Συμπεράσματα και σημειώσεις σε 2.626 λέξεις για το πόρισμα της NEXIA

Ένα κείμενο συμπερασμάτων, ανάλυση του πορίσματος από τον οικονομολόγο Ισαάκ Ξανθόπουλο, μέλος της ΚΜΑ είδε το φως της δημοσιότητας.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στα “Αθλητικά Νέα των συντακτών” και αναδημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά από τη ιστοσελίδα planetaris. την συγκεκριμένη ημέρα, αναδημοσιεύουμε το συγκεκριμένο κείμενο ώστε κάθε Αρειανός

Αναλυτικά:

Δύο χιλιάδες εξακόσιες  είκοσι έξι λέξεις για το πόρισμα της ΠΑΕ Άρης.

…………………………………………………………………………………………………

1. Θα έμοιαζε κάποιος αφελής αν περίμενε από το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ να ανακαλύψει τις λέξεις αδιαφάνεια, υπεξαίρεση, υπερτιμολόγηση, σπατάλη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φορολογικές παρατυπίες, φοροδιαφυγή. Αυστηρά νομικά βέβαια όλα είναι υπό διερεύνηση.

2. Το πόρισμα είναι ένα κείμενο κακογραμμένο και δεν είναι στην ουσία έλεγχος. Οι ίδιοι ελεγκτές μας προειδοποιούν (σελ 7) ότι η εργασία τους  «δεν αποτελεί έλεγχο ή επισκόπηση σύμφωνα με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα ή τα Διεθνή Πρότυπα Ανάθεσης Εργασιών Επισκόπησης». Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ο  διαχειριστικός έλεγχος ο οποίος θα έλεγχε τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί η Π.Α.Ε. και θα τις αντιπαρέβαλε με τις απαραίτητες διαδικασίες. Αυτό θ’ αποτελούσε τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να στήσουμε τον εσωτερικό μας έλεγχο ως ΠΑΕ.  Θα μαθαίναμε πιο πολλά αν είχε ακολουθηθεί η πάγια λογιστική και διαχειριστική αρχή, ότι τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρέπει να επιβεβαιώνονται από τους συμβαλλόμενους . Οι ελεγκτές μας πληροφορούν ότι «δεν  αποστείλαμε  επιβεβαιωτικές  επιστολές,  σε  Τράπεζας,  Πελάτες,  Προμηθευτές,  Ποδοσφαιριστές  και  Λοιπούς  Πιστωτές  για  την επιβεβαίωση των υπολοίπων που εμφανίζονται στα βιβλία της ΠΑΕ ΑΡΗΣ κατά τις υπό έλεγχο διαχειριστικές χρήσεις» . Δεν φταίνε όμως εδώ οι ελεγκτές. Προφανώς δεν ήταν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους. Γιατί όμως το παλιό Δ.Σ. της ΚΜΑ δε δέχτηκε την αποστολή των επιστολών προς όλους , προς επιβεβαίωση των υπολοίπων ; Υπάρχουν και άλλα υπόλοιπα, πέραν των βιβλίων;

 

4. Ο έλεγχος κατά την άποψη μου έπρεπε να  περιλαμβάνει και την εταιρεία ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ .  Η Εταιρεία  παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά συνδεδεμένης εταιρείας με την ΠΑΕ .

5. Παρ΄ όλα αυτά στο πόρισμα καταγράφονται πολλές περιπτώσεις  καταστρατήγησης της φορολογικής νομοθεσίας (π.χ. πληρωμές χωρίς συμφωνητικά ή παραστατικά) , καταβολές χρημάτων εκτός τραπεζών – αντίθετα σ΄ όσα ο νόμος επιβάλλει για συγκεκριμένα ποσά , αλλά και αντίθετα στις αρχές της χρηστής διοίκησης -,  μη  παρακράτησης  και μης απόδοση φόρων κ.ά.  . Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα στη διερεύνηση θεμάτων υπεξαίρεσης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και απάτης στην ΠΑΕ.  Μια φορά στα δικά μας και ένα παιδί δημοτικού γνωρίζει ότι δαπάνες καταχωρημένες χωρίς τιμολόγια σημαίνει ψάχνω για απάτη και υπεξαίρεση. Και τέτοια έχει πολλά το πόρισμα. Άλλα λένε τα συμβόλαια , άλλα τα ιδιωτικά συμφωνητικά και άλλα τα βιβλία σημαίνει ψάχνω για μαύρο χρήμα.

