Στην Βουλή το… φλερτ διαπλοκής ΕΡΤ-χαλίφη! “Ελληνική ομάδα θα κοστίσει στην ΕΡΤ όσο 8 Champions League”

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός με ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά θέτει το θέμα της πιθανής απόκτησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την ΕΡΤ μεγάλης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας σε υπέρογκη τιμή. Πρόκειται για το… φλερτ διαπλοκής ΕΡΤ-χαλίφη που πάει να τινάξει την… μπάνκα στον αέρα! Ωμά και κυνικά.

Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Με ερώτησή του στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός φέρνει το θέμα στη Βουλή ζητώντας να πληροφορηθεί γιατί εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει, μέσω της ΕΡΤ τηλεοπτικά δικαιώματα μεγάλης ΠΑΕ σε τιμή οκτώ φορές μεγαλύτερη από το κόστος μετάδοσης των αγώνων του Champions League ενώ γνωρίζει ότι θα υποστεί οικονομική ζημία, αν προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ μετακυλώντας το βάρος στους πολίτες, ποιο είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένοι – αν είναι – να πληρώσουν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για το ίδιο προϊόν, αν υπήρξαν οι προβλεπόμενες νομικές εισηγήσεις για την κάλυψη των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου που επέφεραν οικονομική ζημία 27 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ, αν υπάρχουν οι αντίστοιχες για την αγορά των δικαιωμάτων της μεγάλης ΠΑΕ και ζητά να κατατεθούν τα απολογιστικά στοιχεία διαφημιστικών εσόδων από την εκμετάλλευση των 105 αγώνων που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, τι ποσό τελικά πληρώθηκε και, αν υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο συμβάσεις

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Ερώτηση με ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Θέμα: «Έμμεσες επιδοτήσεις ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών από την ΕΡΤ;»

Σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ και ενδεχόμενου πελατειασμού εγείρονται από την διαφαινόμενη προοπτική έμμεσης επιδότησης μεγάλης ΠΑΕ της SuperLeague με τη μορφή συμβολαίου δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρα ενημερωτικών ιστοσελίδων, υπάρχει πρόταση μεγάλης ΠΑΕ προς την ΕΡΤ με την οποία ζητάει από τη δημόσια τηλεόραση 30εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων της για τα επόμενα τρία χρόνια, με τα 25,5εκατ. ευρώ να λαμβάνει η ΠΑΕ, ενώ τα υπόλοιπα να διατίθενται σε λοιπούς φορείς (Αστυνομία, SuperLeague, κλπ). Δεδομένου ότι οι εντός έδρας αγώνες κάθε ομάδας της SuperLeague είναι δέκα τρεις (13) ανά σεζόν, το ανά μετάδοση κόστος είναι 769 χιλιάδες ευρώ, πλέον περίπου 25 χιλιάδες ευρώ κόστος παραγωγής, δηλαδή περισσότερο από 790 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα! Το κόστος αυτό είναι αστρονομικό. Την τελευταία περίοδο που η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα εκπομπής ChampionsLeague (2017-18) το ανά μεταδιδόμενο αγώνα κόστος ήταν περίπου 235 χιλιάδες ευρώ.

Το οικονομικό βάρος για την ΕΡΤ θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό και αδυνατεί να το καλύψει. Αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση κατά 68 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε από την ΚΥΑ της κυβέρνησης για τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, ανώτατο στέλεχος της διοίκησής της φέρεται ήδη να έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός ο οποίος κατά νόμον κατετέθη στην εποπτεύουσα υπηρεσία τον Οκτώβριο 2018, έχει ήδη αναπροσαρμοσθεί τον Φεβρουάριο 2019.
Το κόστος όμως, των νέων συμβολαίων θα καλυφθεί είτε μέσω αύξησης του ανταποδοτικού τέλουςεπιβαρύνοντας τους φορολογουμένους είτε εις βάρος του προσφερομένου προγράμματος.

