Στην… πρίζα το Μαξίμου -Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία- Επί τάπητος και η διακοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου

Σήμερα, Τρίτη, από τις 09:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας. 

Επί τάπητος θα τεθεί και το σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο από τον αγωγό Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ήδη, στην ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, εξετάζεται το ενδεχομένο η χώρα να εισάγει φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ έσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα εφοδιασμού.

Η ΔΕΠΑ αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα σενάρια, σε συνεργασία με ΡΑΕ και υπουργείο Ενέργειας ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή ενέργειας από τα θερμικά εργοστάσια ηλεκτρισμού φυσικού αερίου και η συνέχιση παροχής αερίου σε βιοτεχνίες και νοικοκυριά.

Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο «κλειδώματος» της τιμής, βάση των σεναρίων που βρίσκονται στον κώδικα για την έκτακτη ανάγκη.

To Top