6. Kάποιοι έχουν πλουτίσει από το γαϊτανάκι των μεταγραφών που συνέβη στην ομάδα μας τα προηγούμενα χρόνια . Τόσο απλά. Αριθμητική είναι. Πολλά συμβόλαια , συμβόλαια δε στην πλειοψηφία τους χωρίς καμιά λογική, μελέτη και σχέδιο .  Αποδείξεις θα ρωτήσει κάποιος; Κοινή λογική θα απαντήσω. Με ποιόν τρόπο; Πρώτα με την υπερκοστολόγηση. Πως την ανακαλύπτουμε; Τι χρήματα λάμβανε ο παίκτης στην προηγούμενη ομάδα του , τι χρήματα ελάμβανε στην επόμενη ομάδα του. Δεν είμαι ανακριτής , αλλά εδώ δαπανήθηκαν χρήματα με το τσουβάλι. Σπατάλη; Όχι. Συγκεκριμένες ευθύνες. Διαχειρίστηκαν χρήματα άλλων εν λευκώ και χωρίς έλεγχο. Έγιναν με ευκολία μεταγραφές αεροδρομίου , ηγεμονικά συμβόλαια τα οποία φαίνεται να λειτουργούσαν σαν διαστημικές μαύρες τρύπες για να διακινηθεί μάλλον το ίδιας απόχρωσης χρήμα. Κανείς προϋπολογισμός, καμιά διάθεση να μην παίξουμε κορόνα-γράμματα το οικονομικό μέλλον της ομάδας, καμιά διάθεση να προβλέψουμε το αύριο, στρατηγική μια στο καρφί και μια στο πέταλο.  Μη μου αναφέρεται ότι απλά είχαμε υπερβολικά συμβόλαια γιατί και εγώ θα πω τότε ότι απλά στην ομάδα έγινε ληστεία. Από το πλήθος των χρημάτων που δόθηκαν σε ποδοσφαιριστές ξεχώρισα ως φίλαθλος τα εξής που προκαλούν: Οριόλ , Μενδρινός, Σηφάκης, Κουλοχέρης  Νέτο, Φατύ, Γκαρσία , Μπατιόν, Αμπρέου  Ναφτί , Ντεμπεγλέρας , Μεριέμ, Φερντάνεζ , Κάλβο.

7.  Εμφανής είναι η απουσία στην ΠΑΕ εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας   (εσωτερικές διαδικασίες) όπως και η απουσία διαδικασιών  κατάθεσης  από τρίτους και προμηθευτές προσφορών  για δαπάνες.  Και μόνο η απουσία τους καθιστούν ανέφικτη τη διαπίστωση ότι το ύψος των δαπανών που έγιναν ήταν προς το εταιρικό συμφέρον  της ΠΑΕ. Επιπρόσθετα δεν έχω καταλάβει γιατί ένας πρόεδρος ή διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Άρης ,που ανήκει στην ΚΜΑ , διαπραγματεύεται μάνατζερ, παίκτες, προπονητές, καθορίζει το τίμημα και τη διάρκεια των συμβολαίων μόνος του . Χωρίς να υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις Δ.Σ, γραπτές εισηγήσεις τεχνικών διευθυντών; Την ίδια απορία είχα εκφράσει και στο Δ.Σ της ΚΜΑ,  όταν περιχαρής ο πρώην πρόεδρος δήλωνε συμφωνίες με το Σηφάκη,  που στα μάτια μου κάθε άλλο παρά ωφέλιμες για την ομάδα ήταν. Μόνο του ούτε τον θεό δεν εμπιστεύομαι.

