόσμος στον Άρη είναι πάνω από 10.000. Δεν ξέρω αν θα είναι τόσοι, αλλά θα είναι μεγαλύτερη η προσέλευση έναντι άλλων παιχνιδιών. Όταν στο πρωτάθλημα βλέπεις ότι μία ομάδα μαζεύει 5-6.000 κόσμο και το γήπεδο ουσιαστικά είναι άδειο, είναι κάτι διαφορετικό και πρωτόγνωρο για την κατηγορία όταν υπάρχουν χωριά με 50 άτομα. Αυτές αξίζουν να είναι παραπάνω και ίσως να υπάρχει μια δυστυχία με ομάδες Super League. Τον θέλουμε κοντά μας, μας βοηθάει. Ξέρουν ότι η συγκεκριμένη ομάδα δίνει τα πάντα στο γήπεδο και θεωρώ ότι θα έχει πολύ κόσμο».

Για την προσέλευση κόσμου στα ματς Άρη, Παναχαϊκής και Δόξας Δράμας σε αντίθεση με τη μικρή προσέλευση σε αγώνες του Ατρόμητου:

«Έτσι είναι. Και μιλάμε για τη δεύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Στη Football League υπάρχουν πιο ιστορικές ομάδες από τη Super League. Μήπως πρέπει να αλλάξουν οι ρόλοι κάποια στιγμή. Θα πρέπει γι’ αυτό να προσπαθήσουμε εμείς και όχι να διαλύσουν κάποιοι άλλοι».

Αν η Παναχαϊκή έχει δυνατότητα να παλέψει ως το τέλος για την άνοδο:

«Όταν τα πράγματα σε μία ομάδα και σε μία πόλη σαν την Πάτρα πηγαίνουν εξαιρετικά από ό,τι μαθαίνω σε οργανωτικό επίπεδο, από εκεί ξεκινάνε όλα. Έχει νεανικό ρόστερ, παιδιά με όρεξη που τρέχουν. Η Β’ Εθνική μήπως θέλει αυτό παρά κάτι άλλο; Ο χρόνος θα την κάνει καλύτερη, πιο δυνατή. Έστω και αν δεν γίνει φέτος, θεωρώ ότι θα γίνει του χρόνου, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια. Μακάρι να πάει ως το τέλος και το εύχομαι ολόψυχα. Δεν χάνει και κάτι ιδιαίτερο αν δεν κάνει και τίποτα. Χτίζονται οι βάσεις για το μέλλον που θα είναι εξαιρετικές».

Για την αποχώρησή του από τον Παναιγιάλειο:

«Ακούγονται και λέγονται πάρα πολλά τα οποία θεωρώ ότι είναι κατευθυνόμενα. Ίσως πρέπει να υπάρξει μια δικαιολογία για τον τρόπο που έφυγα. Η αλήθεια, όμως είναι ότι από τον Παναιγιάλειο με έφυγαν και δεν έφυγαν. Αυτό είναι δεδομένο και να το θυμάσαι πάντα.

Όταν ξεκινήσαμε να χτίσουμε μια ομάδα, το κάναμε με σκοπό αν μπορέσει να βαδίσει στα πιο υψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας. Όταν έγινε το ραντεβού και αποχώρησα, όχι με δική μου απόφαση, αλλά της διοίκησης, την επόμενη μέρα είχα την πρόταση από τον κύριο Καρυπίδη και τον κύριο Μυροφορίδη για να έρθω στον Άρη.

Επειδή δεν γνωρίζετε τον Παύλο Μυροφορίδη, ποτέ δεν θα μιλούσε και δεν θα έκανε κρούση σε έναν προπονητή που ήταν σε ομάδα. Μπορεί η διαφορά μου να ήταν μία, μιάμιση ημέρα από τον Παναιγιάλειο στον Άρη, αλλά να είναι σίγουροι οι Αιγιώτες ότι από εκεί με έδιωξαν και μετά ήρθε ο Άρης. Αν υπήρχε πρόταση από τον Άρη πριν με απολύσουν, να είστε σίγουροι ότι θα πήγαινα στα ίσα και θα έλεγα στους διοικούντες την πραγματικότητα. Ότι υπάρχει πρόταση από μία μεγάλη ομάδα και θα ήθελα να πάω εκεί. Ποιο το πρόβλημα, λοιπόν, όταν οι άνθρωποι της διοίκησης ήταν, είναι και θα παραμείνουν φίλοι μου; Είναι καλοί άνθρωποι και πάνε μια χαρά την ομάδα.

