ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Στην «αντεπίθεση» η FIBA: «Άδικο εμπόδιο στους παίκτες από την Euroleague»

Η FIBA πέρασε στην… αντεπίθεση λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του προγράμματος της Euroleague που δεν περιλαμβάνει «κενά» για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων.

Τα «παράθυρα» για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων αποτελούν αιτία… σύγκρουσης ανάμεσα σε FIBA και Euroleague. Η τελευταία ενημέρωσε πως στο πρόγραμμά της για τη νέα σεζόν δεν θα υπάρχουν κενά, στο διάστημα που θα διεξάγονται οι προκριματικοί αγώνες των Εθνικών ομάδων και αυτό θέτει εμπόδια στην παρουσία παικτών στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους.

Λίγες ώρες αργότερα, η FIBA πήρε θέση για αυτή την απόφαση της ECA τονίζοντας πως «ξεπερνά τις αρμοδιότητές της, βάζοντας άδικα εμπόδια στους παίκτες». Μάλιστα, στην ανακοίνωση, επισημαίνονται σημεία-κλειδιά που -κατά τη FIBA- θα έπρεπε να οδηγήσουν την Euroleague σε κάποια άλλη απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:

H FIBA είναι απογοητευμένη για το ότι η ECA ανακοίνωσε το καλεντάρι της Euroleague χωρίς να συμπεριλάβει τα “παράθυρα” για τις Εθνικές ομάδες τον Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Είχαμε λάβει διαβεβαίωση από την ECA -με επιστολή από τις 10 Νοεμβρίου 2016-  πως “οι κανόνες της ECA δεν αποτρέπουν ή περιορίζουν με κανένα τρόπο την παρουσία των παικτών στις Εθνικές ομάδες”.

Συνεπώς, η σημερινή απόφαση ξεκάθαρα ξεπερνά την αρμοδιότητα της σχετικά με το αν οι παίκτες θα αποφασίσουν για τους εαυτούς τους αν θα παίξουν ή όχι στις Εθνικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί την προοπτική σύγκρουσης ανάμεσα στις ομάδες, από τη μία πλευρά, και ανάμεσα σε παίκτες και ομοσπονδίες από την άλλη.

Το να εξαναγκάζεσαι να επιλέξεις αν θα εκπροσωπήσεις έναν σύλλογο ή μία χώρα θέτει ένα άδικο και παράλογο εμπόδιο στους παίκτες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο για το σύλλογο που αγωνίζονται όσο και για την Εθνική τους ομάδα.

Η FIBA επιθυμεί να υπογραμμίσει κύρια σημεία που οδήγησαν σε μία κατάτασταση, την οποία η ECA θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφύγει:

-Το νέο καλεντάρι της FIBA εγκρίθηκε ομόφωνα από τις ομοσπονδίες των χωρών το 2014, μειώνοντας τον “φόρτο” των παικτών κατά ένα ποσοστό 26% με την κατάργησε μίας διεθνούς διοργάνωσης ανά 4 χρόνια.

-Οι ακριβείς ημερομηνίες των “παραθύρων” ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2015, περισσότερα από δύο χρόνια πριν τη σύγχυση.

-Το καλεντάρι έγινε αποδεκτό από όλη την οικογένεια της FIBA, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, μέσω της ULEB (Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών).

-H ECA αποφάσισε να αλλάξει το format της Euroleague και να αυξήσει τον αριθμό αγώνων από 31 σε 37 τον Ιούλιο του 2016, εισάγοντας “διπλές αγωνιστικές” σε πέντε εβδομάδες της σεζόν.

-H FIBA έθεσε σε ισχύ το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα παγκοσμίως στο μπάσκετ, για να προστατεύσει τους παίκτες και τα συμβόλαιά τους.

-Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ότι το νέο καλεντάρι του FIBA δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα σε FIBA Europe και Euroleague, η οποία πάντως τερματίστηκε το 2015.

-H ECA απέσυρε την ιδέα να ξεκινήσει η Euroleague μία εβδομάδα νωρίτερα τον Οκτώβρη του 2017 και να εισάγει μόνο μία ακόμη “διπλή αγωνιστική”, ώστε να βοηθήσει τους αγώνες των Εθνικών ομάδων.

Η παγκόσμια οικογένεια του μπάσκετ παραμένει ενωμένη πίσω από το νέο καλεντάρι που συμπεριλαμβάνει 140 Εθνικές ομάδες με όνειρο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το καλεντάρι διαμορφώθηκε έπειτα από μία παγκόσμια, διαδικασίας συνεννόησης και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος με τη “γοητεία” πως οι Εθνικές ομάδες θα παίζουν στην έδρα τους και εξασφαλίζοντας την παραγωγή μίας νέας και ταλαντούχου γενιάς στα επόμενα χρόνια.

To Top