Η διαχείριση του  «one man show» , η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα μόνο πρόσωπο ή σε μια ομάδα που κυριαρχεί η ομερτά ,η μη ύπαρξη μειοδοτικών διαγωνισμών δεν είναι διαπιστώσεις κακής διαχείρισης. Απλά όλα τα παραπάνω υπήρξαν για να λειτουργεί απρόσκοπτα η κακοδιαχείριση στην ομάδα.

8. Το λογιστήριο μας μοιάζει να είναι απίθανο να λειτουργεί , όπως το πόρισμα λέει πως λειτουργεί,  δίχως την απόλυτη συνεννόηση και καθοδήγηση από τους διοικούντες. Στις σελίδες  33-48 και 128, το λιγότερο που περιγράφεται είναι ένα λογιστήριο ελλιπώς οργανωμένο , το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα καλής λειτουργίας .

«το σύστημα της ορθής φύλαξης και αρχειοθέτησης των  παραστατικών   και  λοιπών  εγγραφών  των  συναλλαγών  όλες  τις ανωτέρω  κατηγορίες  εξόδων,  δαπανών  και  αγορών  παγίων,  παρουσίαζε σημαντικές  ελλείψεις με αποτέλεσμα  να μην μας κοινοποιηθούν δικαιολογητικά  και λοιπά έγγραφα πρωτογενών  λογιστικών εγγραφών(τιμολόγια, συμβάσεις,αποφάσεις προστίμων κτλ

Καλό θα ήταν να υπήρχε πλήρες αρχείο στην ΠΑΕ και να μη θυμίζει εικόνα μπακάλικου . Σε κάθε όμως περίπτωση ειδικά τα παραστατικά των δαπανών έπρεπε ν’ αναζητηθούν από τον εκδότη τους.  Βέβαια όλοι στην αγορά γνωρίζουν ότι  σε περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι έχουν κάτι να κρύψουν  τα αρχεία των λογιστηρίων παίρνουν φωτιά. Υπάρχει τέτοιο ζήτημα στην ΠΑΕ; Για να μη γράφουμε και άδικα και χάνουμε τον καιρό μας. Προκαταβολικά δε μπορούμε ν’ αποκλείσουμε τη σκόπιμη παρεμπόδιση οποιουδήποτε τύπου ελέγχου (φορολογικού ή διαχειριστικού) με τη μη επίδειξη παραστατικών ή την απώλεια-καταστροφή τους.

9. Εάν και έχουν περάσει περισσότερες από δύο μήνες ουδείς , από όσους επί των ημερών τους δημιουργήθηκαν οι τεράστιες υποχρεώσεις  (εξωφρενικά χρέη) στην ΠΑΕ ,  δεν μπήκε στη διάθεση να τοποθετηθεί σοβαρά επί του θέματος. Να εξηγήσει, να ζητήσει συγνώμη που μας οδήγησε με υποκειμενική ή αντικειμενική ευθύνη σ΄αυτήν την τραγωδία. Η απόλυτη απαξίωση δηλαδή απέναντι στα μέλη που τους εξέλεξαν. Και καλά οι ελεγχόμενοι. Ο Α.Σ.;

10. Οι χρήσεις μέχρι 30/6/2007 παραγράφηκαν στο τέλος του 2013, εκτός αν υπάρχουν πλαστά η/και εικονικά τιμολόγια για τα οποία όμως η φορολογική αρχή θα έπρεπε ήδη να είχε κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου. Οι χρήσεις 2007-2008 & 2008-2009 πρέπει να έχουν προσωρινά κλείσει με τον αυτοέλεγχο (αυτοπεραίωση).  Ιδού λοιπόν οι ευθύνες καθυστέρησης και αναβλητικότητας του πορίσματος.