Για ποιο λόγο να μπούμε σε ένα τέτοιο σενάριο που θίγει και εμένα σαν άνθρωπο και τη διοίκηση του Παναιγιαλείου; Αυτά τα κουτσομπολιά ξέρουμε από πού βγαίνουν, ποιος τα επινοεί και τα σχετικά. Θα πρέπει και η διοίκηση να βγει και να πει την πραγματικότητα. Όταν είχα πρόταση από τα Τρίκαλα τους το είπα αμέσως για να μη νιώσουν ότι μιλάω πίσω από την πλάτη τους. Δεν είναι ντροπή για έναν προπονητή να ψάχνει να βρει κάτι παραπάνω ή μία μεγαλύτερη ομάδα από εκεί που είναι ή μία μεγάλη ομάδα. Ο Άρης είναι μία τεράστια ομάδα, είναι μέσα στις καλύτερες στην Ελλάδα. Ποιος προπονητής δεν θα ήθελε να δουλέψει σε μία πάρα πολύ μεγάλη ομάδα;

Θα μου πείτε ότι εκεί υπάρχει το στοιχείο της πόλης μας, εκεί που γεννηθήκαμε και ζουν οι δικοί μας. Γιατί να μην πούμε την αλήθεια; Είναι μία και όλοι πρέπει να τη λέμε. Ας πει και η διοίκηση του Παναιγιαλείου την πραγματικότητα για να τελειώσει αυτό το κουτσομπολιό. Έχουμε και παιδιά, πάνε σχολείο, η οικογένειά μου είναι εκεί, δεν γίνεται να ακούν άνθρωποι δικοί μας πράγματα που είναι εκτός πραγματικότητας».

Για το ξεκίνημα του Παναιγιαλείου:

«Η ομάδα χτίστηκε από τη διοίκηση, από τον Σπύρο Μπαξεβάνο και τον κύριο Κουρμπανά. Είναι σίγουρα πιο ποιοτική από πέρυσι, αλλά και πιο άτυχη από πέρυσι. Πήραμε παιχνίδια που ίσως κάποια στιγμή δεν αξίζαμε να τα πάρουμε και φέτος χάνονται πόντοι γιατί δέχεται γκολ μετά το 85′. Έχει και λίγο δόση ατυχίας και τίποτε παραπάνω. Αν εκεί τα πράγματα είναι ήρεμα, αν συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ο Αντώνης Ρέλλας με χαμηλούς τόνους, ταπεινότητα και με τα πόδια πολύ στέρεα στο έδαφος, ο Παναιγιάλειος θα βρει τον δρόμο του.

Είναι σίγουρο ότι θα τον βρει. Έχει έναν καλό προπονητή, έναν προπονητή που ξέρει την κατάσταση που επικρατεί στο Αίγιο. Είναι δύσκολη η περιοχή μας και το ξέρουμε όλοι. Θα πάει εκεί που αξίζει να πάει».

Για τους φίλους που θα συναντήσει το Σάββατο:

«Είναι καλοδεχούμενοι. Καλό είναι να παίζουν δύο ιστορικές ομάδες και μακάρι να έρχονται πάντα φίλαθλοι από άλλες πόλεις. Θα είναι τιμή να έρθουν Πατρινοί στο γήπεδο. Είναι μεγάλη χαρά για μένα. Ο καλύτερος θα κερδίσει, αλλά η ζωή και το ποδόσφαιρο συνεχίζονται».

ΑΠΟΔΟΣΗ: FL News

To Top