Στο τέταρτο γκρουπ η Ελλάδα για την κλήρωση του Μουντιάλ

Ορίστηκαν από τη FIFA τα τέσσερα γκρουπ ενόψει της κλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, στη Βραζιλία, με την Εθνική Ελλάδας να είναι στο τέταρτο μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαϊκές τις οποίες δεν θα βρει μπροστά της στη φάση των ομίλων, εκτός απροόπτου!

Σε ειδική εκδήλωση, ενόψει της κλήρωσης των ομίλων του Μουντιάλ την ερχόμενη Παρασκευή (6/12), ορίστηκαν τα τέσσερα γκρουπ της διαδικασίας που θ΄ ακολουθήσει με την Ελλάδα να βρίσκεται στο τέταρτο pot μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαϊκές ομάδες.

Αναλυτικά τα τέσσερα pots επάνω στα οποία θα γίνει η κλήρωση του Μουντιάλ 2014:

Pot 1: Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία.
Pot 2: Αλγερία, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Νιγηρία, Χιλή, Ισημερινός.
Pot 3: Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Pot 4: Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Κροατία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πέραν του πρώτου γκρουπ, τα υπόλοιπα έχουν προκύψει με γεωγραφικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με δυναμικότητα των 32 που συμμετέχουν. Γι΄ αυτό και δεν στέκει να χρησιμοποιείται ως προσδιορισμός στα pots η έννοια γκρουπ δυναμικότητας.

Στο πρώτο pot μετέχει η διοργανώτρια Βραζιλία, η Πρωταθλήτρια Κόσμου 2010 Ισπανία και οι επτά πρώτες χώρες του FIFA ranking. Στο δεύτερο έχουν τοποθετηθεί επτά ομάδες: Οι πέντε αφρικανικές και οι δύο της Λατινικής Αμερικής. Στο τρίτο pot μετέχουν οι ασιατικές Εθνικές (η Αυστραλία αγωνίζεται στα προκριματικά της Ασίας) και στο τέταρτο οι υπόλοιπες εννέα ευρωπαϊκές!

Προκύπτουν, λοιπόν, δύο pots των οκτώ ομάδων, ένα των επτά κι ένα των εννέα. Αυτό σημαίνει πώς μία ομάδα, για να βγουν οι οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, θα πρέπει να «φύγει» από το pot 4 και να μεταβεί στο pot 2. Αυτό θα γίνει με μία προκλήρωση των εννέα ομάδων του τέταρτου γκρουπ, πριν την κανονική κλήρωση των ομίλων την Παρασκευή (6/12).

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να κληθεί η Εθνική μας να παίξει με μία εκ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών του τέταρτου pot, γι΄ αυτό και χρησιμοποιήσαμε το «προ απροόπτου» στον πρόλογο!

Δεν προβλέπεται να υπάρχει γκρουπ του Μουντιάλ με τρεις ευρωπαϊκές, επομένως η ομάδα που θα κληρωθεί από το pot των εννέα Εθνικών και θα «μεταβεί» στο pot των επτά θα πέσει με Λατινοαμερικάνικη από το πρώτο pot: Ή με Βραζιλία, δηλαδή, ή με Ουρουγουάη ή με Αργεντινή ή με Κολομβία.

Πηγή: novasports.gr
To Top