11. Ως γνωστόν ποινικές ευθύνες έχουν όσοι εν γνώσει τους ζημιώνουν την περιουσία τρίτου, της οποίας βάσει του νόμου ή δικαιοπραξίας έχουν τη διαχείριση (αδίκημα της απιστίας άρθρο 390 του Π.Κ.)  . Αρκεί να γνώριζαν ότι η συμπεριφορά τους είναι επιζήμια για την περιουσία που διαχειρίζονταν  αλλά και να είχαν αποδεχτεί την επέλευση της ζημίας αυτής . Αλλά η απονομή ευθυνών και η τιμωρία είναι θέμα των αρχών. Δικό μας θέμα είναι η εύρυθμη και διαφανής λειτουργία της ομάδας.

12. Κακή διαχείριση . Δηλαδή; Γεγονότα στο πόρισμα πολλά. Π.χ. Η σελίδα 33 και 34 έχει πολλές αναφορές για πληρωμές χωρίς εξουσιοδοτήσεις, χωρίς παραστατικά αλλά ούτε και αποδείξεις. Διαβάστε και δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να αντιληφθείτε την προχειρότητα της ΠΑΕ . Εδώ όλα πάνε για αναζήτηση υπεξαίρεσης και απάτης.

Διαβάζουμε για εγγραφέςποσού 346.008,80  για τις οποίες δε δόθηκαν εξηγήσεις.  Διαβάζουμε για καταθετήριο στην Τράπεζα 25.000,00 ευρώ στο οποίο στην επωνυμία πελάτη αναγράφεται το όνομα ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Γ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ . Με το ποσό αυτό όμως μειώνεται υποχρέωση προς τον Jbari (ποδοσφαιριστής μας). Στον ίδιο ποδοσφαιριστή και για ποσό 35.000,00 ευρώ η αναφορά των ελεγκτών είναι ότι τους δόθηκε φαξ επιστολής από Σαραντίδη Ιπποκράτη. Εύκολα κάποιος θα έλεγε: Ψάξτο, μπορεί μαύρο χρήμα;  Μπορεί.

Διαβάζουμε για μετρητά ποσού 1.855.657,64 τα οποία δόθηκαν στους παίκτες εκτός τραπεζών. Από  αυτά είχαν πραγματοποιηθεί πληρωμές μέχρι  της  30/6/2010  ποσού  ευρώ 492.749,46 και από την 117/2010 και μετέπειτα  πληρωμές συνολικού ποσού ευρώ 71.000,00  σε αντίθεση  με τα οριζόμενα στον  Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Προσωπικά θα σημείωνα ότι  όλες οι διακινήσεις χρημάτων έξω από τράπεζες (ακόμη δηλαδή και αυτές που ο νόμος δικαιολογεί) είναι ανεπίτρεπτες για μια ομάδα με τη μετοχική σύνθεση του Άρη.

Διαβάζουμε στο πόρισμα για πληρωμές 475.986,60 για τις οποίες δε δόθηκαν παραστατικά στου ελεγκτές .

Διαβάζουμε ότι στον ποδοσφαιριστή Ναφτί   εμφανίζεται   πληρωμή   ποσού  ευρώ  100.000,00,   πέρα  από  τα  ποσά  που  του καταβλήθηκαν βάσει του συμβολαίου  του και του συμφωνητικού  λύσης του! Ψάχνουμε λοιπόν για υπεξαίρεση και εδώ.

