ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ποινές-αποκλεισμοί της FIBA

Το προεδρείο της Επιτροπής Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κυρώσεις από την FIBA στις ομοσπονδίες, στον εν εξελίξει «πόλεμο» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της νέας σεζόν!

O εκπρόσωπος του ισπανικού Λαϊκό Κόμμα, Σαντιάγο Φίσας, ως προεδρεύων της Επιτροπής Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ζήτημα με τους αποκλεισμούς των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών από τη FIBA.

Σε γραπτή ερώτησή του, που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Φίσας τονίζει πως η απαγόρευση εκ μέρους της FIBA αντιβαίνει στο ψήφισμα που είχε υποβληθεί στις 10/3/2015, στην ετήσια έκθεση για την πολιτική ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που «ώθησε την Επιτροπή να διερευνήσει τις καταχραστικές πρακτικές από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, όπως το να αρνείται στα μέλη της το δικαίωμα να συμμετέχουν σε εναλλακτικές αθλητικές διοργανώσεις που δεν είναι αναγνωρισμένες από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, ή όταν αυτό δεν τηρείται, να επιβάλλουν στους παίκτες, τους προπονητές και τους εκπροσώπους, δια ζωής αποκλεισμό από Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα».

Για αυτό το λόγο, ο Φίσας ζήτησε την σύγκλιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να προσπαθήσει να εξακριβώσει μια επείγουσα λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε από την FIBA «να ψάξει να βρει μία λύση μέσω διαλόγου με την Euroleague και τις ομάδες και τις λίγκες, δεδομένου πως είναι αδύνατον να υπάρχει μία διοργάνωση χωρίς τη συμμετοχής ομάδων και παικτών. Είναι ανακαίο να κάτσουλες όλες οι πλευρές στο ίδιο τραπέζι και να φτάσουν σε μία συμφωνία που θα ικανοποεί τους πάντες. Το μπασκετ και οι οπαδοί δεν πρέπει να βλαφθούν από την κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η FIBΑ να ψάξει τον διάλογο πριν επιβάλει ποινές. Είναι αδιανόητο οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο να διεξαχθούν χωρίς σημαντικές Εθνικές ομάδες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Λιθουανία. Ευχόμαστε να ενθαρρύνουμε το διάλογο, ώστε στο τέλος να φτάσουν οι πλευρές σε μία καλή συμφωνία που θα επιτρέπει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να μπορεί να ανταγωνιστεί με τις άλλες διεθνείς λίγκες».

Πηγή: sdna.gr

 

To Top