ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Στον… αέρα η εφαρμογή της ντροπολογίας! Πρόβλημα αν γίνει καταγγελία σε UEFA-FIFA για την ωμή πολιτική παρέμβαση!

Όλα σε μια κλωστή! Πρόβλημα αν γίνει καταγγελία σε UEFA-FIFA για την ωμή πολιτική παρέμβαση! Η Κυβερνητική απόφαση να περάσει συγκεκριμένη τροπολογία για αλλαγή των ποινών στην υπόθεση “ΠΑΟΚ – Ξάνθη” προκαλεί νέα σειρά προβλημάτων που αγγίζουν τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και το αυτοδιοίκητο!

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Όπως αναφέρει το gazzetta.gr:

“Μπορεί η Κυβέρνηση να πέρασε την τροπολογία για την αλλαγή των ποινών στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας όμως προκύπτει σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ που ψηφίστηκε το 2019. Έναν πειθαρχικό κώδικα που συνεχίζει να προβλέπει υποβιβασμό για “βαρείες παραβάσεις”, όπως αυτές διαπιστώθηκε ότι τελέστηκαν (από την ΕΕΑ) από ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Προφανώς εντός των επόμενων ημερών θα προκύψουν και διαδικασίες για να τροποποιηθεί το επίμαχο παράρτημα Α του Π.Κ. της ελληνικής Ομοσπονδίας, όμως αυτήν την στιγμή και τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί η αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα από την ίδια την ΕΠΟ υπάρχει δεδομένα πρόβλημα.

Πρώτον (παρότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που αυτό συνέβη) κανένας κανονισμός δεν επιτρέπεται να αλλάζει μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Δεύτερον, σύμφωνα με στελέχη της ΕΠΟ κανένας κανονισμός δεν μπορεί να τροποποιείται με κυβερνητική παρέμβαση. Πηγές κοντά στην Ομοσπονδία μάλιστα έκαναν λόγο για “ωμή πολιτική παρέμβαση”, που ακουμπά θέματα του ποδοσφαίρου. Τρίτον, υπάρχει το αυτοδιοίκητο το οποίο το αγγίζει αυτή η υπόθεση και επηρεάζεται, ειδικά δε εάν γίνουν σχετικές καταγγελίες σε UEFA και FIFA. Κοινώς, προκύπτει ένα ακόμα μεγάλο θέμα που βγαίνει μετά από τους συγκεκριμένους χειρισμούς της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού και μένει να φανεί η συνέχεια. Μία συνέχεια, η οποία είναι… άγνωστη ακόμα και σε έμπειρα στελέχη της Ομοσπονδίας, όχι μόνο λόγω της μεγάλης βαρύτητας του ζητήματος αλλά και διότι για πρώτη φορά αλλάζει με κυβερνητική απόφαση ένας τόσο σημαντικός κανονισμός για ένα τόσο σπουδαίο θέμα, όπως η πολυϊδιοκτησία”.

Την ίδια ώρα το sport24.gr αναφέρει:

ε παρόντες μόνο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία Αυγενάκη υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 156 υπέρ και 90 κατά. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κινδυνεύουν πλέον μόνο με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών και όχι με υποβιβασμό, όπως επίσης και όσες ομάδες εμπίπτουν στο εξής σε περιπτώσεις αδικημάτων, όπως αυτές που διαπιστώθηκαν από την ΕΕΑ στην προκειμένη περίπτωση.

Πάμε τώρα και στην ουσία της υπόθεσης, διότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η τροπολογία μπορεί να εφαρμοστεί, διότι υπάρχουν κάμποσα αναπάντητα ερωτήματα και… κενά που πρέπει να καλυφθούν, αλλιώς όλα όσα συζητιούνται το τελευταίο 24ωρο, δεν θα έχουν κανένα νόημα και θα έχει γίνει απλά μια τρύπα στο νερό.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης δεν είναι καθόλου σίγουρο στην παρούσα φάση ότι θα έχει τις ευλογίες των UEFA-FIFA, ενώ υπάρχει και μέγα ζήτημα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ. Επομένως, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες οι επόμενες ημέρες, διότι η Βουλή υπερψήφισε κάτι, χωρίς να έχει πάρει τις εγγυήσεις ότι μπορεί να βρει άμεση εφαρμογή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κατ’ αρχάς, παραμένει άγνωστο αν έχουν ενημερωθεί οι διεθνείς συνομοσπονδίες για τις αλλαγές που έχουν υπάρξει και αν FIFA-UEFA έχουν ανάψει το “πράσινος φως” για να αλλάξει ο Π.Κ. της ΕΠΟ μεσούσης της σεζόν, κάτι που καταστατικά δεν προβλέπεται. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας της Ομοσπονδίας, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την επόμενη σεζόν, εκτός αν δώσουν εντολή οι ξένοι.

Το τοπίο παραμένει νεφελώδες και κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση για το αν οι αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας γνωρίζουν επακριβώς το τι αποφασίστηκε στο Κοινοβούλιο. Αν δεν δώσουν το “ok”, ο Π.Κ. της ΕΠΟ δεν μπορεί να αλλάξει, άρα θα παραμένει σε ισχύ ότι για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας ισχύει η ποινή του υποβιβασμού. Μύλος η υπόθεση και αντιλαμβάνονται άπαντες τι ντόμινο εξελίξεων δημιουργεί.