Διαβάζουμε για ποσό 342.780,00 που αφορά τον κ.Κόντη για το οποίο δεν  κοινοποιήθηκαν στους ελεγκτές παραστατικά  του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Yπάρχουν; Επίσης έχουμε αμοιβές μισθοδοσίας για τον Κόντη χωρίς να  κοινοποιηθεί στους ελεγκτές η αναγγελία πρόσληψής του κ.Κόντη. Υπάρχει;

Πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας από το 2004 ως το 2010 χωρίς την έκδοση Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ. (σελίδες 26-27). Οι ελεγκτές μας πληροφορούν ότι δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά νόμιμα παραστατικά. Αναφέρουν ότι ελέγχοντας τις κινήσεις του λογαριασμού «Ταμείο» έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό. Εφόσον όμως το σύστημα είναι διπλογραφικό ποιος λογαριασμός πιστώθηκε;  Αν οι πωλήσεις έχουν καταλογιστεί σωστά είναι αδύνατο να μην έχει καταλογιστεί ομοίως σωστά ο Φ.Π.Α. Στο πόρισμα όμως οι ελεγκτές μας βεβαιώνουν ότι δεν έχει λογιστικοποιηθεί ο αναλογούν φόρος. Έχουν άραγε ελέγξει τις αντίστοιχες δηλώσεις απόδοσης Φ.Π.Α.;

Άσχετο άλλα υπέπεσε στην προσοχή μου ότι στη σελίδα 102 το σύνολο των υποχρεώσεων προς στο Ι.Κ.Α. είναι λάθος κατά 70.000 ευρώ ( 118.715,91 + 218.266,25 = 406.982,12 (;)

13.  Το πόρισμα στις σελίδες 28-32 θέτει θέμα με πληρωμές της ΠΑΕ χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που ο νόμος ορίζει . Το όριο ως το 2010 ήταν 15.000 ενώ από το 2010 έπεσε στις 3.000 ευρώ. Οποιαδήποτε εξόφληση γίνεται πάνω από τις 3.000 ευρώ πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μέσω τραπέζης (Ν. 3842/2010).

Ειδικά για το πριν από το 2010 διάστημα η εξόφληση έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον με επιταγή, αντίγραφο της οποίας σε φωτοτυπία η Π.Α.Ε. θα έπρεπε να έχει για τον φορολογικό έλεγχο. Το πόρισμα αναφέρει ότι το συνολικό ποσό των πληρωμών,σε τρίτους, άνω των 15.000 ευρώ μέχρι της 30/6/2010 και άνω των 3.000 από την 1/7/2010 και μετέπειτα που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ταμείου,ανέρχεται σε ευρώ 514.684,54  ευρώ  σε αντίθεση  με τα οριζόμενα στον  Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζουν και εισπράξεις ποσού από τρίτους που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ταμείου, ποσού σε ευρώ 1.920.513,51   (σελ. 28)

Οι συναλλαγές αυτές θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί είτε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό είτε με την έκδοση επιταγών, έτσι ώστε να μπορεί να πιστοποιηθεί η πραγματοποίηση  της συναλλαγής. Δηλαδή όπως έγιναν οι συγκεκριμένες συναλλαγές τίθεται θέμα διερεύνησης υπεξαίρεσης και μαύρου χρήματος.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις του νόμου είχαν εισαχθεί για να καταστήσουν δυσκολότερη τη λειτουργία της παραοικονομίας αφού αυτές οι συναλλαγές θα περνούσαν μέσω τραπεζών και έτσι θα έπρεπε να δηλώνονται τ’ αντίστοιχα εισοδήματα.  Εμείς απλά γράψαμε στα παλιά μας παπούτσια το νόμο. Εκτός από την Π.Α.Ε. πρόβλημα έχει και η ΑΡΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. για τις πληρωμές στην Π.Α.Ε. με μετρητά, όσες είναι πάνω από το όριο.  Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ τα βιβλία και στοιχεία της Γ’ κατηγορίας κρίνονται ανεπαρκή στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος εξοφλεί τιμολόγια αξίας 15.000,00 ευρώ και άνω με τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο, δηλαδή χωρίς δίγραμμη επιταγή και εκτός τραπεζικού λογαριασμού.

