Στη δυτική Θεσσαλονίκη τα εντονότερα προβλήματα από την αιθαλομίχλη

Στις περιοχές της Δυτκής Θεσσαλονίκης, από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό, είναι εντονότερο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης,που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και της αυξημένης χρήσης εστιών θέρμανσης, όπως οι θερμάστρες και τα τζάκια.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, τα ποσοστά των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κατά μέσο όρο, έφτασαν τα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περιοχές της οδού Λαγκαδά και του Ευόσμου – Κορδελιού, τα 135 στο Επταπύργιο, τα 110 στις περιοχές Μαρτίου και Τούμπας και τα 90 στην οδό Εγνατία.

Προς στιγμήν, μάλιστα, η τιμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατέγραψε ο σταθμός της οδού Λαγκαδά, “άγγιξε” τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.«Λαμβάνουμε υπόψη τον μέσο όρο των τιμών από κάθε σταθμό» διευκρινίζει ο κ. Τσαμασλής και σημειώνει ότι «το φαινόμενο είναι έντονο αυτές τις μέρες καθώς υπάρχει χαμηλή νέφωση και τα αιωρούμενα σωματίδια εγκλωβίζονται εύκολα στον αέρα.

Παράλληλα, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους για πολλές μέρες και διατηρούσαν τη θέρμανση σε υψηλά επίπεδα».

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αντιπεριφέρειας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ισχύει για τέσσερις ημέρες (μέχρι αύριο ) ωστόσο το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου παρέχεται για τις διπλάσιες μέρες της απόφασης, δηλαδή για οκτώ συνολικά μέρες.

Αύριο θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί είτε η συνέχιση της ισχύος των μέτρων είτε η αναστολή της.

To Top