Στους 384 οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Τουλάχιστον 384 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το τσουνάμι τριών μέτρων που χτύπησε την πόλη Παλού στην ινδονησία, μετά από σεισμό 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Η κρατική τηλεόραση της Ινδονησίας και άλλα ΜΜΕ, επικαλούμενα δηλώσεις του εκπροσώπου της Υπηρεσίας Ανακούφισης Εθνικών Καταστροφών, Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ανέφεραν ότι ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε δραματικά καθώς μέχρι το πρωί του Σαββάτου ο αριθμός των νεκρών υπολογιζόταν σε περίπου 50.

Ο αριθμός αυτό αφορά μόνο το Παλού, όπου κυρίως επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, όπου επίσης τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι ενώ καταστράφηκαν σπίτια.

Ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δείχνουν τα νερά της θάλασσας να σκεπάζουν τα σπίτια κατά μήκος της ακτογραμμής, σκορπίζοντας εμπορευματοκιβώτια και πλημμυρίζοντας ένα τέμενος στην πόλη.

«Σοροί θυμάτων βρέθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες, επειδή άνθρωποι χτυπήθηκαν από συντρίμμια κτηρίων που είχαν καταρρεύσει ή παρασύρθηκαν από τα νερά του τσουνάμι», δήλωσε το Σάββατο ο Νουγκρόχο.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει σορούς ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στα ερείπια των κτιρίων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με καταμέτρηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 540. Δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται σε αυτοσχέδιες σκηνές που έχουν στηθεί στην ύπαιθρο, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ινδονησίας BMKG εξέδωσε την Παρασκευή προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό, αλλά την ήρε 34 λεπτά αργότερα. Η υπηρεσία αυτή επικρίνεται τώρα δριμύτατα ότι δεν παρείχε σωστή πληροφόρηση για το τσουνάμι που έπληξε το Παλού, αν και οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα κύματα έπληξαν τις ακτές της πόλης αυτής προτού αρθεί η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που έκοψε τις επικοινωνίες στην πόλη, με αποτέλεσμα σήμερα, Σάβαβτο οι Αρχές να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συντονίσουν τις σωστικές προσπάθειες χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες καθώς η περιοχή σειόταν από μετασεισμούς.

To Top