14. Το πόρισμα μας θυμίζει και το θέμα με τις ακάλυπτες επιταγές του Κόκε ( σελίδα 57 ). Σε τι πράξεις για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της έχει προβεί η ΠΑΕ δε γνωρίζω. Τώρα ως προς το συμβόλαιο του Κόκε το εξωφρενικό των 10.000.000 εκ ευρώ μου ήρθαν στο μυαλό τα  λόγια του Κόντη στη γενική συνέλευση της Λέσχης με θέμα την παραχώρηση του μάνατζμεντ στην ΟΝCE . Διαβάζουμε από τα επίσημα πρακτικά  της ΚΜΑ «ο Μανέλ Φερέρ δεν πρόκειται να βγάλει κέρδος από τον Άρη. Αν αυτός  είναι ο αυτοσκοπός του θα μπορούσε να πουλήσει τον Κόκε γιατί είχε προτάσεις . Στόχος της ONCE είναι να διαχειρίζεται σωστά το οικονομικό κομμάτι για να έρθουν κέρδη , αλλά και να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Σας θυμίζω στην Ισπανία η Σεβίλλη πριν 3 χρόνια είχε 53 εκ. ευρώ χρέη και τώρα έχει 35 εκ. κέρδη. Και έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Φερέρ αγαπάει πολύ την ομάδα. Ειλικρινά όσο περίεργο και να ακούγεται έχει παθιαστεί τόσο με τον κόσμο και για αυτό ασχολείται τόσο με την ομάδα». Τέτοια παραμύθια και παπατζιλίκια μας πουλούσαν. Σεβίλλες και χρηστή διαχείριση. Δεν θέλει λεφτά ο Φερέρ για τον Κόκε. Μακάρι να μπορούσα να γνωρίζω πόσα χρήματα πραγματικά τελικά έλαβε και ο Κόκε και ο Φερέρ. Αλλά δεν θα χαϊδέψουμε αυτιά . Η πρόταση της παραχώρησης του μάνατζμεντ στην ΟΝCE πέρασε ομόφωνα από την τότε  γενική συνέλευση της Λέσχης.

15. Για τις καρτέλες των μελών της διοίκησης προσωπικά δεν βλέπω σε πρώτη ανάγνωση να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο . Πρόκειται μάλλον για απλές χρηματικές καταθέσεις διευκόλυνσης, οι οποίες γίνονται πιθανόν χωρίς μνεία της αιτίας κατάθεσής τους, και υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου 1%  . Αν πληρώθηκε ή όχι το χαρτόσημο δεν το γνωρίζω. Αν  τα μέλη της διοίκησης που διευκόλυναν ταμειακά την εταιρεία με τα ποσά τα οποία φαίνονται στις καρτέλες είχαν τα νόμιμα εισοδήματα που δικαιολογούν αυτές τις δοσοληψίες δεν είναι δική μου δουλειά. Ο τρόπος με τον οποίο βεβαιώνεται ότι τα ποσά αυτά μπήκαν και αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά των μελών της ΚΜΑ είναι να παλέψουν για την καθιέρωση μηχανισμού εσωτερικού ελεγκτή, σύμφωνα με το νόμο της εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης είναι διαφορετική η συζήτηση αν πρέπει να υπάρχουν καρτέλες – θυμάμαι μια δήλωση του Ν.Ματθαίου όλο νόημα «ήμουν ο μόνος που δεν είχα καρτέλα στον Άρη».

16. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει σύμβαση ή έγκριση ή το παραστατικό. Το υπογράφτηκε η σύμβαση χωρίς να εγκριθεί πριν από το Δ.Σ.  φορολογικά είναι αδιάφορο, ειδικά αν υπάρχει εξουσιοδότηση του Δ.Σ. στον Διευθύνοντα Σύμβουλο να υπογράφει συμβάσεις.  Αν θα έπρεπε να υπάρχει εγκριτική απόφαση του Δ.Σ. είναι θέμα Εσωτερικού Κανονισμού – σ΄εμάς όμως δεν υπάρχει  – και τελικά είναι ζήτημα κυρίως εταιρικής διακυβέρνησης και εσωτερικού ελέγχου . Από φορολογικής πλευράς η απώλεια(;) τιμολογίων είναι θέμα αλλά θα μπορούσε να αναζητηθούν έγκαιρα αντίγραφα των τιμολογίων από τους προμηθευτές. Γιατί δεν αναζητήθηκαν;

17. Οι φορολογικές υποχρεώσεις της ομάδας είναι σύμφωνα με τη Δ.Ο.Υ.: οιβεβαιωμένες  ληξιπρόθεσμες  10.404.122,10 ευρώ και μετά τις προσαυξήσεις 14.012.973,78 ευρώ. Γιατί το γράφω αυτό; Στον Άρη ακόμη και το τι χρωστάμε στη εφορία είναι πεδίο αντιπαράθεσης και επιβεβαίωσης ! Εκτός αν διορθώσουμε και τη ΦΑΕ. Στον Άρη όλα τα περιμένω .

18. Οι ελεγκτές αναφέρουν τέλος ότι κατά τον έλεγχο δεν κοινοποιήθηκαν τα φύλλα ελέγχου και έτσι δεν γνωρίζουμε αν για τα ποσά ύψους 1.269.020,00 έγινε η παρακράτηση και η απόδοση του 25% επί της αξίας των τιμολογίων εξωτερικού, για διαμεσολαβήσεις αγοραπωλησίας ποδοσφαιριστών σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος.

 

Γιατί έγραψα το κείμενο αυτό;

Πρόθεση μου δεν είναι να μπω στην άσκοπη και άνευ ουσίας διαμάχη ποια διοίκηση  ζημίωσε περισσότερο την ομάδα μας. Ούτε να εξαντλήσω γραμμή-γραμμή τα ευρήματα του πορίσματος. Πρόθεση μου ήταν να καταδείξω ότι η προχειρότητα και η αδιαφάνεια ήταν και είναι πανταχού παρούσες στην ΠΑΕ  και να καταδείξω τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης οι οποίες πιστεύω πρέπει να επικρατήσουν στην επόμενη μέρα για την ομάδα μας. Σ΄ένα πολύ δυνατό κείμενο ο Τ.Δεσύπρης είχε γράψει για “σοβαρότατη ανεπάρκεια γνώσεων, αλόγιστα έξοδα, αναβλητικότητα, μπερδεμένη σκέψη, έλλειψη ρεαλισμού, σαχλαμάρα, προχειρότητα, ανοργανωσιά, άγνοια κινδύνου”. Με αυτά τα χαρακτηριστικά φθάσαμε εδώ λοιπόν φυσιολογικά.  Ο Άρης μας έχοντας ξεκινήσει μέσω της Κοινωνίας Μελών ΑΡΗ μια επανάσταση ελέγχου , αξιοπρέπειας , χρηστής διοίκησης και διαφάνειας στο ποδόσφαιρο δεν κατάφερε στην πράξη να την φέρει σε εφαρμογή .  Και όλα αυτά είναι επικήδειος για τη χαμένη ευκαιρία ή λέξεις ώστε να προστεθούν στην επόμενη ημέρα ;  Η ζωή θα δείξει.

Ξανθόπουλος Ισάακ, Μέλος της ΚΜΑ

Υ.Γ.1. Το κείμενο είχε γραφεί τις ημέρες της δημοσίευσης του πορίσματος. Για λόγους ουσιαστικής ελπίδας για την υλοποίηση του μέγιστου φετινού στόχου μας (αγωνιστική σωτηρία της ομάδας) δεν το δημοσιοποίησα τότε. Η προτροπή του φίλου μου Βασίλη Παπαδόπουλου , με έκανε να το σκεφτώ εκ νέου και να το δημοσιοποιήσω τώρα.

To Top