Στους 188 οι κατηγορούμενοι των «στημένων» αγώνων

Τους 188 έχουν φτάσει οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο σχεδόν χρόνια, τον Ιούνιο του 2011, με 83 κατηγορούμενους.

Οι επιπλέον 105 κατηγορούμενοι προέκυψαν από τις χρονοβόρες ανακρίσεις που διεξάγουν οι δύο ειδικοί εφέτες ανακριτές, οι οποίες καθώς φαίνεται αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, αλλά η υπόθεση δεν πρόκειται να φτάσει στο ακροατήριο -για όσους φτάσει- πριν από τις αρχές του 2014.

Οι 188 συνολικά κατηγορούμενοι, βεβαίως, είναι παρά πολλοί για μία υπόθεση, κάτι που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή μιας δίκης και εκείνο που φαντάζει πλέον ως το πιο πιθανό είναι να σπάσει η υπόθεση σε πολλές και ως εκ τούτου να να διεξαχθούν και πολλές δίκες, με πιο πιθανή εξέλιξη τον διαχωρισμό των πλημμελημάτων από τα κακουργήματα. Αυτό θα γίνει και για έναν επιπλέον που έχει να κάνει με τους χρόνους παραγραφών που είναι διαφορετικοί και πολύ πιο σύντομοι στις περιπτώσεις των πλημμελημάτων από τις περιπτώσεις των κακουργημάτων.

Δύο ανακριτές

Επειδή, μάλιστα, η υπόθεση έχει αργήσει χαρακτηριστικά για να ολοκληρωθεί στο στάδιο της ανάκρισης, του τακτικού εφέτης ανακριτή κ. Καλόφωνου που την έχει αναλάβει συνδράμει και ο αναπληρωτής του κ. Αυγέρης, ο οποίος έχει αναλάβει μέρος της ανάκρισης. Αυτό γίνεται προκειμένου οι δύο εφέτες να ολοκληρώσουν και να συντάξουν εντός του Ιουνίου το πόρισμά τους, το οποίο θα αποστείλουν στον εισαγγελέα και στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για το Συμβούλιο Εφετών που θα εκδώσει τα απαλλακτικά και παραπεμπτικά βουλεύματα, καθώς όπως φαίνεται από την πορεία των ερευνών πολλοί είναι αυτοί που θα απαλλαγούν και ακόμη περισσότεροι αυτοί των οποίων έχουν φύγει οι βαριές κατηγορίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προέδρου της Football League Σπύρου Καλογιάννη, του οποίου μετά την απολογία του έφυγαν όλες οι κακουργηματικές κατηγορίες και έμειναν τα πλημμελήματα και όλα δείχνουν ότι πάει προς συνολική απαλλαγή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους περισσότερους από τους 105 επιπλέον κατηγορούμενους που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σε 188. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύει να πρόκειται για εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο για μία υπόθεση αριθμό κατηγορουμένων που στο τέλος, βεβαίως, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά με την έκδοση απαλλακτικών βουλευμάτων για αρκετούς εκ των κατηγορουμένων.

Καλούνται όλα τα μέλη των ΔΣ

Ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων προέκυψε από την τακτική που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι ανακριτές. Οι δύο εφέτες καλούν για κατάθεση σε κάθε ύποπτο παιχνίδι από τον κατάλογο της UEFA όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εμπλεκόμενων ομάδων και σε κάποιες περιπτώσεις εξετάζουν και προηγούμενη ή επόμενα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχουν επιπλέον μάρτυρες.

Ολα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια χρονοβόρα διαδικασία, που στόχο, βεβαίως, έχει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά έχουν οδηγήσει και στην απαγγελία επιπλέον κατηγοριών και επιπλέον κατηγορουμένων. Αυτό, βέβαια, σημαίνει και ότι πέραν των ύποπτων αγώνων που περιέχονται στον κατάλογο της UEFA εξετάζονται και άλλα παιχνίδια.

Από αυτήν τη δεξαμενή θα προκύψουν και οι επόμενοι μάρτυρες που αναμένεται να κληθούν και οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, αλλά οι ειδικοί εφέτες ανακριτές υπολογίζουν ότι εντός του επόμενου μήνα το αργότερο θα έχουν ολοκληρώσει τις ανακρίσεις, έχοντας καλέσει τυπικά ή ουσιαστικά και όλους τους κατηγορούμενους. Αν τα πράγματα κυλήσουν με αυτόν τον ρυθμό, τότε γύρω στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθούν τα βουλεύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση η δίκη ή οι δίκες που θα διεξαχθούν δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτος και όλα δείχνουν πως πάνε για το 2014.

ΠΙΛΑΒΙΟΣ: Kατέθεσε για τους πίνακες στον εισαγγελέα

O τέως πρόεδρος της EΠO, Σοφοκλής Πιλάβιος, ήταν ο επόμενος μάρτυρας στην έρευνα που διεξάγεται για τους πίνακες διαιτησίας. O κ. Πιλάβιος είχε κληθεί ως μάρτυρας για την υπόθεση και χθες πέρασε την πόρτα της πρώην Σχολής Eυελπίδων. O τέως πρόεδρος της ομοσπονδίας έδωσε για αρκετή ώρα κατάθεση στον αθλητικό εισαγγελέα Aριστείδη Kορέα, στο γραφείο του οποίου έμεινε για αρκετή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σοφοκλής Πιλάβιος έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση με τους φερόμενους ως στημένους πίνακες διαιτησίας, για την οποία έχουν ήδη καταθέσει αρκετά στελέχη της EΠO και της KEΔ.

O Μάκης έμεινε ο μόνος προφυλακισμένος

Η υπόθεση των φερόμενων ως στημένων αγώνων ξέσπασε στις 21 Ιουνίου 2011 με συλλήψεις και προφυλακίσεις παραγόντων, αλλά και μπουκμέικερ. Σήμερα, δύο χρόνια μετά και παρότι ο αριθμός των κατηγορουμένων έχει αυξηθεί από 83 σε 188 και ίσως αυξηθεί και άλλο, η υπόθεση δείχνει να έχει ξεφουσκώσει σε σχέση με την αρχική της σοβαρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελέγχονται αξιόποινες πράξεις, κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ μόλις ένας παράγοντας παραμένει προφυλακισμένος. Πρόκειται για τον Μάκη Ψωμιάδη που βρίσκεται 13 μήνες προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού και αναμένεται να αποφυλακιστεί και αυτός πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top