ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο… ποδόσφαιρο κερδίζει ο Άρης!

Ο ΑΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας. Όταν ο αντίπαλος αποφασίζει να παίξει ποδόσφαιρο η διαφορά είναι πασιφανής.

Στο Ο.Α.Κ.Α. είδαμε δύο ομάδες που ήθελαν τη νίκη. Κέρδισε ο ΑΡΗΣ γιατί ήταν καλύτερος. Η α.ε.κ. πίστεψε ότι η έδρα θα δημιουργήσει άγχος στην ομάδα. Συνέβη το αντίθετο. Η εμφάνιση του ΑΡΗ ήταν εξαιρετική. Φόρτωσε με προβλήματα την αντίπαλο και δημιούργησε σωρεία ευκαιριών στην εστία του τερματοφύλακα της.  Με μεγαλύτερη προσοχή των παικτών το σκορ θα είχε ξεφύγει.

-Ο Μπρούγος επεφύλασσε εκπλήξεις , με την ενδεκάδα που παρέταξε. Το καθαρό 4-4-2 στην ευθεία, μπλόκαρε , ειδικά στην αρχή, τους αντιπάλους. Ο ΑΡΗΣ έκλεβε συνέχεια μπάλες, έκλεινε τους διαδρόμους, έβγαινε με δύο και τρεις επιθετικούς στην κόντρα , σε ανοιχτούς χώρους προς το τέρμα , με αποτέλεσμα να  πανικοβάλλει την α.ε.κ. Στα συν η ενέργεια και το πάθος των παικτών. Η μεγάλη διαφορά ήταν ότι υπήρχε μια τετράδα που έχει ως φυσικό προσόν την ταχύτητα. Μαντσίνι από την μία πλευρά, Ιτούρμπε από τη άλλη μαζί με Καμαρά και Πάλμας κέρδισαν πάρα πολλές μονομαχίες σε άμυνα και επίθεση.

Η παρουσία του Πάλμας έδωσε τη δυνατότητα στον Καμαρά να ελίσσεται με έναν αντίπαλο αμυντικό, τον οποίο και εξέθεσε. Οι δυο τους είχαν ως αποστολή να δημιουργήσουν την πρώτη γραμμή άμυνας , να μην αφήνουν διάδρομο για πάσα προς τον άξονα. Ταυτόχρονα ήταν οι πρώτοι που ξεπετάγονταν στον κενό χώρο, για να «τρέξουν» την άμυνα της α.ε.κ. αλλά και να δημιουργήσουν χώρους και συνεργασίες με τους παίκτες που ερχόντουσαν από πίσω. Πετυχημένο πλάνο από τον προπονητή. Κλείδωσε το παιχνίδι στο 65ο με 70ο λεπτό με τις αλλαγές και στο τέλος πήγε στην μαζική άμυνα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

–   Ο ΑΡΗΣ πιέστηκε όταν οι αντίπαλο έβγαζαν δεύτερο παίκτη στα πλάγια. Εκεί έβγαινε ο Μπελανουάν και άφηνε το κέντρο της άμυνας ακάλυπτο. Επιπλέον ο Ιτούρμπε είχε επιστροφές στην άμυνα αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός για να ακυρωθεί το τρυκ των αντιπάλων.  Όλο το παιχνίδι της βασίστηκε στις ατομικές ενέργειες του Γκαρσία και τους διαδρόμους που μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπρούγος προσάρμοσε την άμυνα πάνω του και δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά.

– Το σύστημα έκανε διαφορά. Με μια ορθολογική ενδεκάδα, που είχε τα εχέγγυα της εκμετάλλευσης όλων των παικτών ,   ο καθένας έπαιξε εκεί που μπορούσε να προσφέρει τα μέγιστα. Η ομάδα είχε ανάγκη τη νίκη. Βαθμολογικά θα την έδινε αβαντάζ έναντι των αντιπάλων. Φάνηκε να έχουν συνειδητοποιήσει όλοι ότι το παιχνίδι δεν ήταν για να γίνει άλλη μία χαμένη ευκαιρία. Αυτό έπαιξε το ρόλο του ώστε να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις .

Έπρεπε να έρθει η νίκη με συγκεκριμένο τρόπο. Η παρουσία του Πάλμα ήταν ευεργετική για την λειτουργία όλης της ομάδας. Κράτησε αμυντικούς πίσω, άνοιξε χώρους για τα ανεβάσματα του Ιτούρμπε και κράτησε συγκεντρωμένο τον Γκάνεα στο μαρκάρισμα του αντιπάλου του.

Συνολικά είχαμε μια καλή τακτική λειτουργία σε όλο το γήπεδο από τους παίκτες. Αμυντικά υπήρξαν παραφωνίες. Η υπερφόρτωση που προσπάθησε να δημιουργήσει η α.ε.κ. έβρισκε εφαρμογή. Υπήρχαν δύο εναντίον ενός στην άμυνα μας και χανόντουσαν μαρκαρίσματα στο χώρο. Κατάφερναν να υπάρχει ανισορροπία στην άμυνα μας.  Κάπως έτσι  μπήκε και το γκολ της ισοφάρισης.

–  Το επόμενο παιχνίδι πρέπει να είναι νικηφόρο για να αρχίζει να δημιουργείται η ατμόσφαιρα ότι η κατάληψη της τρίτης θέσης ανήκει στην ομάδα μας. Να μην ξεχνάμε ότι η βασική επιδίωξη είναι να προσπεράσουμε την α.ε.κ. Πιθανή επιτυχία του π.α.ο. με τη λαμία στον ημιτελικό του κυπέλλου, θα τον οδηγήσει στο τελικό απέναντι σε ο.σ.φ.π. ή π.α.ο.κ., ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στην Ευρώπη.

Η κατάκτηση του κυπέλλου απ’ αυτόν θα κόψει  την ομάδα που θα βγει τέταρτη κι αυτός πέμπτος. Άρα πρέπει να μείνουμε στην τρίτη θέση στη βαθμολογία, για να αποφύγουμε σενάρια. Χρειάστηκαν τρία άκαρπα παιχνίδια στα πλέι οφς για να δείξει ο ΑΡΗΣ την στόφα από την οποία είναι φτιαγμένος. Δύναμη, ποιότητα, λογική, καθαρό μυαλό, σωστή τακτική, ήταν τα χαρακτηριστικά αυτής της παρουσίας στο Ο.Α.Κ.Α. που οδήγησε στη νίκη. Μένει να δούμε την ίδια απόδοση και καλύτερη, των παικτών στις επόμενες αγωνιστικές , με εκπλήξεις στην ενδεκάδα αν θέλει ο προπονητής, αρκεί να μας φέρνουν επιτυχίες, ώστε βήμα – βήμα να φτάσουμε στο στόχο.

 

To Top