Μόλις τον Αύγουστο του 2018, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε επτά ομάδες της SuperLeague έναντι 17 εκατ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το υπέρογκο τίμημα. Πέραν των δικαιωμάτων εκπομπής, η ΕΡΤ επωμίσθηκε πρόσθετο κόστος με καταβολή προς τη διοργανώτρια SuperLeague και για την παραγωγή των εκπομπών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για την εταιρεία κατά τη σεζόν 2018-19 σε 28 εκατ. ευρώή 267 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της SuperLeague τη σεζόν 2018-19 μόλις που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ζημία της από τις μεταδόσεις SuperLeague ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2018-19.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ το ChampionsLeague μέχρι πέρυσι κόστιζε 3.3 εκατ. ευρώ το χρόνο,τώρα η κυβέρνηση συζητάει να πληρώσει σε μία ΠΑΕ 25,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, συν το πρόσθετο κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που καταβάλλεται σε εργολαβίες. Αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει, διότι η ΕΡΤ δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό που κοστίζει περίπου όσο και οι εργολαβίες ενός έτους και ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες μεταδόσεις, κάνοντας έτσι απόσβεση του κόστους του εντός ενός έτους. Το κόστος της ενδεχόμενης νέας συμφωνίας προστίθεται στο προϋπολογιζόμενο κόστος μετάδοσης από την συμφωνία του Αυγούστου 2018, ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ – πλέον το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων των νεοσύστατων κατηγοριών SuperLeague 2 και FootballLeague, εκτιμωμένων σε 20εκατ. ευρώ.

Οι εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας προβλέπουν εισηγήσεις από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας ή ειδικώς απασχολούμενους συμβούλους. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε τον Αύγουστο 2018, ούτε τώρα κατατέθηκαν εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, του Διευθυντή Εκμετάλλευσης, του Προϊσταμένου του Αθλητικού Τμήματος, του Γενικού Διευθυντή Προγράμματος, του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι:τα έσοδα από την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων δεν δικαιολογούν την υπογραφή πλουσιοπάροχων συμβολαίων τηλεοπτικής κάλυψης υπέρ συγκεκριμένων ΠΑΕ και εις βάρος όλων των πολιτών.
Δεδομένου ότι: βάσει των στοιχείων εκμετάλλευσης των 105 αγώνων που ήδη γνωρίζουμε η ενδεχόμενη νέα σύμβαση θα είναι μετά βεβαιότητος ζημιογόνος.
Δεδομένου ότι: τέτοιου είδους πρακτικές ενδεχομένως εγείρουν και νομικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση του Δημοσίου υπέρ ανώνυμης εταιρείας,
Δεδομένου ότι: ολοκληρώθηκε η μετάδοση ενός ολόκληρου πρωταθλήματος χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις ομάδες, ενώ ξοδεύτηκαν προϋπολογισμένα 28 εκατ. ευρώμε προσύμφωνα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αληθεύει ότι ανώτατο στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΤ έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού;Υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και αν ναι, ποιο το ποσό της αύξησης και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα; Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι πολίτες στους οποίους θα μετακυληθεί το κόστος μέσω των λογαριασμών ρεύματος ή και να αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω οι επενδύσεις τεχνολογίας και προγράμματος;
Ποιοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί πέραν της ΕΡΤ έχουν ενδιαφερθεί για την κάλυψη των αγώνων της SuperLeague και ποιο εκτιμάται πως είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν;
Γιατί η ΕΡΤ συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφέρει το ποσό που της ζητείται από μεγάλη ΠΑΕ ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί εκ νέου σοβαρή οικονομική ζημία αν υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο;
Δοθεισών των επί μέρους προβλέψεων των προσυμφώνων (πληρωμή του ποσού 2018-19 και τα επόμενα δύο έτη στις υποβιβαζόμενες ομάδες), συμφωνούν οι υπουργοί με την εκτίμηση ότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός και στις χαμηλότερες κατηγορίες; Επιπροσθέτως, η ΕΡΤ πληρώνει ξανά για τα δικαιώματα εκπομπής αγώνων ομάδων, τα οποία έχει ήδη αγοράσει με τις συμφωνίες με SL2 και FootballLeague.
Δεδομένου πως έχει αποδειχθεί πως το κόστος της συμφωνίας για την ΕΡΤ είναι 20 φορές υψηλότερο από το όφελος, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, χωρίς εσωτερικές εισηγήσεις αλλά με εντολή υπουργού, εμφανίζεται να χρηματοδοτεί ανώνυμες εταιρείες. Με βάση ποια νομική εισήγηση έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις; Υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ;
Να κατατεθούν τα απολογιστικά στοιχεία διαφημιστικών εσόδων από την εκμετάλλευση των 105 αγώνων που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, τι ποσό τελικά πληρώθηκε, αν υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο συμβάσεις και αν υπήρξαν οι σχετικές εισηγήσεις.

To Top