Συμφωνία μέχρι τις 24 Απριλίου βλέπει ο Βαρουφάκης

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους έως τις 24 Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει το Eurogroup, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα εκτός Ευρώπης.

Ερωτηθείς για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, ο υπουργός Οικονομίας διέψευσε ότι συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας πρέπει να συμφωνηθεί εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει λύση εκτός Ευρώπης για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα μακροχρόνιο δημοσιονομικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει στόχο πρώτον την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ένα λογικό πλαίσιο ιδιωτικών επενδύσεων», δήλωσε ο κ.Βαρουφάκης υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τους εταίρους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μάλιστα, απατώντας σε ερώτηση σχετικά με το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ότι «το θέμα της οικονομικής στήριξης είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας με την Ευρωζώνη. Η προσπάθεια να δημιουργηθούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία δεν συνδέεται με το συγκεκριμένο ζήτημα».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία με τους εταίρους της, πληρώνοντας το πολιτικό κόστος, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε θετικά.

«Δεν θα είμαστε κατάλληλοι για το σκοπό εάν δεν ήμασταν έτοιμοι να πληρώσουμε πολιτικό κόστος για να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και να την οδηγήσουμε στην ανάπτυξη» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι πολύ ακριβής σε αυτό: Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους συμβιβασμούς, αλλά όχι να συμβιβαστούμε».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σίγουρος ότι οι δεσμοί εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έχουν γίνει ισχυρότεροι πλέον, ενώ επεσήμανε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι θετική, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, η οποία χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο.

Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στον ΟΟΣΑ στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την αναζήτηση «Νέων Οικονομικών Σκέψεων», ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι υπάρχει έλλειψη ευελιξίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, η οποία σχεδιάσθηκε στη βάση «των απόλυτα ανεξάρτητων χρεών και απόλυτα ανεξάρτητων τραπεζικών συστημάτων».

«Πολλοί από εμάς» εξήγησε, «εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ορθότητα αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, από το 1999. Επί της ουσίας πρόκειται για μια αρχιτεκτονική με την οποία για να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε τους τραπεζικούς τομείς διαχωρισμένους, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε ενωμένες τις ικανότητές τους, ώστε να γίνεται ανακύκλωση των υπηρεσιών τους, σε αυτό που κατά κανόνα είναι μια νομισματική ένωση».

Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η κρίση συνέβαλε ώστε να «επανασχεδιασθούν ορισμένα πολύ σημαντικά τμήματα του αρχιτεκτονικού σχεδίου της ευρωζώνης».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλαιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ.

Ο υπουργός διηγήθηκε την περιπλοκότητα τού συστήματος προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Σε συζήτηση με τον οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης να μην επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα και για την πρόθεσή της για επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εναντιωθεί στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» είπε, «έχει όμως υποσχεθεί ότι δεν θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου που έχει ορισθεί με το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν θα επανεξετάσει παρά μόνο ορισμένες προσφορές». Δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της Αθήνας είναι οι κοινοπραξίες δημοσίου με ιδιώτες.

Σε ερωτήματα για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη θέληση της Ελλάδας να συζητήσει με τους εταίρους μια ιεραρχία στις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και τον σχεδιασμό νομοσχεδίων που θα προωθηθούν στη Βουλή, «ώστε να ξέρουμε τι θα κάνουμε τα επόμενα 4, 3, 2 χρόνια, και όχι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα» υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

To Top