Εντούτοις, δεν είναι μονάχα αυτό το κώλυμα. Η τροπολογία αναφέρει πως για περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας θα ισχύει η ποινή αφαίρεσης βαθμών και προστίμου. Αν οι ΠΑΟΚ και Ξάνθη καταδικαστούν, αυτό σημαίνει ότι θα τους αφαιρεθούν βαθμοί, αλλά θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. Πρόκειται δηλαδή για ένα αδίκημα κατ’ εξακολούθηση, αφού δεν θα έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας ως προς το κομμάτι της ιδιοκτησίας. Πώς η FIFA και UEFA θα αφήσουν την ΕΠΟ να αλλάξει το καταστατικό της, όταν η ίδια ρητά απαγορεύει στο δικό της να αγωνίζονται δυο ομάδες που έχουν κοινή ιδιοκτησία; Έχει προβλεφθεί πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο θέμα;

Εν ολίγοις, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, διότι το σίριαλ θα έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. Υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και το τοπίο παραμένει θολό, διότι δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα ούτε η ΕΠΟ, ούτε υπάρχει κάποια αντίδραση από τους ξένους αξιωματούχους…

Πιο κάτω δείτε αναλυτικά το τι υπογραμμίζει το συγκεκριμένο παράρτημα και στην Gallery δείτε τις φωτογραφίες:
Παράρτημα Α
Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού / Πόρισμα Ελέγχου / Ποινές
“1. Σε περίπτωση μη χορήγησης ή ανάκλησης του πιστοποιητικού «τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο», της παρ. 3 του άρθρου 77Α του ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εκδίδεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), η τελευταία εκδίδει πόρισμα ελέγχου πλήρως αιτιολογημένο και το διαβιβάζει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Η Ε.Π.Ο. στην συνέχεια το διαβιβάζει στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της Διοργανώτριας Ένωσης, η οποία με βάση το ως άνω πόρισμα, το οποίο ελέγχεται ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα στην ανοιγόμενη ενώπιόν της πειθαρχική δίκη, επιβάλει στην υπαίτια ΠΑΕ τις παρακάτω ποινές:
α) Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως βαρεία, με ποινή υποβιβασμού από μια κατηγορία έως και την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα
Ως βαρεία χαρακτηρίζεται κάθε παράβαση που αφορά την προέλευση των πόρων των μετόχων και των εταιρειών, που συνεισφέρουν για τη δραστηριότητα των Π.Α.Ε., καθώς και κάθε παράβαση, που αφορά στη νομιμότητα της διοίκησης και του μετοχολογίου των Π.Α.Ε.
Στην περίπτωση κατά την οποία στη διοίκηση ή στο μετοχολόγιο Π.Α.Ε. μετέχουν πρόσωπα, που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για την τέλεση κακουργήματος ή εγκλήματος doping ή έχουν καταδικαστεί για έγκλημα βίας σε αθλητικούς χώρους ή δωροδοκίας ή άλλο έγκλημα σχετιζόμενο με την προσυνεννόηση αποτελέσματος αγώνα σε ποινή ανώτερη του ενός (1) έτους φυλάκισης, επιβάλλεται υποχρεωτικά η ποινή αποκλεισμού της Π.Α.Ε., στην οποία μετέχουν, από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα
β) Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το  πόρισμα  ελέγχου ως  σοβαρή,  με  ποινή αφαίρεσης δέκα (10) βαθμών έως τον υποβιβασμό κατά μία κατηγορία
Ως σοβαρή χαρακτηρίζεται κάθε παράβαση που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για ποσά άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
γ) Εάν η παράβαση χαρακτηρίζεται από το πόρισμα ελέγχου ως απλή, με ποινή αφαίρεσης ενός (1) έως δέκα (10) βαθμών
Ως απλή χαρακτηρίζεται κάθε παράβαση που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για ποσά κάτω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
δ) Σε κάθε άλλη περίπτωση, που το πόρισμα ελέγχου διαπιστώνει παράβαση  κανόνα που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, επιβάλλεται χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
ε) Σε περίπτωση μη κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, κατά τους ορισμούς του ν. 2725/1999, που αναφέρεται στο πόρισμα ελέγχου, επιβάλλεται χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
2. Η Πειθαρχική Επιτροπή μπορεί να μειώσει την ποινή μέχρι το κατώτατο όριο που προβλέπεται κατά τα ως άνω για τις περιπτώσεις α και β ή να επιβάλλει χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για την περίπτωση γ’ αν η Π.Α.Ε. επανορθώσει την παράβαση εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοση του πορίσματος ελέγχου και τούτο ρητώς αναφέρεται σε νέο πόρισμα.
3. Αν συντρέχει περίπτωση υποτροπής η Πειθαρχική Επιτροπή επαυξάνει την ποινή μέχρι το ανώτατο όριο που προβλέπεται κατά τα ως άνω.
Υποτροπή υπάρχει όταν η ίδια παράβαση, που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, τελείται περισσότερες από μια φορές σε χρονικό διάστημα τριών ετών από την τέλεση της πρώτης.
4. Οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Επιτροπών της παραγράφου 1 προσβάλλονται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
5. Οι παρούσες ποινές, που επιβάλλονται με βάση το πόρισμα ελέγχου, είναι ανεξάρτητες από τις λοιπές πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλονται από διατάξεις των κανονισμών της Ε.Π.Ο., οι οποίες ισχύουν αυτόνομα.
Το παρόν Παράρτημα Α εγκρίθηκε στη No 45 συνεδρίαση της 13/08/2019 της Ε.Ε.Θ. της Ε.Π.Ο.”.
To Top