ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις δέκα κορυφαίες στιγμές των Euro το γκολ του Χαριστέα στον τελικό

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της φετινής διοργάνωσης (Παρασκευή, 10 του μηνός) η UEFA «θυμάται» τα καλύτερα των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και συγκαταλέγει τον ελληνικό θρίαμβο του 2004 στις ιστορικότερες στιγμές – Τι λένε οι πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στις σπουδαιότερες στιγμές των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων πραγματοποιεί η UEFA μέσα από την ιστοσελίδα της, με αφορμή την επικείμενη έναρξη της φετινής διοργάνωσης, την Παρασκευή 10 του μηνός.

Η Ελλάδα μπορεί να μην τα κατάφερε να βρεθεί φέτος στα γήπεδα της Γαλλίας, καθώς η Εθνική μας ομάδα έμεινε εκτός νυμφώνος, ωστόσο η κατάκτηση του Euro 2004 από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει γραφτεί με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έτσι, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική λίστα της UEFA με τις δέκα κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, την κατάκτηση της διοργάνωσης του 2004 από την Εθνική Ελλάδας «εκπροσωπεί» στην κορυφαία δεκάδα το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στον τελικό, που «ταπείνωσε» τους υπερόπτες -παρά το… κάζο της πρεμιέρας- Πορτογάλους για δεύτερη φορά στην ίδια διοργάνωση και χάρισε στην ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ το βαρύτιμο τρόπαιο, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις παγκοσμίως, σε οποιοδήποτε σπορ.

Ήταν λοιπόν η 4η Ιουλίου του 2004, όταν ο Άγγελος Χαριστέας χάριζε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Εθνική, με κείνη την κεφαλιά στο 57ο λεπτό από το κόρνερ του -επίσης, Άγγελου- Μπασινά, προλαβαίνοντας την έξοδο του Πορτογάλου τερματοφύλακα, Ρικάρντο. Η UEFA ζήτησε από τον Έλληνα σκόρερ να θυμηθεί τις στιγμές εκείνες και ο παλαίμαχος στράικερ θυμήθηκε: «Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω δει το συγκεκριμένο γκολ αρκετές φορές κατά τύχη στην τηλεόραση. Όταν το ξαναφέρνω στο μυαλό μου, θυμάμαι ότι ήμουν μόνος μέσα στην περιοχή, χωρίς αντιπάλους κοντά μου. Σκέφτομαι αυτό το γκολ αρκετά, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Μου δίνει ώθηση και με βοηθάει ψυχολογικά. Ακόμα και σε 50 χρόνια από τώρα, όλοι θα θυμούνται ότι έβαλα ένα γκολ, το οποίο έκανε την Ελλάδα πρωταθλήτρια της Ευρώπης. Γράψαμε ιστορία».

Για το γκολ μίλησε και ο πιο… αγαπητός Γερμανός στην Ελλάδα, ο «αρχιτέκτονας» του θριάμβου, Ότο Ρεχάγκελ: «Ο Χάρι δεν έπαιζε αρκετά στη Βέρντερ Βρέμης. Έπρεπε να του μιλήσω, να τον ενθαρρύνω και να τον πείσω ότι είναι ικανός να πετύχει σπουδαία πράγματα. Πάντα πίστευα σε αυτόν και απέδειξε ότι είχα δίκιο. Έγινε ο σταρ του τουρνουά».

Για το γκολ του Χαριστέα μίλησε και ο Τραϊανός Δέλλας, ο άνθρωπος, δηλαδή, που είχε επίσης με κεφαλιά οδηγήσει την Ελλάδα στην αλήστου μνήμης νίκη επί της Τσεχίας στον ημιτελικό: «Όταν σκόραρε ο Άγγελος, θυμάμαι ότι είπα πως αυτό είναι! Δεν γίνεται να χάσουμε το κύπελλο».

Από την πλευρά των ηττημένων μίλησε ο… καθ’ ύλην αρμόδιος, ήτοι ο παθών, Ρικάρντο: «Προσπαθήσαμε σκληρά για να πάρουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορούσαμε να περάσουμε το ελληνικό τείχος. Ήταν δυνατοί αμυντικά και έψαχναν μία στημένη φάση στο δικό μας μισό. Δυστυχώς για εμάς αυτό συνέβη και σκόραραν».

Η UEFA ξεχωρίζει μάλιστα και τους τίτλους από τα δημοσιεύματα δύο εφημερίδων εκείνης της εποχής, για να περιγράψει το γκολ:

– «Μελωδία Αγγέλων: Κόρνερ από τον Άγγελο Μπασινά, κεφαλιά από τον Άγγελο Χαριστέα» έγραφε η ελληνική Goal News, ενώ

– η ισπανική El Pais σχολίαζε: «Όλοι στην άμυνα της Πορτογαλίας έμειναν… αγάλματα, όταν ο Χαριστέας σηκώθηκε για την κεφαλιά. Μια δυνατή κεφαλιά, ένα γκολ, η νίκη».

Πηγή: protothema.gr

To Top