Συμφωνία Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ: Αρχίζουν αύριο διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν, πριν από λίγη ώρα, να ζητήσουν από τα θεσμικά όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες με σκοπό την τεχνική αξιολόγηση του κοινού εδάφους μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για πρόγραμμα-γέφυρα.

Στόχος, είναι να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο Eurogroup της Δευτέρας, 16 Φεβρουαρίου.

Επί της ουσίας, εμπειρογνώμονες από την ελληνική πλευρά θα συζητήσουν με τεχνοκράτες, εκπροσώπους  της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να συζητήσουν και να βρουν τον κοινό τόπο ανάμεσα στο υπάρχον πρόγραμμα και στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που προτάθηκε στο Eurogroup από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Κάπως έτσι ξεκινάει νέος γύρος διαπραγμάτευσης για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος. Οι εταίροι θέλουν να εξετάσουν την κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουν.

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με βρετανικές διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κάμερον υποστήριξε πως Ελλάδα και Ευρωζώνη θα πρέπει να δράσουν με υπευθυνότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι ενδεχόμενη νέα κρίση στην Ευρωζώνη θα πλήξει τη βρετανική οικονομία.

Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη αποφάσισαν να αρχίσει μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, προκειμένου να διευκολυνθεί το Eurogroup της Δευτέρας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Οι δύο άνδρες “συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο” ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια “κοινή βάση” ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Πηγές: news247.gr, ΑΜΠΕ, Reuters

To Top