Στην «κατάψυξη» η χώρα με πολικές θερμοκρασίες

Oλοκληρώνεται τις επόμενες ώρες το κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα με βασικά χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο. Στην τελευταία του φάση το κύμα της κακοκαιρίας χτύπησε με ιδιαίτερη ένταση περιοχές της Πελοποννήσου ενώ χιόνι έπεσε τις πρωινές ώρες και στην Αττική δίχως να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Στην τελική του φάση έχει μπει το χαμηλό βαρομετρικό που πλήττει τις τελευταίες 48ωρες την χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Πελοπόννησος. Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στην Κορίνθια, την Αργολίδα και την Αρκαδία ενώ χιόνι πέφτει  και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό ενώ συνέχεις είναι και οι ρίψεις αλατιού για την αποφυγή παγετού.

Στα ορεινά της Κορίνθιας το χιόνι είναι πολύ ενώ η κίνηση στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με δυσκολία.

Στην Αττική από τις πρώτες πρωινές  χιονίζει στα βόρεια προάστια χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα.

Στην κατάψυξη έχει μπει η βόρεια Ελλάδα με ιδιαίτερα  χαμηλές θερμοκρασίες κυρίως στην Δυτική Μακεδονία. Ο υδράργυρος στην Φλώρινα έπεσε στους  -16 βαθμούς κελσίου στους -15 στην Πτολεμαΐδα και στους -14 στην Καστοριά ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Μεσοβουνο της Κοζάνης με το θερμόμετρο να δείχνει -19 βαθμούς κελσίου.

Ο παγετός έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όπου η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στην Θεσσαλονίκη το χιόνι έχει σκεπάσει τα ορεινά του νομού ενώ πολλά σχολεία δεν λειτουργήσαν λόγο του παγετού.

Στην χαλάστρα της Θεσσαλονίκης κανονικά λειτουργήσαν  το σχολείο της περιοχής, με τους μαθητές να είναι εφοδιασμένοι με κουβέρτες για να αντιμετωπίσουν το κρύο καθώς το μάθημα γίνεται με ανοιχτά παράθυρα λόγω κορωνοϊού.

Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ενώ υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες των περιοχών όπου εξελίσσεται το φαινόμενο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

To Top