ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συζητούν επαναφορά της συλλογής αποδείξεων

Νέα σχέδια για την επαναφορά της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων κάνουν τώρα στην κυβέρνηση εν όψει των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Το σχέδιο προβλέπει τρεις φάσεις, αρχής γενομένης ενδεχομένως και από φέτος.

Σε τέτοια περίπτωση, θα υποχρεωθούν «διά νόμου» οι φορολογούμενοι να συλλέγουν ξανά αποδείξεις προκειμένου να τις δηλώσουν με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν του χρόνου -όπως έκαναν δηλαδή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα τεθούν σε διαβούλευση μετά τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. Ήδη, όμως, γίνονται και οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις με τους ελεγκτές, οι οποίοι δεν δείχνουν να έχουν καταρχήν αντίρρηση στα ζητήματα αυτά.

Συγκεκριμένα, στην Καραγεώργη Σερβίας θεωρούν ότι το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων πρέπει να επανέλθει άμεσα, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ, ώστε να μην τον πληρώνουν οι καταναλωτές στο 23% και αυτός να καταλήγει στις τσέπες επιτήδειων.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 οι φορολογούμενοι δεν ήταν αναγκασμένοι, αλλά ούτε είχαν και κάποιο κίνητρο να κρατούν τις αποδείξεις και να τις δηλώσουν στο Ε1 το 2016. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το υπουργείο και η «ήπια» λύση που εξετάζει είναι να φέρει διάταξη που να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυσε και το 2014, δηλαδή 10% του εισοδήματος να πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις.

Το πρόβλημα θεωρητικά είναι ότι έχουν περάσει περισσότεροι από 7 μήνες που οι πολίτες δαπανούν χωρίς να έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις. Αν τις πήραν αλλά τις πέταξαν, πήγαν χαμένες και θα πρέπει να βρουν άλλες. Ωστόσο, οι εισηγητές του μέτρου θεωρούν ότι το 10% του ετήσιου εισοδήματος είναι εύκολο να καλυφθεί μέσα σε 5 μήνες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 2013 οι πολίτες ήταν αναγκασμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις ως και 25% του εισοδήματός τους…

Πηγή: protothema.gr

To Top