Στις κάλπες οι Έλληνες για δημάρχους και περιφερειάρχες – O πλήρης οδηγός

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το πρωί η εκλογική διαδικασία για τον πρώτο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, στις οποίες οι Έλληνες καλούνται να αναδείξουν περιφερειάρχες και δημάρχους, αλλά και αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η δύναμη του εκλογικού σώματος ανέρχεται σε 9.871.733, εκ των οποίων 4.779.471 άνδρες και 5.092.262 γυναίκες, ενώ 108.691 άτομα θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00.

Να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε η Singular Logic, «ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος╗ για τις 13 Περιφέρειες και τους δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης θα δώσει μετά τις 10.30 και έως τις 11.00 το βράδυ, από το 20% των εκλογικών τμημάτων: από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 4.900 εκλογικών τμημάτων θα λάβει αντίστοιχα sms, από τα οποία θα προκύψει η πρόβλεψη. Τα τηλεοπτικά κανάλια της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν κοινό exit poll μόνο για τον δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής, κάτι που σημαίνει ότι για τις δύο αυτές εκλογικές μάχες θα έχουμε ήδη από τις 7 το απόγευμα μία πρώτη εικόνα, ενώ για τις υπόλοιπες περιφέρειες και δήμους, η πρώτη εικόνα θα αρχίσει να σχηματίζεται γύρω στις 8:30 το βράδυ.
Πού ψηφίζει η πολιτική ηγεσία

Στα Γιάννενα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ψήφισε στις 9:40 στην Πύλο, ενώ λίγο μετά τις 10 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Κυψέλη, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη Νέα Ιωνία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στο 41ο & 42-ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών και ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Στ. Θεοδωράκης θα ψηφίσει στο Χαϊδάρι. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε ήδη στο δημοτικό σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο στη Θεσσαλονίκη, από όπου αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ο Σταύρος Καλαφάτης στο 23-ο Λύκειο και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης. O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Ιωαννίδης ψήφισε στις 9:30 στο 87ο Δημοτικό Σχολείο και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου στο 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευόσμου.

Η Voria.gr, όπως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, δίνει δυναμικό «παρών» στην εκλογική αναμέτρηση των σημερινών αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή 18 Μαΐου με απευθείας, διαρκή μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Μέσω του διαδραστικού χάρτη θα μπορείτε να παρακολουθείτε σε ζωντανό χρόνο τη ροή των αποτελεσμάτων σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Ακόμη, μέσω της εφαρμογής μπορείτε να συγκρίνετε τα αποτελέσματα από τις εκλογές του 2010 και να εξάγετε κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τις αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, τους νικητές και τους χαμένους της φετινής κάλπης.

Αναλυτικά, για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σημερινή διπλή εκλογική μάχη πατήστε εδώ

Πηγή: voria.gr

To Top